Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δολοφόνοι και "ειρηνοποιοί"

Αυτοί που άρχισαν και συνεχίζουν, χωρίς διακοπή, τη δολοφονική επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιχείρησαν χτες στην Κολωνία να εμφανιστούν σαν "ειρηνοποιοί".

Παρά το γεγονός ότι οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν και πιθανόν θα ενταθούν, οι "δεκαπέντε" προσπάθησαν να παρουσιαστούν σαν αρχιτέκτονες της "ειρήνης".

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στο Βελιγράδι δεν έγιναν διαπραγματεύσεις.Αλλά, όπως ανέφερε, ο εκπρόσωπος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ Μ. Αχτισαάρι και ο μεσολαβητής της Ρωσίας Β. Τσερνομίρντιν παρουσίασαν στον Σλ. Μιλόσεβιτς ένα κείμενο, το οποίο - όπως δήλωσαν - δεν επιδεχόταν αλλαγές ή συζήτηση. Δηλαδή κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο "πέτυχαν" τη συμφωνία.

Ο κ. Σημίτης, που προσπάθησε με τις δηλώσεις του να εξωραϊσει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να ενισχύσει την εικόνα της κυβέρνησης ενόψει των ευρωεκλογών, δε δίστασε να παραποιήσει ακόμη και τους όρους της "λεόντειας" συμφωνίας. Είπε συγκεκριμένα ότι οι βομβαρδισμοί θα σταματήσουν μόλις αρχίσει η αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων απ' το Κόσσοβο,ενώ στη συμφωνία ορίζεται ότι οι βομβαρδισμοί θα μειώνονται "σταδιακά" και μόνο εφόσον το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει ότι εξελίσσεται η αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός, βεβαίως, αποσιώπησε το γεγονός ότι η ΕΕ πρωταγωνίστησε και πρωταγωνιστεί σε όλα τα στάδια της επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας, απ' το σχεδιασμό μέχρι σήμερα, γεγονός που της αφαιρεί το δικαίωμα να εμφανίζεται σαν "ειρηνοποιός".

Ομως ο Κ. Σημίτης ξεπέρασε τον εαυτό του, όταν χαρακτήρισε τη χτεσινή εξέλιξη σαν αποτέλεσμα και των "πρωτοβουλιών" της ελληνικής κυβέρνησης. Οταν είναι γνωστό ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του συμφώνησαν με όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας, παρέχοντας αφειδώς διευκολύνσεις για τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις και εμπλέκοντας τη χώρα στο έγκλημα κατά του γιουγκοσλαβικού λαού. Θέλησε μάλιστα να παρουσιάσει την πρόσφατη επιστολή τους στους ηγέτες της ΕΕ σαν παράγοντα που οδήγησε στη χτεσινή εξέλιξη!

Ομως από χέρια βαμμένα στο αίμα του γιουγκοσλαβικού λαού δεν μπορεί να υπογραφεί συμφωνία ειρήνης, εκτός κι αν είναι μια ειρήνη βαμμένη στο αίμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ