Κυριακή 6 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Θα έχει συνέπειες η στάση της κυβέρνησης

Συνέντευξη με τον Ραμόν Μαντοβάνι, βουλευτή του Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων

Στη διάρκεια της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 21 μέχρι τις 23 Μαϊου, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον σ. Μαντοβάνι πάνω σε επίκαιρα θέματα, όπως ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και ο ρόλος της Ιταλίας σε αυτόν, η επανεμφάνιση των Ερυθρών Ταξιαρχιών, οι ευρωεκλογές κλπ.

Ρ: Η Ιταλία είναι μια από τις χώρες που αναμείχτηκε πολύ στην πολύκροτη "υπόθεση Οτσαλάν". Πράγματι, ο Κούρδος ηγέτης εμφανίζεται, κατ' αρχήν, στη Ρώμη για να την εγκαταλείψει ξαφνικά και κάτω από συνθήκες, μέχρι σήμερα, εντελώς ανεξήγητες. Πώς βλέπετε αυτό το θέμα;

- Εμείς έχουμε καταγγείλει τις σοβαρές ευθύνες της ιταλικής κυβέρνησης, γιατί η ιταλική κυβέρνηση πίεσε τον Οτσαλάν να εγκαταλείψει την Ιταλία, με πολύ σκληρά επιχειρήματα και είναι προφανές ότι η ιταλική κυβέρνηση άλλαξε την αρχική της θέση μετά από πιέσεις των Αμερικανών. Η σύλληψη, ή μάλλον η απαγωγή του Οτσαλάν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο λαό μας, γιατί ο Οτσαλάν ήρθε στην Ιταλία με μια πρόταση ειρήνης, ώστε να ξεκινήσει μια πολιτική διαπραγμάτευση, με στόχο τη λύση του κουρδικού ζητήματος. Δεν απαιτούσε την απόσχιση από την Τουρκία, αλλά την πολιτιστική αυτονομία των κουρδικών κοινοτήτων στα πλαίσια του τουρκικού κράτους. Η εικόνα του Κούρδου ηγέτη που έκανε το γύρο του κόσμου με δεμένα τα μάτια και το απλανές βλέμμα, αφού του είχαν χορηγηθεί τα σχετικά φάρμακα, προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση και ταυτόχρονα έντονα συναισθήματα αλληλεγγύης, στον ιταλικό λαό. Τώρα, στην Ιταλία, κάνουμε το παν ώστε το κίνημα για το κουρδικό ζήτημα να συνεχιστεί, πραγματοποιήθηκαν διαφορετικές συγκεντρώσεις, ακόμα και τους τελευταίους δύο μήνες του πολέμου, και εν όψει της δίκης του Οτσαλάν στις 30 του Μάη.

Δουλική η κυβέρνηση απέναντι στις ΗΠΑ

Ρ: Ποια είναι η εκτίμησή σας για το ρόλο της Ιταλίας στα σημερινά γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία;

- Η Ιταλία είναι μία από της χώρες του ΝΑΤΟ, που περισσότερο αναμείχτηκε σε αυτόν τον πόλεμο. Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε, μαζί με τα υπόλοιπα 18 μέλη του ΝΑΤΟ, τον πόλεμο και συμπεριφέρθηκε πάντα με δουλικό τρόπο όσον αφορά τις θέσεις των ΗΠΑ. Αυτό είναι πολύ σοβαρό, γιατί η ιταλική κυβέρνηση κηρύσσει ότι είναι κυβέρνηση της κεντροαριστεράς, της οποίας ηγείται ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της ιταλικής Αριστεράς. Οπωσδήποτε, λοιπόν, η Ιταλία φέρει αυτήν την ευθύνη, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ένα ισχυρό κίνημα υπέρ της ειρήνης που κατάφερε να ακουστεί η βροντερή φωνή του σε ολόκληρη τη χώρα. Πραγματοποιήθηκαν τρεις εθνικές συγκεντρώσεις με συμμετοχή 100.000 και πλέον πολιτών η κάθε μία ξεχωριστά, αλλά και εκατοντάδες άλλες κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ακόμα, αυτό το κίνημα ειρήνης συγκροτείται από διαφορετικούς τομείς, όπως το κόμμα μας, το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, έντονη είναι και η παρουσία των καθολικών που συμμετέχουν σε φιλειρηνικά κινήματα, αλλά και παραδοσιακοί καθολικοί. Αυτή είναι μία από τις ιδιαίτερες δυνάμεις που έχει το ιταλικό φιλειρηνικό κίνημα. Πριν λίγες μέρες είχαμε και κάτι καινούριο, δηλαδή, το Λαϊκό Κόμμα, ένα κεντρώο κόμμα, που προέρχεται από τη χριστιανοδημοκρατία, και που συμμετέχει στην κυβέρνηση, πήρε θέση υπέρ της παύσης των βομβαρδισμών. Αυτό το κόμμα αρχικά ήταν υπέρ του πολέμου, αλλά μετά από δύο μήνες πολέμου αποφάσισε να αλλάξει θέση, λέγοντας ότι αυτός ο πόλεμος δεν εξυπηρετεί τους αρχικούς του στόχους, γι' αυτό ζητάει την άμεση κατάπαυση του πυρός, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με στόχο την εύρεση, κατά κάποιον τρόπο, μιας ειρηνευτικής λύσης. Αυτή η αλλαγή στη θέση του Λαϊκού Κόμματος είχε σαν συνέπεια να εγκρίνει το Κοινοβούλιο κατά πλειοψηφία - δηλαδή η πλειοψηφία των δυνάμεων που στηρίζει την κυβέρνηση, το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης καθώς και άλλες δυνάμεις - ένα ψήφισμα που υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτήν την πρωτοβουλία, δηλαδή να ζητήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός. Ομως, ο κύριος Ντ' Αλέμα, πρωθυπουργός της χώρας, θέλησε να ερμηνεύσει αυτό το ψήφισμα με τον δικό του ασαφή τρόπο - αφού το γράμμα του ψηφίσματος το λέει πολύ καθαρά ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί για να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας - και δεν εφαρμόζει αυτό το ψήφισμα, επιμένοντας στη συνέχιση και εντατικοποίηση του ανηλεούς σφυροκοπήματος της Γιουγκοσλαβίας.

Δεν είναι τυχαία η στιγμή της επανεμφάνισης των Ερυθρών Ταξιαρχιών

Ρ: Και ξαφνικά μέσα σε όλα αυτά, δηλαδή εν μέσω πολέμου, εν μέσω διαφοροποιήσεων κάποιων πολιτικών δυνάμεων - και μάλιστα δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση - από τις αρχικές τους θέσεις υπέρ του πολέμου, εμφανίζονται, από το πουθενά και μετά από 20 και πλέον χρόνια, οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, με τη δολοφονική τους απόπειρα κατά του Μάσιμο Ντ' Αντόνα, συμβούλου του υπουργού Εργασίας. Πώς το σχολιάζετε;

- Πράγματι, όλως ξαφνικά επανεμφανίζονται στην Ιταλία οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, με μια απόπειρα που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, μας ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο έγινε, για τον άνθρωπο που δολοφόνησαν - έναν άνθρωπο του πολιτισμού, αλλά ταυτόχρονα αναμεμειγμένο στην πολιτική, αφού διατελούσε χρέη συμβούλου τόσο των συνδικάτων όσο και του υπουργού Εργασίας. Ακόμα μας ανησυχούν και οι λόγοι για τη δολοφονία που αναφέρονται στην επιστολή των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά γι' αυτές τις Ερυθρές Ταξιαρχίες γιατί, πραγματικά, εμφανίζονται από το πουθενά, σε μια συγκεκριμένη στιγμή, από πολιτικής άποψης, πολύ σύνθετη για τη χώρα, εν μέσω πολέμου και δύο μόλις μέρες, αφού η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είχε δώσει μια ευκαιρία στην κυβέρνηση την οποία, όμως, εκείνη δεν άδραξε, γεγονός που προκάλεσε τριβές και αντιθέσεις στους κόλπους της. Πολύ σημαδιακή αυτή η σύμπτωση, θα έλεγα. Σε κάθε περίπτωση, εμείς εκτιμούμε ότι αυτή η ενέργεια είναι απολύτως καταδικαστέα από το φιλειρηνικό κίνημα, καθώς και από οποιοδήποτε άλλο κίνημα που αντιτάσσεται στην πολιτική της κυβέρνησης και στη σημερινή κοινωνία στην Ιταλία. Πάντα οι τρομοκράτες ενεργούσαν κατά τέτοιον τρόπο, που επέτρεπε στην αντίδραση να ποινικοποιεί οποιοδήποτε αντιπολιτευτικό κίνημα. Και αυτό ακριβώς είναι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα.

Οι ευρωεκλογές θα είναι και ένα τεστ για την κατάσταση στο εσωτερικό

Ρ: Πώς βλέπετε την προοπτική των ευρωεκλογών του Ιουνίου και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας;

- Είναι γνωστό ότι δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη δυνατότητα να δημιουργηθεί στην Ευρώπη ένα κίνημα της εναλλακτικής Αριστεράς, που θα μπορέσει να προτείνει μια εναλλακτική οικονομική λύση στο νεοφιλελευθερισμό και που θα μπορέσει να εργαστεί για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης, που θα αντιτάσσεται έτσι στην τάση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης του σημερινού καπιταλισμού. Συνεπώς, δίνουμε μεγάλη σημασία και στις ευρωεκλογές. Είμαι σίγουρος ότι το σύνολο των κομμάτων που συμμετέχουν στην ευρωκοινοβουλευτική μας ομάδα, η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Πράσινη Αριστερά Βορείων Ευρωπαϊκών Χωρών, θα έχουν καλά αποτελέσματα, επιτυχίες και πιστεύω ότι θα έχουμε μια πιο ισχυρή, πιο μεγάλη ομάδα στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Γι' αυτό εμείς θέλουμε να συμβάλουμε σε αυτήν την ενίσχυση και ελπίζουμε ειλικρινά να ξεπεράσουμε το ποσοστό του 6% των τελευταίων ευρωεκλογών, πιστεύω ότι θα πετύχουμε μεγαλύτερο ποσοστό, τουλάχιστον αυτό ελπίζουμε και γι' αυτόν το στόχο αγωνιζόμαστε.

Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωεκλογές θα είναι και ένα τεστ, για να εξακριβωθεί ποιες είναι οι πολιτικές συνθήκες στο εσωτερικό της Ιταλίας. Πιστεύω ότι η σημερινή κυβέρνηση θα έχει πολλά προβλήματα μετά από αυτές τις εκλογές, γιατί θα αποδειχτεί ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Οι δυνάμεις που τη στηρίζουν δε θα λάβουν την πλειοψηφία και θα ήταν πολύ αν κατάφερναν να ξεπεράσουν το 40% των ψήφων, πιστεύω, ωστόσο, ότι θα είναι δύσκολο να πετύχουν αυτό το αποτέλεσμα. Συνεπώς, πιστεύω ότι εξαιτίας του πολέμου και των εσωτερικών διασπάσεων στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στην κυβέρνηση, εξαιτίας κάποιων τριβών μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος του πρωθυπουργού Ντ' Αλέμα (Δημοκράτες της Αριστεράς), αλλά και εξ αιτίας του γεγονότος ότι αυξάνεται ένα κίνημα αντιπολίτευσης, αριστερής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να έχει κάποιες ταλαντεύσεις μετά από τις ευρωεκλογές. Αλλά, θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα για να εκτιμήσουμε καλύτερα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Γιάννα ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org