Σάββατο 8 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ - Β. ΜΙΧΟΥ
"Αντιμετωπίζουμε χαλκευμένες κατηγορίες"

Ο εισαγγελέας πρότεινε μετατροπή του κατηγορητηρίου και αναγνώριση ελαφρυντικού για τον Γ. Μπαλάφα. Ζήτησε, επίσης, την πλήρη σχεδόν απαλλαγή της Βασ. Μίχου

Την ενοχή του Γιώργου Μπαλάφα για όλες της πράξεις που κατηγορείται σχετικά με την "υπόθεση Καπανδριτίου" και, κυρίως, για "κατοχή όπλων και πυρομαχικών" και "αγορά και κατοχή προς εμπορία ναρκωτικών ουσιών (χασίς) ", όχι όμως με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του κατηγορητηρίου, πρότεινε χτες στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας Γ. Σανιδάς.Παράλληλα, ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της "καλής συμπεριφοράς για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη του", πράγμα το οποίο, όπως είπε, "είναι μια εκδήλωση μεταμέλειας". Για την κατηγορούμενη Βασιλική Μίχου ο εισαγγελέας πρότεινε απαλλαγή για όλες τις πράξεις, που της αποδίδονται, εκτός από τη "μη νόμιμη χρήση εγγράφου". Το αδίκημα αφορά την ανεύρεση ξένης αστυνομικής ταυτότητας στην αγροικία της.

Ειδικότερα, ο κ. Σανιδάς υποστήριξε ότι αναμφίβολα βρέθηκαν, κατά τη διάρκεια έρευνας την 1-12-1992 στην αγροικία του Καπανδριτίου, τρία όπλα, το ένα από τα οποία ήταν άχρηστο, 6,5 κιλά χασίς και άλλα αντικείμενα. "Γι' αυτά - συνέχισε - ευθύνη έχει μόνο ο πρώτος κατηγορούμενος. Αλλά, ούτε η ποσότητα ούτε η ποιότητα του οπλισμού μού δίνει το δικαίωμα να πω ότι τα είχε για να τροφοδοτήσει ομάδες προς διάπραξη κακουργημάτων. Δε συντρέχουν, επίσης, οι επιβαρυντικές διατάξεις της κατ' επάγγελμα και συνήθεια εμπορίας ναρκωτικών. Υπάρχει κατοχή και αγορά χασίς για μικρή διακίνηση και στην περίπτωση αυτή μπορεί αναδρομικά να ισχύσει ο ευμενέστερος όρος που προβλέπει το άρθρο 2 του Ποινικού Κώδικα". Για τη Βασ. Μίχου είπε: "Η ακροαματική διαδικασία δε με αφήνει να πιστέψω ότι είχε πλήρη γνώση, δόλο και ψυχική επιδοκιμασία των ευρημάτων. Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει συμμετοχή της, ότι είναι κοινωνός της εγκληματικής πράξης της κατοχής αυτών των αντικειμένων".

Η χτεσινή ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την απολογία των κατηγορουμένων. Ο Γ. Μπαλάφας αρνήθηκε το κατηγορητήριο, λέγοντας: "Δεν είχα σχέση με όπλα. Είχα μόνο ένα αεροβόλο για να προστατευτώ στην ερημιά. Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι τα έβαλαν εκεί. Αυτές οι χαλκεύσεις γίνονται από ανώτερα κλιμάκια. Αυτοί που είχαν στήσει τα εναντίον μου κατηγορητήρια δεν πίστευαν ότι θα είχαν το επιθυμητό για τους ίδιους αποτέλεσμα και για εφεδρεία κράτησαν τα ναρκωτικά. Αυτό είναι μια απαξίωση για μένα. Πιο υποτιμητικό από τα όπλα". Σε ερωτήσεις του εισαγγελέα και των δικαστών για την ένοπλη βία και την τρομοκρατία, απάντησε: "Πολλές τέτοιες ενέργειες δεν ανήκουν σε ομάδες που έχουν μια διαφορετική πολιτική αντιμετώπισης των προβλημάτων. Είναι ξενόφερτες, προβοκατόρικες. Δε θα μπορούσα να συμμετέχω ούτε στη σχεδίαση ούτε στην πρακτική εφαρμογή μιας τέτοιας πράξης. Διαφωνώ κάθετα με την ένοπλη βία που εμφανίζεται μεμονωμένα στην Αθήνα ή αλλού. Θα μπορούσα ίσως να είμαι υπέρ μιας λαϊκής ένοπλης βίας".

Αρνήθηκε τις κατηγορίες και η Βασ. Μίχου. Μίλησε για τη ζωή της με τον Γ. Μπαλάφα, τη σύλληψή τους και τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν. "Οταν μπαίναμε το 1985 σ' αυτή την περιπέτεια, δεν πιστεύαμε ότι θα φτάναμε στο 2000 και ακόμα δε θα είχαμε τελειώσει, ότι ο εφιάλτης αυτός θα κράταγε 15 χρόνια με τόσο κόστος. Πάνω μας παίχτηκαν πολλά παιχνίδια. Είμαστε αθώοι και ακριβώς γι' αυτό θέλουμε ν' αθωωθούμε", είπε. Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικάζονται αύριο Γ. Μπαλάφας και Β. Μίχου(1999-05-02 00:00:00.0)
Νέα δίκη για Γ. Μπαλάφα και Β. Μίχου(1999-04-30 00:00:00.0)
Τον Οχτώβρη η τελευταία δίκη του Γ. Μπαλάφα(1998-03-17 00:00:00.0)
Αθωώνει τον Μπαλάφα αυτόπτης μάρτυρας(1997-01-23 00:00:00.0)
Μερική αναίρεση του βουλεύματος για Μπαλάφα - Μίχου(1996-01-18 00:00:00.0)
Ασχετος δηλώνει ο Μιχ. Νηστικάκης(1995-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ