Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣΕΝΩΣΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Τα συμφέροντα "γεννούν" τις διοξίνες

- Πόσο "τυχαίο" είναι το πρόβλημα με τις διοξίνες σε κοτόπουλα, αυγά και άλλα προϊόντα, προέλευσης Βελγίου;

- Τα τελευταία περιστατικά διακίνησης ακατάλληλων ή και επικίνδυνων πουλερικών και άλλων προϊόντων έρχονται να προστεθούν στον ολοένα διογκούμενο κατάλογο μιας σειράς ανάλογων γεγονότων στο πρόσφατο (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών), αλλά και απώτερο παρελθόν. Ολα αυτά, ανεξάρτητα από την έκβαση της έρευνας για τα συγκεκριμένα γεγονότα, δεν είναι καθόλου τυχαία και αποδείχνουν ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται κυριολεκτικά στο έλεος των πολυεθνικών επιχειρήσεων παραγωγής, εισαγωγής, διακίνησης και επεξεργασίας τροφίμων. Και πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι λόγος δε γίνεται μόνο για τα εισαγόμενα, αλλά για όλα τα τρόφιμα, ανεξάρτητα απ' την προέλευση και τη χώρα παραγωγής τους.

- Γιατί, κατά τη γνώμη σας, συμβαίνουν όλα αυτά;

- Οι παράγοντες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση είναι δύο ειδών. Οι πρώτοι σχετίζονται με το καθεστώς των ελέγχων για τα τρόφιμα προέλευσης ΕΕ, όπου, σύμφωνα με την περιβόητη "ενιαία εσωτερική αγορά", καταργήθηκαν οι συνοριακοί έλεγχοι στις χώρες και στις επιχειρήσεις, στις οποίες καταλήγουν τα τρόφιμα. Οπως, όμως, ο καθένας καταλαβαίνει, το γεγονός ότι τα τρόφιμα ανεμπόδιστα εισέρχονται στο έδαφος της χώρας μας, πολλαπλασιάζει τις δυσκολίες ελέγχου από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, αφού αυτές πρέπει να αντιμετωπίσουν το επιπλέον πρόβλημα της διασποράς τους σε όλη την επικράτεια. Χωρίς, βέβαια, η προηγούμενη κατάσταση να διασφαλίζει απόλυτα, αποκαλύπτεται ότι η πολιτική της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων κλπ. δεν είναι τίποτα περισσότερο απ' την πλήρη ασυδοσία των πολυεθνικών εταιριών τροφίμων.

Οι δεύτεροι έχουν να κάνουν με τις μεγάλες ελλείψεις κτηνιάτρων και το αποδυνάμωμα των κτηνιατρικών υπηρεσιών, που σήμερα λειτουργούν με κενές τις μισές περίπου οργανικές θέσεις τους. Αρκεί να αναφέρει κανείς τις τελευταίες προσλήψεις, που, προς δόξαν των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, χρονολογούνται πριν από 15 χρόνια. Οχι μικρότερης σημασίας είναι ακόμη τα ζητήματα δημιουργίας του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, με τρόπο που θα διασφαλίζει την ύπαρξη ελέγχων σε όλη τη διαδικασία παραγωγής των τροφίμων - από το χωράφι και το στάβλο στο τραπέζι - και όχι βέβαια με τη δημιουργία φορέα - βιτρίνας για κατ' επίφαση ελέγχους.

- Οι καταναλωτές πόσο κινδυνεύουν και τι πρέπει να κάνουν;

- Δεν πρέπει να περιορίζεται ο κίνδυνος για τον καταναλωτή σε περιστατικά σαν τα τελευταία, τα οποία, άλλωστε, λόγω του θορύβου που προκαλούν, αναγκαστικά θα προκαλέσουν την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης και των κτηνιατρικών υπηρεσιών, που θα πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, μέχρι να εμφανιστεί το επόμενο περιστατικό κ.ο.κ. Το καταναλωτικό κοινό πρέπει να κατανοήσει ότι το θέμα του ελέγχου των τροφίμων είναι κατ' αρχήν πολιτικό πρόβλημα. Η χώρα μας, αντί να ακολουθεί μια πολιτική ανάπτυξης της παραγωγής τροφίμων και ιδιαίτερα τροφίμων ζωικής προέλευσης, μετατρέπεται σε μια διαρκώς διευρυνόμενη αγορά για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις των αναπτυγμένων χωρών της ΕΕ, που, όπως αποδείχνεται, κάθε άλλο παρά για τη δημόσια υγεία ενδιαφέρονται. Ετσι, αναδεικνύεται ότι στο κέντρο του ενδιαφέροντος του καταναλωτή πρέπει να βρεθεί η άσκηση πίεσης για την εφαρμογή μιας άλλης αγροτικής πολιτικής παραγωγής τροφίμων, μακριά και σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις και τους περιορισμούς της ΕΕ, σε συνδυασμό, βέβαια, και παράλληλα με την απαίτηση για εξασφάλιση των απαραίτητων θεσμών, διαδικασιών και προϋποθέσεων αποτελεσματικών ελέγχων.

Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ