Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με δηλώσεις του υποστήριξε ότι η απόφαση της ομάδας των "8" για το Κόσσοβο δικαιώνει τις θέσεις που υποστήριξε η Ελλάδα για διέξοδο από την κρίση
Προκειμένου να διεκδικήσει νεφελώδεις ρόλους στην περιοχή, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποστείλει δυνάμεις στο Κόσσοβο, οι οποίες θα ενταχτούν στην "ειρηνευτική δύναμη" η οποία θα αναπτυχθεί στην περιοχή.
"Η Ελλάδα, δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα συμβάλει ώστε να υπάρξει μια εφαρμόσιμη συμφωνία, αποδεκτή απ' όλα τα μέρη και επίσης στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας".
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει ερωτηθεί από τη Μόσχα για τον αριθμό των ανδρών που θα μπορούσε να διαθέσει στην υπό συγκρότηση ειρηνευτική δύναμη. Μάλιστα, υπάρχουν απόψεις μέσα στην ελληνική κυβέρνηση ότι η ελληνική συμμετοχή δεν πρέπει να είναι συμβολική!Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά το Υπουργικό Συμβούλιο θέλησε να εκφράσει την "ικανοποίηση και δικαίωση που νιώθει για τις θέσεις που υποστήριξε η Ελλάδα". Οπως είπε ο πρωθυπουργός, "ορισμένες από τις πάγιες θέσεις μας αποτελούν τη βάση της συμφωνίας της ομάδας των 8". Οι θέσεις αυτές, όπως τις περιέγραψε ο πρωθυπουργός είναι:
"Η μη αλλαγή συνόρων.
Η παραπομπή του θέματος στο ΣΑ του ΟΗΕ για να υπάρξει νομική βάση για την επίλυσή του.
Η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.
Ο αφοπλισμός των παραστρατιωτικών δυνάμεων οι οποίες υπάρχουν στην περιοχή.
Η δημιουργία μιας ειρηνευτικής δύναμης η οποία θα έχει και πολιτική αποστολή. Μιας ειρηνευτικής δύναμης, η οποία θα επιμεληθεί της εφαρμογής των συμφωνηθέντων".
Καθόλου δε θέλησε να υστερήσει έναντι της κυβέρνησης η ηγεσία της ΝΔ και έσπευσε να συμφωνήσει και πλειοδοτήσει στη στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στο Κοσσυφοπέδιο. "Η Ελλάδα καλείται και πρέπει και έχει το χρέος να έχει σημαντικό ρόλο και θέση σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία μέσα στα Βαλκάνια", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του. Οταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει εάν η ΝΔ συναινεί στη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών "στην όποια ειρηνευτική δύναμη αναπτυχθεί εκεί", ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος δε δίστασε: "Από τη στιγμή που θα επιτευχθεί η ειρήνη, δηλαδή θα έχουμε άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση έναρξη ειρηνευτικής διαδικασίας, ασφαλώς σε αυτή τη φάση, η Ελλάδα θα μπορούσε και θα έπρεπε να συμμετάσχει".