Κυριακή 23 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΔΙΕΘΝΗ
"Αναγκαίος ο αγώνας ενάντια στη βαρβαρότητα"

Δηλώσεις προς τον "Ρ" εκπροσώπων των κομμάτων που μετέχουν στη Διεθνή Διάσκεψη

Κυριαρχούσα θέση στις δηλώσεις των συμμετεχόντων στη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων έχει ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, που συνάδει με την ανάδειξη μιας νέας εποχής απόλυτης βαρβαρότητας...

Ραμόν Μαντοβάνι, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας:

"Ολες οι συναντήσεις των αριστερών κομμάτων είναι σημαντικές και ενδιαφέρουσες. Σίγουρα, βρισκόμαστε σε φάση μετάβασης προς μία νέα παγκόσμια τάξη, που εμείς βλέπουμε πολύ αρνητικά και ο πόλεμος είναι ένα καθοριστικό σκαλοπάτι προς αυτήν την κατεύθυνση. Σίγουρα είναι ανάγκη οι δυνάμεις της Αριστεράς να συζητούν μεταξύ τους και πιθανώς να αρχίσουν να σκέπτονται μαζί και να ενεργούν από κοινού. Ξέρουμε ότι αυτό είναι δύσκολο, αλλά κάθε πρωτοβουλία που κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να είναι χρήσιμη. "

Αντονίνο Κούφερο, μέλος της διεύθυνσης του Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών και υφυπουργός για θέματα επιστημονικών ερευνών και τεχνολογίας:

"Θεωρώ πολύ σημαντική την πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας να συγκεντρωθούμε για να συζητήσουμε ένα θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος για ολόκληρο το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα. Πραγματοποιείται αυτή η συνάντηση σε μια στιγμή μεγάλης ανησυχίας και αγωνίας γι' αυτό που συμβαίνει στη Γιουγκοσλαβία, για την επίθεση του ΝΑΤΟ, για τα αθώα θύματα που προκαλεί, για την έξοδο των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο. Ευχόμαστε ότι μέσα από την απάντηση των λαών, μέσα από την πολιτική δράση και την ενότητα των φιλειρηνικών δυνάμεων θα καταστεί δυνατό να σταματήσει αυτή η καταστροφή, αυτή η επιθετικότητα που εκπροσωπεί μια νέα, μοντέρνα βαρβαρότητα ενάντια σε έναν απροστάτευτο λαό".

Χοσέ Κάμπο, συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Ενωμένης Αριστεράς της Ισπανίας:

"Πιστεύουμε ότι αυτή η συνάντηση είναι πολύ επίκαιρη, έχοντας υπόψη αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ευρώπη και στον κόσμο με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Αυτή η συνάντηση μας δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρώσουμε την ανάλυση και τους συλλογισμούς των κομμάτων που βρισκόμαστε εδώ, αλλά, πάνω από όλα και σε αυτήν τη βάση, μας επιτρέπει να δώσουμε μία από κοινού επεξεργασμένη απάντηση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την επίθεση του ιμπεριαλισμού. Απ' ό,τι φαίνεται, δυστυχώς, αυτή η συνάντηση είναι πολύ επίκαιρη, θα προτιμούσαμε να μην υπήρχε ο πόλεμος, όμως είναι απαίτηση των καιρών. Δεν μπορούμε να μείνουμε στο σπίτι, μπορεί να υπάρχουν διαφορές πάνω σε διάφορα θέματα, ωστόσο το σημαντικό εδώ είναι να συμβάλουμε όλοι στη δημιουργία ενός λαϊκού, δημοκρατικού κινήματος που θα σταματήσει αυτή τη βαρβαρότητα, που θα προσπαθήσει να προσανατολίσει όλη τη διαδικασία, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενάντια στον ιμπεριαλισμό".

Αρμάνδο Λόπες Σαλίνας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας:

"Πιστεύω πως η συνάντηση αυτή είναι πολύ αναγκαία ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό. Μετά από εξήντα μέρες πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, εξήντα μέρες μαζικών καταστροφών, εξήντα μέρες όπου η Ευρώπη έπαψε, ουσιαστικά, να υπάρχει ως πολιτική ενότητα, καταλήγοντας να είναι, σχεδόν, μόνο ένα ενιαίο νόμισμα, μια συνάντηση κομμουνιστικών κομμάτων για την αναγκαία αντιπαράθεση με το σύστημα, καθώς επίσης και για τον αναγκαίο συντονισμό στην αντιμετώπιση της βαρβαρότητας, μου φαίνεται απολύτως απαραίτητη".

Κάρλος Αμπόιμ Ινγκλές, μέλος της ΚΕ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος:

"Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγχαίρει θερμά τους Ελληνες συντρόφους μας γι' αυτήν την πρωτοβουλία και για την εκ νέου πραγματοποίηση της διεθνούς διάσκεψης με ένα θέμα, που εμείς θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο, που είναι, ταυτόχρονα, πολύ ευρύ και σύνθετο. Η ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων και αντιλήψεων πάνω σε τόσο σημαντικά θέματα όπως η σημερινή κρίση του καπιταλισμού, το θέμα της παγκοσμιοποίησης - της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης - καθώς και η απάντηση του εργατικού κινήματος, ελπίζουμε να συμβάλει στη βελτίωση του αγώνα του καθενός μας ξεχωριστά και όλων μας μαζί.

Ολα αυτά έχουν σχέση και με όσα συμβαίνουν στη Γιουγκοσλαβία και με την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ολα αυτά έχουν, επίσης, σχέση με την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και την προσπάθεια κατάργησης του ισχύοντος συστήματος διεθνούς δικαίου. Αυτή η συνάντηση, λοιπόν, θα συμβάλει και στον αγώνα ενάντια σε τέτοιες εγκληματικές ενέργειες".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ