Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ "ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΟΚΤΩ"
Αντιδράσεις που απηχούν διαφωνίες

ΚΟΛΩΝΙΑ - ΒΟΝΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Οι υπογραφές των υπουργών Εξωτερικών της "Ομάδας των Οκτώ", σε σχέδιο απόφασης με κατεύθυνση το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να μπήκαν χτες σε κείμενο που καταλήχτηκε στη σχετική συνάντηση της Κολωνίας, αλλά οι δηλώσεις αξιωματούχων όλων των πλευρών απείχαν πολύ από την αντανάκλαση "ομόφωνης συμφωνίας" σε βασικά ζητήματα που τέθηκαν στα φόρα της "διπλωματίας του τρόμου"... Χαρακτηριστικότερες των αντιδράσεων δεν ήταν οι συνήθεις και γεμάτες έπαρση δηλώσεις αξιωματούχων ΝΑΤΟικών χωρών - μελών που απαρτίζουν την "Ομάδα των Οκτώ", αλλά τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονταν από τη Μόσχα.

Αντιφατικές αντιδράσεις από τη Μόσχα

"Η Ρωσία δε θα υποστηρίξει το σχέδιο απόφασης για το Κόσσοβο, εάν το ΝΑΤΟ δε σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία", σημείωσε σε δήλωσή του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, ώρες μετά την κατάληξη του σχετικού κειμένου από τη συνεδρίαση υπουργών της "Ομάδας των Οκτώ" στην οποία και ο ίδιος συμμετείχε!

Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, συμπλήρωνε το κλίμα αντιφατικών αντιδράσεων στη Μόσχα, καταδικάζοντας αφ' ενός τις συνεχιζόμενες ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία και αφ' ετέρου, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην υπογραφή του κειμένου απόφασης από την "Ομάδα των Οκτώ" στην Κολωνία... Κάτι που ίσως ενισχύει τις φήμες πως ο Πρόεδρος Γιέλτσιν αντέδρασε"κατόπιν εορτής", γιατί δεν αποκλείεται το κείμενο να υπεγράφη ενδεχομένως εν αγνοία του την ώρα που αυτός κοιμόταν! (Σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευε χτες η βρετανική εφημερίδα "Ντέιλι Μέιλ"!)

Ετσι, ο Γιέλτσιν καταδίκαζε τις συνεχιζόμενες επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία λέγοντας, πως αυτές "συνιστούν μια νέα απόπειρα επιβολής του δίκαιου του ισχυροτέρου". "Η επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, μιας χώρας ανεξάρτητης, έχει περιπλέξει τις διεθνείς σχέσεις. Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια νέα προσπάθεια επικράτησης του νόμου του πιο ισχυρού", δήλωσε χτες το μεσημέρι ο Γιέλτσιν.

Στη διάρκεια της πρότερης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπιλ Κλίντον δεν έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο το τι απάντησε ο Πρόεδρος Γιέλτσιν. Οι μόνες πληροφορίες προέρχονται από ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως ο "Κλίντον ευχαρίστησε τον Ρώσο ηγέτη για τον εποικοδομητικό ρόλο της Μόσχας στην επίλυση της κρίσης"... ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρόουμπ Τάλμποτ χαρακτήρισε αργότερα την επικοινωνία Γιέλτσιν - Κλίντον ως "πολύ θετική"!

Την ίδια ώρα, ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν δεχόταν τα πυρά κομμάτων της αντιπολίτευσης, με σημείο αιχμής πως ενέδωσε στις δυτικές και ΝΑΤΟικές πιέσεις για το γιουγκοσλαβικό. Μεταξύ των κομμάτων που εξαπέλυσαν τέτοιες κατηγορίες εναντίον του ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο και ζήτησε την αποπομπή του ως προεδρικού απεσταλμένου για τη Γιουγκοσλαβία, σημειώνοντας πως "πρόδωσε τα συμφέροντα της Ρωσίας"!

Σε διακήρυξη του ΚΚΡΟ, που υπογράφουν βουλευτές της παράταξης και θα υποβληθεί αύριο προς ψήφιση στη Δούμα, σημειώνεται πως "το τελεσίγραφο που επιβλήθηκε στη Γιουγκοσλαβία από τα μέλη του ΝΑΤΟ με τη συναίνεση του Τσερνομίρντιν οδηγεί στη συνθηκολόγηση της Γιουγκοσλαβίας και στην κατοχή του Κόσσοβου από τις χώρες του ΝΑΤΟ".

Σημειωτέον πως, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, ο Τσερνομίρντιν επέμενε σε δηλώσεις του χτες στη Μόσχα πως "οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα έχουν τη δική τους διοίκηση", ενώ ο υπουργός Αμυνας Σεργκέγιεφ ανακοίνωνε πως η ρωσική αποστολή στο Κόσσοβο θα ανέρχεται σε περίπου 10.000...

Πλήρως ικανοποιημένο δηλώνει το ΝΑΤΟ

Την ικανοποίησή του για το σχέδιο απόφασης που υπέγραψαν οι "Οκτώ" στην Κολωνία εξέφρασε χτες ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος, Τζέιμι Σι.

"Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει ένθερμα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της "Ομάδας των Οκτώ"", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως η όλη εξέλιξη "οδηγεί σε μια λύση στην κρίση στο Κόσσοβο και σε μια διαρκή ειρήνη". Παρατήρησε δε πως το "σχέδιο απόφασης ανταποκρίνεται πλήρως στους στόχους των συμμάχων" και έκανε έκκληση στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να επαναλάβει τις συνομιλίες με τους στρατιωτικούς διοικητές του ΝΑΤΟ σχετικά με την αποχώρηση των σερβικών στρατευμάτων από το Κόσσοβο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ρητόρευε υπέρ της "απόλυτης αποφασιστικότητας" του ΝΑΤΟ, "να δει τις απαιτήσεις του για το Κοσσυφοπέδιο να ικανοποιούνται". Στη διάρκεια των ίδιων δηλώσεων που έκανε στο BBC ο Μπλερ, άφησε να εννοηθεί πως είναι πάντοτε πιθανή μια χερσαία επέμβαση δυνάμεων.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέν Ζοσπέν εξέφραζε την ελπίδα πως η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο θα οδηγήσει στο τέλος του καθεστώτος του Μιλόσεβιτς, μέσω προώθησης της διαδικασίας παραπομπής γιαεγκλήματα πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Ωστόσο, σε πιο έντονους τόνους κυμάνθηκαν οι σχετικές ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου και δη του αμερικανικού πενταγώνου.

Χτες, ο Πρόεδρος Κλίντον δήλωσε πως οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία θα συνεχιστούν έως ότου το Βελιγράδι αρχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Κοσσυφοπέδιο. "Το κλειδί τώρα", είπε ο Κλίντον "είναι η έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης και η πιστοποίησή της. Αυτό θα μας επιτρέψει να σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς και να συνεχίσουμε το ειρηνευτικό σχέδιο"... Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Κοέν, δήλωσε πως"όσα έχουμε είναι μια συμφωνία στα χαρτιά και την προοπτική μιας μακράς παρατεταμένης συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάτι το οποίο θα αποτελέσει μειονέκτημα για τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές δυνάμεις"!

Ο Γερμανός καγκελάριοςΓκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι η "ειρήνη στα Βαλκάνια είναι προ των πυλών", προσθέτοντας, ωστόσο, πως "πρέπει να είμαστε και συγκρατημένοι". Κατηγόρησε δε το Βελιγράδι ότι θα επιχειρήσει μέχρι την τελευταία στιγμή να προκαλέσει "ρωγμές" στο "ειρηνευτικό σχέδιο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ