Αναλυτική παρουσίαση της επιχείρησης απελευθέρωσης των ομήρων από τον Αλβανό απαγωγέα, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, έκανε χτες από τη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) Ιωάννης Γεωργακόπουλος.Δεν απάντησε, όμως, αν μπορούσε τελικά η επιχείρηση να ολοκληρωθεί, χωρίς να πέσει νεκρός ο 26χρονος Αλβανός.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί καιδύο ψυχολόγοι, ο κ. Γιαβουτζόγλου και ο Α. Παράσχος. Καθοριστικός, όπως ειπώθηκε, ήταν ο ρόλος των ομήρων και ειδικότερα του στρατιώτη Ν. Κόκκαλη,και του Αν. Καραγιάννη, που ακινητοποίησαν το δράστη και έδωσαν τη δυνατότητα στους άνδρες των ειδικών δυνάμεων να επέμβουν μέσα στο λεωφορείο και να εξουδετερώσουν τις δύο απασφαλισμένες χειροβομβίδες, ενώ την ίδια στιγμή ένας ελεύθερος σκοπευτής από απόσταση 20 μέτρων πυροβόλησε τον δράστη στο κεφάλι και τον σκότωσε ακαριαία. Η επιχείρησε διήρκεσε 8 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ο δράστης εμφανίζεται με δύο ταυτότητες. Το 1993 σε επιχείρηση - "σκούπα" συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη και καταγράφηκε ως Μαρκόι Ιλία, γεννηθείς το 1973. Πάνω στο πτώμα του, όμως, μετά τη λήξη της επιχείρησης, βρέθηκε ένα δελτίο της υπηρεσίας του ΟΑΕΔ στη Λάρισα που εκδόθηκε το 1998 και στο οποίο αναφέρεται ως Σούφα Αρμπίν.
Στο ερώτημα, αν τελικά υπάρχουν συνεργοί, ο Ι. Γεωργακόπουλος ανέφερε πως γίνεται έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν συνεργατών τους, σε συνεργασία με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, μέσω των οποίων θα εντοπιστούν οι αποδέκτες των τηλεφωνικών κλήσεων που έκανε στη διάρκεια της επιχείρησης. Λόγος γίνεται για τρία άτομα. Και το γεγονός αυτό ενισχύει το αίτημα του δράστη να του δοθούν δύο πιστόλια και δύο αυτόματα όπλα.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. παραδέχτηκε πως η υπηρεσία δε διαθέτει παρά ελάχιστους εκπαιδευμένους αστυνομικούς για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιπτώσεων και πως καθοριστικό ρόλο έπαιξε η εμπειρία του παρελθόντος και η εμπειρία που υπάρχει σε άλλα κράτη. Με την αφορμή αυτή, ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με το FBI από τον περασμένο Οκτώβρη και σήμερα αναχωρεί για εκπαίδευση στις ΗΠΑ μια 25μελής ομάδα ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών, ενώ άλλη μια 25μελής ομάδα θα μεταβεί το Σεπτέμβρη.
Σχετικά με το αν διερευνώνται οι καταγγελίες του νεκρού, πλέον, απαγωγέα, που ισχυρίστηκε ότι στο διάστημα των τριών ημερών που έμεινε και εργάστηκε στο Κιλκίς, αστυνομικοί τού έσκισαν τα έγγραφα και τον κακοποίησαν, ο Ι. Γεωργακόπουλος δήλωσε πως "αποτελούν αντικείμενο έρευνας και εφόσον προκύψει κάτι αληθές δεν είμαστε διατεθειμένοι να καλύψουμε τίποτα. Δε θέλουμε η Ελληνική Αστυνομία να χαρακτηρίζεται από τέτοιες ενέργειες. Δεν την ωφελούν".
Μιλώντας ο καθηγητής Ψυχιατρικής Α. Παράσχος σημείωσε πως βασικός στόχος ήταν να κερδηθεί χρόνος, ώστε και οι απαραίτητες πληροφορίες να συγκεντρωθούν και να εξαντληθεί ο δράστης, ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας η επιχείρηση. Μάλιστα, σημείωσε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση ειδικοί επιστήμονες, Αστυνομία και όμηροι συνεργάστηκαν άψογα και λειτούργησαν ως μια ομάδα.
Περιγράφοντας την προσωπικότητα του δράστη, ο Α. Παράσχος είπε πωςχρειάζονται περισσότερα στοιχεία από αυτά που είχαν στη διάθεσή τους, για να φτιάξουν ένα ψυχογράφημα. Είπε, όμως, πως η εντύπωση που έδωσε, φορώντας διαρκώς την κουκούλα, σήμαινε πως πίστευε ότι θα μπορέσει, τελικά, να φέρει σε πέρας το σχέδιό του. Και συνεπώς, δε θα έπρεπε να αναγνωριστεί είτε από τους ανθρώπους που ήταν γύρω του, είτε από συγγενείς, ή οποιονδήποτε άλλο.
Μιλώντας για τις προθέσεις του δράστη, σημείωσε ότι "και οι όμηροι του λεωφορείου ορισμένες, τουλάχιστον τις περισσότερες, φορές φαίνονταν να έχουν ταυτιστεί μαζί του, αλλά και εκείνος φαινόταν ότι δεν ήταν διατεθειμένος να τους σκοτώσει. Δηλαδή θα έπρεπε να έχει έρθει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση για να σκοτώσει κάποιους από αυτούς".