Κυριακή 23 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Απαιτήσεις στη γιουγκοσλαβική Βοϊβοδίνα

Η αντιδραστική πολιτική ηγεσία της Ουγγαρίας σπρώχνει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στη συμμετοχή κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Αφού παραχώρησε τα στρατιωτικά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο στο ΝΑΤΟ, για να εφορμούν από εκεί τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροπλάνα ενάντια στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, γίνεται τελευταία συζήτηση, αν τα αργύρια της προδοσίας - υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια - που υποτίθεται ότι θα εισπράξει από το ΝΑΤΟ, επαρκούν ή θα προχωρήσει σε ακόμα πιο επικίνδυνα μέτρα για τους λαούς και, γενικότερα, για την ειρήνη στην Ευρώπη.

Πραγματικά, στη Βουδαπέστη γίνεται πρόσφατα συζήτηση, αν η Ουγγαρία δε θα έπρεπε να παραχωρήσει στο ΝΑΤΟ και ολόκληρο το έδαφός της, ώστε οι χερσαίες επιχειρήσεις του κατά της Γιουγκοσλαβίας να γίνουν από το ουγγρικό έδαφος, το οποίο δεν είναι ορεινό, όπως το έδαφος της Αλβανίας. Οι απόψεις αυτές είδαν το φως και σε μερίδα του ουγγρικού και του διεθνούς Τύπου. Βέβαια, όπως αναμενόταν, εκπρόσωπος του κόμματος FIDESZ του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, αλλά και του αντιπολιτευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (USP) έσπευσαν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, δηλώνοντας ότι οι ουγγρικές "εξουσιοδοτήσεις προς το ΝΑΤΟ δεν προβλέπουν παρόμοιες υποχρεώσεις". Η ανησυχία, όμως, παραμένει. Τόσο γιατί η πλειοψηφία του ουγγρικού λαού δεν έχει εμπιστοσύνη στις δηλώσεις αντιδραστικών ΝΑΤΟδουλων κυβερνητικών πολιτικών, αλλά και γιατί το ΝΑΤΟ παίρνει αποφάσεις, χωρίς να πολυρωτάει τις υποτελείς κυβερνήσεις.

Κοντά σ' αυτόν τον κίνδυνο προστέθηκε ένας άλλος, εξίσου, σοβαρός, που μπορεί να δημιουργήσει συνοριακά προβλήματα μεταξύ Ουγγαρίας - Γιουγκοσλαβίας. Οπως είναι γνωστό, στη γιουγκοσλαβική Βοϊβοδίνα υπάρχει μεγάλη ουγγρική μειονότητα. Πληροφορίες από το Νόβι Σαντ αναφέρουν ότι η μειονότητα αυτή είναι αγανακτισμένη κατά του ΝΑΤΟ, αλλά και κατά της ουγγρικής κυβέρνησης, επειδή - χωρίς λόγο - βομβαρδίστηκαν επανειλημμένα τόσο η πρωτεύουσα - το Νόβι Σαντ - όσο και το ιστορικό κέντρο της περιοχής, η Σουμπότικα. Η αγανάκτηση αυξήθηκε για το λόγο ότι οι Ούγγροι κυβερνητικοί πράκτορες, στις αρχές του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας, είχαν διαδώσει φήμες ότι η κυβέρνηση της Βουδαπέστης "πέτυχε" από τους "συμμάχους" τη διαβεβαίωση ότι η Βοϊβοδίνα δε θα γίνει θύμα βομβαρδισμών.

Αυτονομιστικά στοιχεία στη Βοϊβοδίνα προσπαθούν τώρα να ενσπείρουν διχόνοια ανάμεσα σε Ούγγρους και Γιουγκοσλάβους και καλλιεργούν τάσεις αποχωρισμού και αναθεώρησης των ουγγρικών συνόρων, όπως αυτά καθορίστηκαν μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα αυτονομιστικά αυτά στοιχεία - λίγα στην αρχή - βρίσκουν και την ανοιχτή ή σιωπηρή υποστήριξη πολιτικών δυνάμεων στη Βουδαπέστη. Ο Ιστβάν Κατούρκα, πρόεδρος του δεξιού δημαγωγικού κόμματος της Ουγγρικής Δικαιοσύνης και της Ζωής (ΜΙΕΡ), π.χ., απαίτησε αντιπαροχές από το ΝΑΤΟ για τη χρησιμοποίηση του εναέριου χώρου και των αεροδρομίων και ότι μια συνθήκη ειρήνης του ΝΑΤΟ με τη Γιουγκοσλαβία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αναθεώρηση των συνόρων. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα κάνει το παν, ώστε η ουγγρική κυβέρνηση να προβάλει τις σχετικές αξιώσεις στο ΝΑΤΟ.

Το κυβερνητικό κόμμα FIDESZ πήρε στο πρόσφατο συνέδριό του παρόμοια απόφαση, με την οποία συμφωνούν και τα άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ ο Ζολτ Λάιτι, πρόεδρος του Κόμματος των Μικροαγροτών, ζήτησε η Βοϊβοδίνα να αποτελέσει μελλοντικά ξεχωριστό κράτος.

Οι Ούγγροι "σοσιαλιστές" δεν απέκρουσαν ρητά και κατηγορηματικά αυτές τις ρεβιζιονιστικές αξιώσεις. Ο πρόεδρος του κόμματος Πάζλο Κόβατς δήλωσε απλά ότι τις αντιλήψεις της για το μέλλον της στη Γιουγκοσλαβία πρέπει να τις διατυπώσει η ίδια η ουγγρική μειονότητα.

Η ΝΑΤΟική και επικίνδυνη αυτή πολιτική δε βρίσκει υποστήριξη σε αρκετά τμήματα του πληθυσμού. Χαρακτηριστική σ' αυτήν την κατεύθυνση είναι η Πορεία Ειρήνης '99, που έγινε στις 9 Μάη στη Βουδαπέστη. Η αντιπολεμική αυτή διαδήλωση, διοργανωμένη από το Κίνημα Ειρήνης στα Βαλκάνια, με συμμετοχή πολλών χιλιάδων Ούγγρων, θεωρείται η μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση και το αίτημα των ειρηνόφιλων Ουγγαρέζων υπήρξε ο άμεσος τερματισμός του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας και η ειρηνική λύση.

Στο φιλειρηνικό κίνημα εντάσσεται η Αριστερά Εναλλακτική Λύση, που από τις πρώτες μέρες του πολέμου τάχθηκε υπέρ ειρηνικού διακανονισμού. Επίσης, ένα όχι ευκαταφρόνητο μέρος διανοουμένων. Ηδη, στις αρχές του Απρίλη, 60 διανοούμενοι καταδίκασαν τον πόλεμο και τους βομβαρδισμούς. Ενας από τους γνωστότερους, ο συγγραφέας Γκεόργκ Κόνραντ, δήλωσε στην ουγγρική τηλεόραση ότι αυτό που γίνεται τώρα στα Βαλκάνια οδηγεί σε ένταση και "κομμάτιασμα" χωρών. Οι Αλβανοί πρόσφυγες, είπε, ακόμα πριν τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς εγκατέλειπαν τα χωριά τους για να γλιτώσουν από τις μάχες ανάμεσα στο γιουγκοσλαβικό στρατό και τον UCK.

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντικομμουνιστικό έκτρωμα εξισώνει το ολοκαύτωμα με το σοσιαλισμό(2010-06-10 00:00:00.0)
Σχέδια του ΝΑΤΟ για «μαχαίρι» και στη Βοϊβοδίνα(2008-10-21 00:00:00.0)
Οι «χοροί της φωτιάς»...(2001-08-26 00:00:00.0)
Οι μειονότητες στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης(1999-06-18 00:00:00.0)
Η "Μαριορή" και οι άλλες(1999-04-18 00:00:00.0)
Σκεπτικισμός για τη "μειονοτική" συμφωνία(1995-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ