Ο Κ. Καραμανλής δε θέλει να αποτελέσει ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης και άρα κριτήριο της ψήφου του λαού η στάση που κράτησε η κυβέρνηση, αλλά και το κόμμα του, απέναντι στο προσχεδιασμένο μακέλεμα του γιουγκοσλαβικού λαού από τη σύγχρονη αυτοκρατορία του εγκλήματος. Ακριβώς γιατί βρίσκεται σε κατάφωρη αντίθεση με τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Ακριβώς γιατί πρέπει να καταλαγιάσουν τα αντιαμερικανικά αισθήματα οργής, κάτι που απαιτεί η πρεσβεία και βολεύει την κυβέρνηση Σημίτη. Και βέβαια ο Κ. Καραμανλής βοηθάει από την πλευρά του όσο μπορεί. Αυτή είναι εξάλλου η αποστολή του.
****
Γενικότερα όμως η προπαγάνδα του δικομματισμού και του συστήματος δουλεύει στο φουλ, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, ώστε οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να οδηγηθούν στις κάλπες με βάση "κλίμα" και κριτήρια ανώδυνα για την πολιτική τους, ώστε να μπορούν πιο εύκολα να τους παγιδεύουν στα εκβιαστικά διλήμματα που διαρκώς εντείνονται. "Σταθερότητα ή χάος" είναι το δίλημμα του Κ. Σημίτη, "ναι ή όχι στην κυβέρνηση Σημίτη" είναι η... απάντηση του Κ. Καραμανλή.
****
Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, η νεολαία δεν μπορούν από τη μια να ξεχάσουν τους ανελέητους βομβαρδισμούς που έγιναν σε βάρος των συμφερόντων τους τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ούτε το ζοφερό μέλλον που τους επιφυλάσσουν, αν αφεθούν από τη λαϊκή ετυμηγορία να προχωρήσουν ανενόχλητοι.
- Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να μη μετρήσουν ότι παραμονές των ευρωεκλογών και οι ηγέτες - κεντροαριστεροί σχεδόν όλοι τους - των "15" αποφασίζουν στη Σύνοδο Κορυφής στην Κολωνία το "Σύμφωνο για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια", το οποίο απροσχημάτιστα ζητά τη μετατροπή των Βαλκανίων σε προτεκτοράτο της Δύσης. Ακόμα, είναι τυχαίο άραγε ότι στην πολιτική "άμυνας" και ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) που σχεδιάζουν "έρχεται γάντι" ο Χ. Σολάνα;
- Ακόμα οι "15" της ΕΕ στην ίδια σύνοδο δε διστάζουν να θέσουν σε πλήρη εφαρμογή το άλλο "Σύμφωνο", αυτό για την "απασχόληση", που στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, προωθούνται τα πλέον αντιλαϊκά μέτρα: Ελαστικές εργασιακές σχέσεις, κατεδάφιση των ασφαλιστικών ταμείων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, νέα προνόμια στους εργοδότες και φυσικά νέα άνοδος της "απασχολησιμότητας".
- Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να μην μετρήσουν ότι την επομένη των εκλογών τούς περιμένουν σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, εντατική λιτότητα (μόλις προχτές η ηγεσία του ΣΕΒ προειδοποίησε ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί και στη μετα-ΟΝΕ εποχή), χειρότερες μέρες στην παιδεία, την υγεία κ. ο. κ.
Μπορούν όλα τα παραπάνω να αγνοηθούν ή να μην αποτελέσουν κριτήρια ψήφου των λαϊκών στρωμάτων;
***
Από την άλλη θα πρέπει να εκτιμηθεί ότι το ΚΚΕ, όχι μόνο είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για τις σημερινές εξελίξεις, αλλά και πρωταγωνιστούσε για να ορθώσει "μπλόκα" αντίστασης και ελπίδας.
Από τις κάλπες, λοιπόν, όπως τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, "πρέπει να βγει ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και ένα μήνυμα πίστης ότι ο λαός μπορεί να νικήσει. Πρέπει να πάθει ένα γερό στραπάτσο ο δικομματισμός της όποιας μορφής και να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ. Τώρα πρέπει να γίνει αυτό το βήμα".
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ
Μπροστά στην κάλπη οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν βαθιά επίγνωση και συνείδηση. Δεν ταιριάζουν, δεν έχουν θέση οι θεωρίες της μοιρολατρίας και του ρεαλισμού της υποταγής που καλλιεργεί έντονα η κυβέρνηση, προκειμένου να δικαιολογήσει την πολιτική, αλλά και να δηλητηριάσει την κοινωνία με το ραγιαδισμό της. Δεν μπορεί να παραπλανιέται ο λαός από τις δημαγωγικές "διαπιστώσεις" που κάνουν για τα προβλήματά του, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ αλλά και οι μικρότεροι συνεταίροι τους είναι οι στυλοβάτες αυτής της αντιλαϊκής επέλασης