Κυριακή 6 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Αναμένεται "αλλαγή", κυρίως σε πρόσωπα

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. -

Οι εκλογές της Δευτέρας αποτελούν μια σημαντική καμπή στην ιστορία της Ινδονησίας, καθώς ενδέχεται να σημάνουν το τέλος της κυριαρχίας του κόμματος του Γκολκάρ, του κόμματος των στρατιωτικών που ο Σουχάρτο χρησιμοποίησε στο παρελθόν, για να εξοντώσει 1,5 εκατομμύριο "κομμουνιστές και συμπαθούντες" υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως επικρατέστερος για τη νίκη είναι ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το Ινδονησιακό Δημοκρατικό Κόμμα του Αγώνα, με αρχηγό την 53χρονη Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, εγγονή του πρώτου προέδρου της Ινδονησίας, Σουκάρνο. Η Μεγκαουάτι φέρεται να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αφού λίγες μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση, επισκέφτηκε το Ανατολικό Τιμόρ και δήλωσε ότι επιθυμία της είναι η περιοχή να παραμείνει υπό ινδονησιακή κυριαρχία, σε αντίθεση με τον σημερινό Πρόεδρο Μπακαρουντίν Γιουσούφ Χαμπίμπι, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι ο λαός του Ανατολικού Τιμόρ θα αποφασίσει ο ίδιος, με δημοψήφισμα για το μέλλον του.

ΤΙ ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΤΑΙ: 462 έδρες στη Βουλή, που συνολικά διαθέτει 500. Οι υπόλοιπες 38 καταλαμβάνονται από στελέχη του στρατού. Μαζί με 200 ακόμη αξιωματούχους, οι βουλευτές σχηματίζουν το Λαϊκό Συμβουλευτικό Σώμα, που θα εκλέξει Πρόεδρο αργότερα εφέτος.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Εκτιμάται πως από τα 130 εκατομμύρια εγγεγραμμένους θα ψηφίσει ένα 80%, ποσοστό που θα συντείνει στην πιο "ανοιχτή" διαδικασία. Το κόμμα Γκολκάρ του Σουχάρτο είχε υψηλά ποσοστά σε προηγούμενες διαδικασίες λόγω ευρύτατης νοθείας.

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ: 48 τον αριθμό, και 11.000 υποψήφιοι βουλευτές. Μόλις τρία κόμματα ήταν νόμιμα υπό το καθεστώς Σουχάρτο. Τα τέσσερα μεγαλύτερα είναι το Γκολκάρ, το Ινδονησιακό Δημοκρατικό Κόμμα για τον Αγώνα, το Κόμμα της Λαϊκής Εντολής και το Κόμμα της Εθνικής Αφύπνισης. Τα τρία τελευταία συνασπίστηκαν, για να νικήσουν το Γκολκάρ. Πολλά κόμματα είναι ισλαμικής απόκλισης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ