Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συζητήσεις αλλά και συγκρούσεις

ΝΤΡΑΣ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Η κυβέρνηση της Ινδίας προσφέρθηκε να διεξαγάγει συνομιλίες κορυφής με τον υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν, αυτό το Σαββατοκύριακο. Πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης της κρίσης στο Κασμίρ; Δύσκολο να το πει κανείς.

Η "προσφορά" έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη της Ινδίας και πεζικό με την υποστήριξη πυροβολικού συνεχίζουν - επιτείνουν - την εκστρατεία τους για να εκδιώξουν τους εκατοντάδες "εισβολείς" από την πακιστανική πλευρά του Κασμίρ, που συνεχίζουν να κατέχουν σημεία - κλειδιά στην κρίσιμης σημασίας οδό Σιναγκάρ - Λε, που συνδέει το Κασμίρ με τα σύνορα της Ινδίας με Πακιστάν και Κίνα.

Και μάλιστα, έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η ινδική κυβέρνηση θεωρεί με όλο και περισσότερη βεβαιότητα "αυτουργό" την κυβέρνηση του Ναουάζ Σαρίφ στο Ισλαμαμπάντ.

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, η ανακοίνωση του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών "είναι ευπρόσδεκτος το Σάββατο" - ενώ είναι ήδη γνωστό ότι ο Ινδός ΥΠΕΞ Γιασουάντ Σινχ έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Κίνα την Κυριακή, γεγονός που του αφήνει ελάχιστες ώρες διαθέσιμες για συνομιλίες τέτοιας σημασίας.

Και τέλος, τη μέρα που το Νέο Δελχί καλεί τον υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν για συνομιλίες, στο Ισλαμαμπάντ θα συζητείται, στη Βουλή, ο προϋπολογισμός της οικονομικής χρονιάς 1999 - 2000...

Ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν Μουσαχίντ Χουσεϊν ενημέρωσε χτες τη Βουλή, αλλά δεν έγινε γνωστό αν επρόκειτο να γίνει δεκτή η ημερομηνία που πρότεινε η ινδική κυβέρνηση.

Πρακτικά η οποιαδήποτε εξέλιξη έχει αφεθεί στα πεδία των μαχών, όπου η κατάσταση μοιάζει να χειροτερεύει. Πληροφορίες από την περιοχή που μετέδιδε το "Ασοσιέιτεντ Πρες" ανέφεραν πως πακιστανικό πυροβολικό έπληξε το Ντρας και το Καργκίλ. Από την άλλη, η αεροπορία της Ινδίας συνέχιζε να σφυροκοπά την περιοχή.

Η Ινδία ισχυρίζεται πως οι "εισβολείς" είναι Πακιστανοί στρατιωτικοί και Αφγανοί μισθοφόροι, που επιχειρούν να αποσπάσουν εδάφη για λογαριασμό του Ισλαμαμπάντ. Ο Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, ο Ινδός πρωθυπουργός, σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το λαό της Ινδίας, είπε πως το Ισλαμαμπάντ "στέλνει στρατιώτες του να καταλάβουν τα εδάφη μας". Το Πακιστάν αρνείται εμπλοκή των δυνάμεών του και κάνει λόγο για "αυτονομιστές" από το ινδικό Κασμίρ. Ο Χουσεϊν απάντησε χτες πως ο λόγος του Ινδού πρωθυπουργού ήταν για "εσωτερική κατανάλωση". Η εφημερίδα "Frontier Post" της Λαχώρης στο χτεσινό κύριο άρθρο της ανέφερε στο μεταξύ πως η κυβέρνηση της Ινδίας "αλληθωρίζει προς τις εκλογές", που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο. Αλλοι αναλυτές - περισσότερο επιθετικοί - κατηγορούν την ινδική κυβέρνηση πως "βαδίζει στο μονοπάτι του πολέμου", αρνούμενη συνομιλίες.

Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους από το 1947, όταν κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τη Μεγάλη Βρετανία - οι δύο ήταν για το Κασμίρ, το άλλοτε χαλιφάτο που διαχωρίστηκε. Ωστόσο, ένας ακόμη πόλεμος μεταξύ των δυο χωρών ενδέχεται να αποδειχθεί ολέθριος αφού από πέρσι οι στρατοί των δύο χωρών αναπτύσσουν πυρηνικά οπλοστάσια - κάτι που έγινε σαφές με τον θεαματικότερο των τρόπων: 11 πυρηνικές δοκιμές.

Ο Βάτζπαϊ αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση επί εδαφικών διεκδικήσεων: το ζήτημα σήμερα, λέει, "είναι ένα και μόνο... η εισβολή και πώς το Πακιστάν προτείνει τον τερματισμό της".

Στο μεταξύ, ενδείξεις συντείνουν στο ότι η Ινδία ετοιμάζεται για κορύφωση της επιχείρησής της. 2.000 άνδρες μετέβησαν στην περιοχή ως ενισχύσεις, μαζί με πυροβολικό και περισσότερα αεροσκάφη (ήδη, μία πτέρυγα μάχης "Mirage" έχει αποσπαστεί εκεί).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ