- ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Με ανανεωμένη ένταση το ΝΑΤΟ συνέχισε χτες το σφυροκόπημα σε όλη τη γιουγκοσλαβική επικράτεια, ενώ από το στόχαστρο των ΝΑΤΟικών γερακιών δεν έλειψαν ούτε η... - 1999-06-09 00:00:00.0"/> - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Με ανανεωμένη ένταση το ΝΑΤΟ συνέχισε χτες το σφυροκόπημα σε όλη τη γιουγκοσλαβική επικράτεια, ενώ από το στόχαστρο των ΝΑΤΟικών γερακιών δεν έλειψαν ούτε η... - 1999-06-09 00:00:00.0" /> Νέος σφοδρότερος καταιγισμός βομβών | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΔΙΕΘΝΗ
Νέος σφοδρότερος καταιγισμός βομβών
  • Το ΝΑΤΟ διπλασίασε τις αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές για να ασκήσει... πιέσεις
  • Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το νέο κύμα των επιθέσεων
  • Το Κόσσοβο στο "μάτι του κυκλώνα", ώστε να υλοποιηθεί ο "διάδρομος" ανεφοδιασμού του UCK

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με ανανεωμένη ένταση το ΝΑΤΟ συνέχισε χτες το σφυροκόπημα σε όλη τη γιουγκοσλαβική επικράτεια, ενώ από το στόχαστρο των ΝΑΤΟικών γερακιών δεν έλειψαν ούτε η πρωτεύουσα Βελιγράδι ούτε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη το Νόβι Σαντ ούτε φυσικά το Κοσσυφοπέδιο.

Οι βομβαρδισμοί μπορούν να χαρακτηριστούν ως πολύ σφοδροί - αν και έχουν προηγηθεί ακόμα μεγαλύτερης έντασης - ενώ το "καινοφανές" βρίσκεται ότι το ΝΑΤΟ αύξησε την "επιθετικότητά" του κατά 50%, με βάση τις εξόδους των βομβαρδιστικών, αλλά και τους πυραύλους που εξαπέλυσε κατά την προηγούμενη εβδομάδα. Μία ενέργεια που ερμηνεύτηκε ως "μεγαλύτερη πίεση" προς τη γιουγκοσλαβική ηγεσία... Παρ' όλα αυτά οι διπλωματικές κινήσεις που προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα "πεδίο", συνεχίζουν να βρίσκονται στο προσκήνιο, παρά τη θολούρα των απόψεων και των πόθων όλων των κομιστών.

Κοινή γραμμή "έντασης"

Αυτή η υποτιθέμενη "αλλαγή πλεύσης" στη στρατηγική που ακολουθεί η Συμμαχία, αποσαφηνίστηκε απολύτως από την αμερικανική πρωτεύουσα, όταν το Πεντάγωνο ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι το ΝΑΤΟ θα εντείνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ειδικά στο Κόσσοβο... όπου και οι συγκρούσεις ανάμεσα στα σερβικά στρατεύματα και τους άντρες του UCK είναι σφοδρές. Την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κένεθ Μπέικον,διευκρινίζοντας ότι η απόφαση του Πενταγώνου ελήφθη, αφού οι αεροπορικές επιθέσεις είχαν... μειωθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου... αλλά πρόσθεσε πως από χθες και μέσα στις επόμενες ημέρες οι επιθέσεις θα διπλασιαστούν ακόμα και θα τριπλασιαστούν. Αιτία, κατά τον Μπέικον, είναι ότι οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις δεν έχουν αρχίσει να αποχωρούν από το Κόσσοβο, αντίθετα έχουν έρθει και ενισχύσεις.

Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας, Τζέιμι Σι,κατά την πρωινή ενημέρωση απλά επιβεβαίωσε "επισήμως" ότι το ΝΑΤΟ συντηρεί και κλιμακώνει τη στρατιωτική πίεση προς τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και κατά τη διάρκεια της νύχτας βομβάρδισε θέσεις των σερβικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο και στην υπόλοιπη Σερβία. "Κατά την 76η ημέρα της "Επιχείρησης Συμμαχική Δύναμη" συνεχίστηκαν οι επιθέσεις εναντίον των σερβικών δυνάμεων, συντηρώντας τις πιέσεις προς τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς", δήλωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, που αυτό μεταφράζεται ότι τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της προχτεσινής μέρας 658 εξόδους, εκ των οποίων οι 222 κατέληξαν σε βομβαρδισμούς.

Ανθρώπινα θύματα

Κύριος στόχος των "διπλασιασμένων" δολοφονικών βομβαρδισμών ήταν η γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα που δέχτηκε πλήθος βομβών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον πέντε εκρήξεις συγκλόνισαν τα περίχωρα του Βελιγραδίου, όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο. Οι εκρήξεις αυτές, οι πρώτες στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα μετά από ηρεμία τεσσάρων ημερών, προέρχονταν από την περιφέρεια, βόρεια ή βορειοανατολικά του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο "Τανγιούνγκ" στόχος των βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ εκτός από τη μεταφορά του "μηνύματος", ήταν και πάλι η βιομηχανική ζώνη του Πάντσεβο, όπου βρίσκεται ένα διυλιστήριο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά, ορατή από το κέντρο της πόλης. Οι υπόλοιπες εκρήξεις είχαν στόχους πολύ κοντινότερους στο κέντρο της πρωτεύουσας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν μέχρι στιγμής επίσημες πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Πάντως οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τα ξημερώματα, στην επαρχία της Βοϊβοδίνας, το Νόβι Σαντ, ήταν πολύ σφοδρότερες. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και έξιτραυματίστηκαν κατά τους βομβαρδισμούς στο προάστιο Σανγκάι, κοντά στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων του Νόβι Σαντ, που ήταν ξανά ο κύριος στόχος των βομβαρδιστικών της Συμμαχίας και ο ένας από αυτούς υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του στο νοσοκομείο της πόλης. Παράλληλα τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, στο Μπόλγιεβατς, 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βελιγραδίου. Οσον αφορά την υπόλοιπη Σερβία τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν δύο αεροδρόμια, εκ των οποίων το ένα κοντά στο Βελιγράδι, δύο αποθήκες πυρομαχικών και μία καυσίμων και ένα κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης, ενώ 100 πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τα αεροπλανοφόρα που βρίσκονται στην Αδριατική είχαν στόχο το Κοσσυφοπέδιο, περιοχές κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, όπου οι ΝΑΤΟικοί ιθύνοντες ισχυρίζονται ότι μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις από τις "ενισχυμένες" γιουγκοσλαβικές δυνάμεις και τον UCK.

Εκκαθάριση του "χώρου"

Οι στόχοι των βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ ήταν οι περιοχές Μορίνι και Παντές στα σύνορα των δύο χωρών, όπου οι ΝΑΤΟικοί ισχυρίζονται ότι οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει τον όγκο των στρατευμάτων τους. Εντούτοις, αυτό που διαφαίνεται είναι ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κάνει ένα "ξεκαθάρισμα του χώρου"...

Ειδικότερα στο συνοριακό φυλάκιο Μορίνι, όπου οι δυνάμεις του UCK έχουν ενισχυθεί κατά πολύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι μάχες αποτελούν μόνιμη κατάσταση, καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Ωστόσο, αυτό που έχει αποδυναμώσει - ισχυρίζονται ξένοι παρατηρητές - τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις στην περιοχή δεν είναι η αντεπίθεση των ανδρών του UCK, αλλά οι αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί από τα αεροσκάφη της Συμμαχίας...

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους το χωριό Γκιορζούπ, το οποίο βρίσκεται μόλις 700 μέτρα από τα σύνορα με την Αλβανία, αποτελεί το μήλο της Εριδος για περισσότερο από τρεις βδομάδες μεταξύ του γιουγκοσλαβικού στρατού και του UCK. Οι δυνάμεις του UCK, οι οποίες χρησιμοποιούν ως ορμητήριο το χωριό Πόγκαϊ εντός του αλβανικού εδάφους, ενισχύονται κατά τη διάρκεια των επιθέσεων και από βομβαρδιστικά τύπου "Α-10", καθώς και από αεροσκάφη υποστήριξης "F-14" προκειμένου να υλοποιήσουν το σχέδιο για τη διάνοιξη διαδρόμου - που θα ξεκινά από το Πόγκαϊ και θα καταλήγει στο Πρίζρεν - για ανεφοδιασμό των. εντός του Κοσσόβου. δυνάμεων του UCK.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ