Σάββατο 8 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Βροντερό μήνυμα: Εξω οι ιμπεριαλιστές απ' τα Βαλκάνια

"Οχι στον πόλεμο, όχι στον ιμπεριαλισμό", βροντοφώναξε χτες η προσφυγομάνα ηρωική Κοκκινιά, δίνοντας για άλλη μια φορά το "παρών" στις τραγικές στιγμές που περνούν τα Βαλκάνια, με το μαζικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην πλατεία του Αϊ Νικόλα. Συλλαλητήριο που μετατράπηκε σε γιορτή χαράς και ειρήνης, αφού η πλατεία ήταν γεμάτη από χρώμα, από τα παιδιά, από το πλήθος του κόσμου που την είχε κατακλύσει με τους σέρβικους στόχους στο μέρος της καρδιάς και με κεριά στα χέρια.

Η είσοδος στην πλατεία δεκάδων μαθητών που κρατούσαν λαμπάδες, συνοδεύτηκε από θερμά χειροκροτήματα. Γύρω από την κεντρική εξέδρα αποκόμματα εφημερίδων και φωτογραφίες έδιναν μια εικόνα του πολέμου, ενώ η προτομή του Βενιζέλου είχε "στεφανωθεί" με ένα πλακάτ που παρέφραζε τα αρχικά του ΝΑΤΟ, αποδίδοντάς του τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικής οργάνωσης.Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χορευτικά από συγκροτήματα μαθητών, με σκετς και τραγούδια από ερασιτεχνικά συγκροτήματα. Την εκδήλωσε άνοιξε η ηθοποιόςΕλένη Γερασιμίδου, λέγοντας: "Είναι ωραίο να είμαι ανάμεσά σας, γιατί συνεννοούμαστε, μιλάμε την ίδια γλώσσα με τις απλές λέξεις, που ευτυχώς δε χάσανε το νόημά τους. Τα δικά μας λεξικά στη λέξη ανθρωπισμός έχουν το σεβασμό στον άνθρωπο και τη ζωή του και όλα όσα απορρέουν από αυτό και εσείς το ξέρετε πολύ καλά. Ο ορισμός στα λεξικά των εγκληματιών μεταφράζεται σε βόμβες, θάνατο, ερημιά, απελπισία. Ομως εμείς όλο αυτό το καιρό αγωνιζόμαστε και θα το αποδείξουμε, πως το δικό μας λεξικό είναι το μόνο γνωστό".

Στη συνέχεια χαιρέτισε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Μαθητών Νίκαιας Θ. Στρίγκος,ο οποίος ανάμεσα στα άλλα σημείωσε πως όπως οι μαθητές αγωνίστηκαν το χειμώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, έτσι και τώρα είναι έτοιμοι να βγουν στο δρόμο, να αγωνιστούν για την ειρήνη.

Καταχειροκροτούμενη ανέβηκε στο βήμα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Ενότητας Νίκαιας και δημοτική σύμβουλος Βέρα Νικολαϊδου,η οποία μετέφερε τις εικόνες που είδε κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού της στη Γιουγκοσλαβία, σαν μέλος της επιτροπής διεθνιστικής αλληλεγγύης. Υπογράμμισε ότι μπορεί να βομβαρδίζονται τα γεφύρια, αλλά τ' ανθρώπινα γεφύρια, που ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης δεν μπορούν να τα σημαδέψουν. "Αυτή είναι η μοναδική μας ελπίδα και αυτό που δεσμευτήκαμε στο γιουγκοσλαβικό λαό. Οτι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ειρήνη". Στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι ανάμεσα στις υπογραφές για την έναρξη και τη συνέχιση των βομβαρδισμών, καθώς και την επιβολή του απάνθρωπου εμπάργκο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, είναι και αυτή της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι "εμείς ανησυχούμε όταν αυτός ο πρωθυπουργός δηλώνει ικανοποιημένος από την έκβαση των συνομιλιών. Εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένοι, δεν μπορούν να μιλούν για ειρήνη και συγχρόνως να βομβαρδίζουν το Βελιγράδι". Και τόνισε πως μια ελπίδα υπάρχει, να μη μείνει κανείς χωρίς να ξεσηκωθεί, να απαιτήσει έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να πει "όχι" στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Σαράντης Παπαδόπουλος πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Νίκαιας, ο οποίος καταδίκασε και αυτός με τη σειρά του την ιμπεριαλιστική επίθεση. Η εκδήλωση συνεχίστηκε μέχρι αργά με μουσική και τραγούδια.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, ο ΟΦΟΝ, ο πολιτιστικός σύλλογος "Αγία τριάδα", ο σύλλογος γυναικών η δημοκρατική ενότητα, ένωση γονέων, ΕΛΜΕ πειραιά, ΑΦΟΑΝ και ο σύλλογος Προφήτης Ηλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ