Παρασκευή 7 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προεκλογική φιέστα με το Γ' ΚΠΣ

Σε σύσκεψη των 13 περιφερειαρχών της χώρας μίλησε χτες ο πρωθυπουργός

Σε προεκλογική φιέστα εξελίχθηκε η χτεσινή συνάντηση, που είχε με τους γενικούς γραμματείς των 13 Περιφερειών της χώρας ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,καθώς τόσο ο ίδιος όσο και η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου,σε δηλώσεις τους, επιχείρησαν να παρουσιάσουν ως κατόρθωμα της ελληνικής κυβέρνησης τους πόρους που θα λάβει η χώρα από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ), με τους οποίους, όπως είπαν, θα καταπολεμήσουν όλα τα προβλήματα! Αλλωστε, όπως ισχυρίστηκαν, το Β ΚΠΣ έχει ήδη δρομολογήσει μια αναπτυξιακή πορεία, αλλάζοντας τη φυσιογνωμία του τόπου.

Προφανώς, ως τέτοια θεωρούνται η αύξηση της ανεργίας, η ερήμωση της υπαίθρου, η μείωση των θέσεων εργασίας, η αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, και άλλα. Και προκειμένου να υπάρχει μια σταθερότητα στις... αλλαγές αυτές, ο Κ. Σημίτης υποσχέθηκε ότι το χρονοδιάγραμμα των κυβερνητικών προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα για την απασχόληση, θα τηρηθεί! Η χτεσινή συνάντησή του αυτό το σκοπό εξυπηρετεί, την ενημέρωση των γενικών γραμματέων των Περιφερειών για τους τρόπους συνέχισης της παραπάνω "αναπτυξιακής πορείας". Οι οποίοι και θα συναντηθούν με το σύνολο των υπουργών της κυβέρνησης, για να τους δοθούν οι ανάλογες κατευθύνσεις.

Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός εξήρε το θεσμό της Περιφέρειας, λέγοντας πως "επιτρέπει τη σύνδεση της κεντρικής διοίκησης με την τοπική κοινωνία". Η πραγματικότητα, όπως καταγράφεται από τους ίδιους τους αιρετούς - μάλιστα και από φιλοκυβερνητικούς - είναι πως ο θεσμός της Περιφέρειας είναι ένα ακόμη "καπέλο" στη λειτουργία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, ο οποίος μέσα από τον έλεγχο που ασκεί εγγυάται την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας είναι διορισμένος από την κυβέρνηση. Η εμπειρία, επίσης, δείχνει, πως η "συμμετοχή των τοπικών δυνάμεων στο σχεδιασμό των ΚΠΣ" - στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός - είναι σχεδόν ανύπαρκτη, καθώς τα έργα που προτείνουν οι δήμοι δε χρηματοδοτούνται, αν δεν είναι επιλέξιμα. Δηλαδή, αν δεν εξυπηρετούν τις προδιαγραφές που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η οποία, άλλωστε, έχει και τον τελευταίο λόγο για το πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια από το Γ ΚΠΣ και τι θα εξυπηρετούν, καθώς ο τελικός σχεδιασμός της κυβέρνησης θα σταλεί, τέλη του έτους, προς έγκριση από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό κινήθηκε και η υπουργός Εσωτερικών, εξαίροντας το κυβερνητικό έργο στον τομέα της Αυτοδιοίκησης και γενικότερα. Η ίδια έκανε λόγο, ούτε λίγο - ούτε πολύ, για κυβερνητική γενναιοδωρία προς τους "καποδιστριακούς" Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους οποίους θα δοθούν 1,05 τρισ. δραχμές για μια πενταετία. Ομως, τα χρήματα αυτά, στην πλειοψηφία τους, είναι χρήματα από τους ήδη θεσμοθετημένους υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πόρους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ