Παρασκευή 7 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΒΑΛΑ
"Να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα"

Εντονα αντιπολεμική η συγκέντρωση με ομιλητή τον Γ. Θεωνά

ΚΑΒΑΛΑ

(του απεσταλμένου μας

ΛΑΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ).-

Δυναμικό "παρών" έδωσε χτες ο λαός της Καβάλας, ένας λαός με πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις, στην αντιπολεμική συγκέντρωση που οργάνωσε το ΚΚΕ, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Με πανό και συνθήματα οι Καβαλιώτες καταδίκασαν τα εγκλήματα των ΝΑΤΟικών και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια καθυπόταξης των λαών της Βαλκανικής. Παράλληλα, διατράνωσαν την απόφασή τους να ενισχύσουν το ΚΚΕ για τη συνεπή, αντιιμπεριαλιστική του στάση καθώς και για την πλήρη δικαίωση των θέσεών του.

Οι ιδιαίτερα άσχημες για την εποχή καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν στην περιοχή, δε στάθηκαν εμπόδιο στα πλατιά λαϊκά στρώματα της πόλης να συμμετάσχουν μαζικά στη χτεσινή συγκέντρωση, με κεντρικό ομιλητή τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά.Ξεχωριστό τόνο έδωσαν οι νέες και νέοι, φωνάζοντας με πάθος αντιπολεμικά συνθήματα, κρατώντας κόκκινα λάβαρα και πανό. "Εργάτες, μαθητές, ΚΝΕ, ενωμένοι μια γροθιά", δέσποζε το μήνυμα στο κεντρικό πανό της συγκέντρωσης. Εκεί ήταν η γενιά της Αντίστασης, εργαζόμενοι, μαζί και άνεργοι, ο αριθμός των οποίων το τελευταίο διάστημα συνεχώς αυξάνεται, λόγω της συνεχιζόμενης καταστροφής της παραγωγικής βάσης της περιοχής.

Χαιρετισμούς απηύθυναν στη συγκέντρωση ο γραμματέας της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, Τάσος Ζουρνατζίδης,και ο γραμματέας της ΝΕ Κομοτηνής του ΚΚΕ, Νίκος Φακιρίδης.Ο τελευταίος, απευθυνόμενος στο λαό της Καβάλας, είπε ότι ο νομός τους αποτελεί εμπροσθοφυλακή του ειρηνιστικού κινήματος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Καταδικάστε τους ιμπεριαλιστές

"Η νίκη του γιουγκοσλαβικού λαού θα είναι νίκη όλων των λαών. Θα είναι νίκη της ειρήνης και ήττα των πολεμοκάπηλων ιμπεριαλιστών", σημείωσε παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Θεωνάς.Και γι' αυτό - τόνισε - αξίζει όλο το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας. Γιατί ακριβώς αγωνίζεται και για μας.

Συνεχίζοντας την αναφορά του στον αγώνα του λαού της Γιουγκοσλαβίας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι "δοκιμάζει σήμερα με τον πιο σκληρό τρόπο τη βάρβαρη "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ενας λαός που σαράντα μέρες και πάνω αντιστέκεται στη μεγαλύτερη πολεμική μηχανή που γνώρισε ο κόσμος μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Που υπερασπίζεται τη χώρα του και μαζί της ολόκληρη τη Βαλκανική από το βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ".

Γιατί βρώμικος; "Για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, η θέληση και τα συμφέροντα του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου αποτελούν το Διεθνές Δίκαιο και τις ηθικές αξίες τους. Η εθνική ανεξαρτησία, η εθνική κυριαρχία των κρατών, τα κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες σύνορα, υποχωρούν μπροστά στα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού", τόνισε ο Γ. Θεωνάς. Και σημείωσε πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουν ωριμάσει οι προϋποθέσεις να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που χτίζουν οι ιμπεριαλιστές.

Αναφερόμενος στις ευθύνες των 15 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και ειδικά της ελληνικής, ο Γ. Θεωνάς σημείωσε πως είναι τεράστιες. "Υπέγραψαν, τόνισε, και υπογράφουν όλες τις αντιδραστικές αποφάσεις, τον πόλεμο και το εμπάργκο. Η ελληνική κυβέρνηση, με την πολιτική της υποτέλειας και της υποταγής, έχει εμπλέξει ήδη τη χώρα μας στο βρώμικο πόλεμο, ενάντια στο σερβικό λαό. Εκμηδενίζει τις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου, καταστρέφει τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, των αγροτών, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων".

Καταλήγοντας κάλεσε τους συγκεντρωμένους να καταψηφίσουν, στις ευρωεκλογές του Ιούνη, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τους συνοδοιπόρους τους, που στηρίζουν το μονόδρομο της ΟΝΕ και την ιμπεριαλιστική "νέα τάξη πραγμάτων". Να στείλουν μήνυμα αντίστασης και πάλης, ενισχύοντας το ψηφοδέλτιο και τη δύναμη του ΚΚΕ, του Κόμματος που με την πολιτική και τη στάση του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πάλης για τα λαϊκά συμφέροντα, την πρόοδο και την ειρήνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ