Κυριακή 6 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
"Θα διαρκέσει μήνες" η σύγκρουση

ΝΤΡΑΣ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Οι εκρήξεις από τις βολές του πυροβολικού χαιρετίζουν την καινούρια μέρα: η νόρμα του τελευταίου μήνα στα βουνά των Ιμαλαϊων, στο Κασμίρ. Η χτεσινή "καλημέρα" όμως ήταν πολύ πιο άγρια από τις άλλες - μια ένδειξη του ότι οι μάχες για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας περιοχής του Καργκίλ εντείνονται.

Καθώς ο καπνός από το πυροβολικό κοπάζει, ινδικά MiG εφορμούν ουρλιάζοντας, κι ακολουθούν ελικόπτερα που πλήττουν θέσεις των ισλαμιστών ανταρτών κοντά στο Ντρας. Ανάμεσα στα βαριά όπλα, ξεχωρίζει το κροτάλισμα των ελαφρών υποπολυβόλων. Εκεί όπου το πεζικό εμπλέκεται σε μάχες, σε φυλάκια και οχυρές θέσεις που έχουν καταλάβει οι αυτονομιστές. Και παντού αξιωματικοί που κραυγάζουν διαταγές σε ασυρμάτους.

Είναι ο "περίπου πόλεμος" του ινδικού στρατού με τους αυτονομιστές αντάρτες, περίπου 800 Πακιστανούς από το Κασμίρ, που εισέβαλαν στις αρχές του Μάη και επιχειρούν να αποσπάσουν βίαια περιοχές που θεωρούν "δικές τους".

Ανάμεσα στους Πακιστανούς του "Ηνωμένου Συμβουλίου Τζιχάντ" (η λέξη Jihad αποδίδεται ως "ιερός ισλαμικός πόλεμος"), λένε Ινδοί αξιωματούχοι, υπάρχουν Αφγανοί μισθοφόροι - τέκνα του πολέμου των Ταλιμπάν - και Πακιστανοί στρατιώτες. Το Πακιστάν αρνείται ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις του συμμετέχουν στη σύγκρουση.

Στα 5.100 μέτρα και στους 20 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν, η σύγκρουση γίνεται ακόμη περισσότερο δύσκολη. Η ανακατάληψη των 8 σημείων που οι αντάρτες κατέχουν, στο Ντρας, στο Μασκάρ, στο Καξάρ και το Μπαταλίκ - μαζί επιτρέπουν τον έλεγχο του Καργκίλ, του βόρειου τμήματος του Κασμίρ - επιχειρείται επί 11 μέρες. Ο έλεγχος της περιοχής σημαίνει έλεγχο των γραμμών ανεφοδιασμού των ινδικών συνόρων με το Πακιστάν και την Κίνα.

Ο ινδικός στρατός ισχυρίζεται πως έχει σκοτώσει 400 αντάρτες έως σήμερα - αλλά η εκτίμηση, παραδέχονται αξιωματούχοι του, βασίζεται σε υποκλοπές των εχθρικών επικοινωνιών. Οι δικοί του νεκροί τοποθετούνται γύρω στους πενήντα.

Η μορφολογία της περιοχής είναι τόσο ιδιαίτερη και οι μάχες τόσο σκληρές, που Ινδοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το ξεκαθάρισμα της περιοχής "θα διαρκέσει αρκετούς μήνες". Και αυτό παρά την υπερσυγκέντρωση αεροπορικών δυνάμεων. Απ' όλα τα πεδία μαχών του κόσμου, τα Ιμαλάια είναι το πιο δύσκολο. Οι στρατιώτες κινδυνεύουν από την υποθερμία, την έλλειψη φαγώσιμων, τη φυσική αδυναμία λόγω του μεγάλου ύψους, το ανώμαλο έδαφος.

Η σύγκρουση θα κοστίσει ακόμα περισσότερα στην Ινδία προοπτικώς. Ο Ράχουλ Μπέντι, αναλυτής του "Jane's Defence Weekly", εξηγεί πως "από δω και πέρα η Ινδία θα πρέπει να διατηρεί μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, με αστρονομικό κόστος".

Η διπλωματία παραμένει "στον αέρα". Η επίσκεψη του Πακιστανού υπουργού Εξωτερικών, Σαρτάι Αζίζ, δεν έχει γίνει και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πότε θα γίνει. Από την άλλη, η κυβέρνηση του ινδουιστικού - εθνικιστικού Λαϊκού Κόμματος (Μπαρατίγια Τζανάτα, ή BJP) είναι "εξοργισμένη". Η περιλάλητη "διπλωματία του λεωφορείου" των προηγούμενων μηνών έχει ξεχαστεί και πλειοδοτούν εκείνοι που υποστηρίζουν πως το Πακιστάν είναι "εξ ορισμού" εχθρικό - όσο "καλές προθέσεις" κι αν έχει ο Ναουάζ Σαρίφ.

Η ινδική Αριστερά έχει αντιρρήσεις. Αν αντί για εθνικιστικές κορόνες και πυρηνικές δοκιμές ο πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βατζπάι είχε επιλέξει μια αληθινή πολιτική ειρήνης και συνεργασίας - πέρα από πυροτεχνήματα και λεωφορεία - τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, λέει. Οι εθνικισμοί, εκτός των άλλων, καθιστούν τη χώρα ευάλωτη και σε ιμπεριαλιστικές πιέσεις...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαρκείς συνομιλίες ενώ κλιμακώνονται οι συγκρούσεις(1999-06-30 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και αβέβαιη διπλωματία...(1999-06-11 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και αδιέξοδο(1999-06-04 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις(1999-06-02 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις(1999-05-29 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η σύγκρουση στο Κασμίρ(1999-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ