Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
Συνεχίζονται οι συναντήσεις στρατιωτικών

Σε καφενείο(!) μεθοριακού σταθμού στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας - ΠΓΔΜ συναντήθηκαν χτες στρατιωτικοί αξιωματούχοι Γιουγκοσλαβίας - ΝΑΤΟ, δίχως να ανακοινωθεί κάποιο αποτέλεσμα

ΠΡΕΣΟΒΟ - ΤΑΜΠΑΝΟΒΤΣΕ. -

Με το σταγονόμετρο βγαίνουν οι πληροφορίες που αφορούν τις συναντήσεις στρατιωτικών αξιωματούχων Γιουγκοσλαβίας - ΝΑΤΟ και ΟΗΕ σε μεθοριακές περιοχές της ΠΓΔΜ. Χτες νωρίς το μεσημέρι, για παράδειγμα, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες, πως η συνάντηση των στρατιωτικών αξιωματούχων αμφοτέρων πλευρών έγινε στο μεθοριακό σταθμό του Πρέσοβο - Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα, λοιπόν, μ' αυτές τις μαρτυρίες, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο... καφενείο(!) "Παρίσι - Ρώμη", όπου οι δημοσιογράφοι κρατήθηκαν από την αστυνομία σε απόσταση 300 μέτρων από το κτίριο. Οπερ και εξηγεί άλλες πιο σημαντικές λεπτομέρειες από τα αποτελέσματα της χτεσινής συνάντησης...Μάλιστα, σύντομο τηλεγράφημα του "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ" αναφέρει πως στη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης των στρατιωτικών αξιωματούχων "εξετάστηκαν τεχνικά θέματα για την επίτευξη της ειρήνης" στο Κοσσυφοπέδιο.

Εντούτοις, επίσημοι κυβερνητικοί κύκλοι στο Βελιγράδι φαίνεται να τηρούν στάση επιφυλακτικότητας εν σχέσει με το τελικό αποτέλεσμα τέτοιων συναντήσεων, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεμπόιτσα Βούγιοβιτς τόνισε σε συνέντευξη Τύπου πως τέτοιες συναντήσεις θα συνεχιστούν και πως σ' αυτές το Βελιγράδι θα "συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο, για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ασφαλείας για όλους τους κατοίκους και τις εθνικές κοινότητες που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο".

Σύμφωνα με τον Γιουγκοσλάβο αξιωματούχο, ένα βασικό αίτημα της γιουγκοσλαβικής πλευράς είναι η παραμονή στο Κοσσυφοπέδιο των τελωνειακών αρχών και των μεθοριακών φρουρών, προκειμένου να ελέγχουν τους πρόσφυγες που επιστρέφουν στο Κοσσυφοπέδιο και να αποτρέψουν την είσοδο αυτονομιστών Αλβανών. Ο Βούγιοβιτς επανέλαβε επίσης ότι η Γιουγκοσλαβία επιθυμεί να αναπτυχθεί η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, με απόφαση και εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας και κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τη συμφωνία, επιδιώκοντας την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης χωρίς να υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δεν παρέλειψε να σχολιάσει ως "κάκιστη" τη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου ότι μετά την απόσυρση των σερβικών δυνάμεων και την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης οι Σέρβοι δε θα αισθάνονται ασφαλείς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ