Σάββατο 17 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
"Βουτιά" στην επετηρίδα, ως συνήθως

Δεν απέφυγε η κυβέρνηση για άλλη μια φορά τη "βουτιά" στην επετηρίδα για επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και παρά τις διακηρύξεις κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ότι θα σεβαστεί την επετηρίδα. Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ) επελέγη ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος Χρ. Γεραρής.Οι σύμβουλοι επικρατείας Μιχ. Βροντάκης και Γ. Σταυρόπουλος που ήταν 8ος και 13ος στην επετηρίδα αντίστοιχα, επελέγησαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, ως αντιπρόεδροι στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Από το ΣτΕ αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης οι πρόεδρος και αντιπρόεδρος του δικαστηρίου Β. Μποτόπουλος και Μ. Δεκλερής. Στον Αρειο Πάγο στη θέση του αντιπροέδρου προήχθη ο Αν. Καραγεώργης.

Τη θέση του επί 11 χρόνια προέδρου του ΣτΕ Β. Μποτόπουλου, καταλαμβάνει ο Χρ. Γεραρής, ο οποίος θα είναι πρόεδρος του δικαστηρίου μέχρι το 2005, οπότε και συνταξιοδοτείται. Για να επιλεγεί ο Χρ. Γεραρής παρακάμφθηκαν οι Α. Μαρίνος και Κ. Χαλαζωνίτης. Ο Χρ. Γεραρής γεννήθηκε το 1938, στο δικαστικό σώμα εισήλθε το 1963 και αντιπρόεδρος του ΣτΕ έγινε το 1997. Μεταξύ των υποθέσεων που χειρίστηκε ήταν το καζίνο Φλοίσβου, που ήταν ο εισηγητής. Σε δηλώσεις του ο Χρ. Γεραρής αναφέρει ότι η τιμητική επιλογή στο αξίωμα του προέδρου του ΣτΕ, τού "δημιουργεί αισθήματα αυξημένης ευθύνης".

Ο Μιχ. Βροντάκης γεννήθηκε το 1943, στο δικαστικό σώμα εισήλθε το 1970 και σύμβουλος επικρατείας έγινε το 1988. Ο Γ. Σταυρόπουλος γεννήθηκε το 1946, σύμβουλος επικρατείας έγινε το 1989 και από το 1971 εισήλθε στο δικαστικό σώμα.

Πάντως, για άλλη μια φορά παραλήφτηκε ο Στ. Σαρηβαλάσης για τον οποίο πριν δύο χρόνια ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος δημόσια είχε δεσμευτεί ότι θα προαχθεί σε αντιπρόεδρο.

Από τον Αρειο Πάγο απεχώρησε ο Αγ. Μπακόπουλος λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας και σε αντιπρόεδρο του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου προήχθη ο Αν. Καραγεώργης, ο οποίος γεννήθηκε το 1934, στο δικαστικό σώμα εισήλθε το 1963 και το 1993 προήχθη σε αρεοπαγίτη.

Σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Α. Σπηλιωτόπουλος, κατηγορεί την κυβέρνηση για κομματική παρέμβαση στο ΣτΕ και δηλώνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως κυβέρνηση, θα ανατρέψει αυτές τις επιλογές, "θέτοντας τα συνταγματικά πλαίσια εγγυήσεων που θα εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ