Παρασκευή 7 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΡΡΕΣ
"Ηρθε η ώρα να δοθεί λαϊκή απάντηση"

Από την πλατεία Ελευθερίας - συμβολικά - άρχισε η νέα εξόρμηση του ΚΚΕ ενόψει ευρωεκλογών. Ομιλητής ο Κώστας Παρασκευάς

ΣΕΡΡΕΣ (του απεσταλμένου μας ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ). -

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου στις Σέρρες χτες το βράδυ απ' την πλατεία Ελευθερίας δεν έμοιαζε με μια συνηθισμένη συγκέντρωση. Το έβλεπες στα μάτια των ανθρώπων, το άκουγες στα συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα, και αυτή ακόμα η ονομασία της πλατείας - αν και συμπτωματική - ήταν ταυτόχρονα άκρως συμβολική. Γι' αυτό και η συγκέντρωση ήταν ένα ακόμα αντιπολεμικό συλλαλητήριο απ' τα δεκάδες που έχουν γίνει στην πόλη και σε ολόκληρο το νομό, απ' την ώρα που άρχισε αυτός ο βρώμικος πόλεμος.

Οτι αυτές οι εκλογές δεν είναι σαν τις άλλες το καταλαβαίνει πολύ καλά ο λαός των Σερρών. Το καταλαβαίνει γιατί μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα δίπλα του ένας λαός, που θέλει να μείνει λεύτερος, πορεύεται το γολγοθά του. Καταλαβαίνει ότι αυτές οι εκλογές γίνονται κάτω από τη σκιά του πόνου και του τρόμου, που σκορπίζουν το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Γι' αυτό έχει συστρατευτεί ο λαός των Σερρών ενάντια στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αφού αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο μια απλή συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους Γιουγκοσλάβους, αλλά εκ των πραγμάτων μετατρέπεται σε έναν αγώνα για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της δικής του πατρίδας, έναν αγώνα για το ειρηνικό μέλλον των παιδιών του και των κατακτήσεών του.

Ενισχύστε το ΚΚΕ

Μιλώντας στη συγκέντρωση και απαντώντας στην καλλιεργούμενη ηττοπάθεια και μοιρολατρία, ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, ανάμεσα σε άλλα τόνισε: "Αξεπέραστα εμπόδια δεν υπάρχουν. Οταν ο λαός μας θέλει, μπορεί". Ο ίδιος κάλεσε τους συγκεντρωμένους, στο σύνθημα της κυβέρνησης "πρώτα η Ελλάδα", που κρύβει την πολιτική επιλογή της "πρώτα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας", να απαντήσουν ενισχύοντας τη δύναμη του αγώνα και της προοπτικής, ενισχύοντας το ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης στο έγκλημα που συντελείται στα Βαλκάνια, ο Κ. Παρασκευάς τόνισε: "Η κυβέρνηση, με σκοπό να συγκαλύψει τις εγκληματικές της ευθύνες για τη συμμετοχή της σ' αυτόν το βρώμικο πόλεμο, καλλιεργεί τη μοιρολατρία. Τη ραγιάδικη λογική τού "είμαστε μικρή χώρα, τι να κάνουμε;". Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου. Να κρύψει ότι στον πόλεμο συμμετέχει, όχι γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, αλλά γιατί θέλει - όπως σε άλλες στιγμές τα στελέχη της ομολογούν - να "βρίσκεται μέσα στο παιχνίδι". Να μην ωφεληθούν μόνο οι άλλοι από τις εξελίξεις. Να μην απομονωθεί, όπως διατείνεται, αλλά να αναβαθμιστεί ο ρόλος της στα Βαλκάνια".

Συνεχίζοντας, ο Κ. Παρασκευάς ξεκαθάρισε τι κρύβεται πίσω από τη συνεργία της ελληνικής κυβέρνησης στον πόλεμο: "Η κυβέρνηση συμμετέχει στον πόλεμο γιατί θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, ντόπιας και ξένης, που επιδιώκει να ωφεληθεί από αυτές τις εξελίξεις. Ομως, αυτό είναι τυχοδιωκτισμός σε βάρος του λαού και της χώρας. Γιατί αργά ή γρήγορα ο ελληνικός λαός θα πληρώσει ακριβά αυτήν την πολιτική, όταν οι ισχυρότεροι ιμπεριαλιστές, αφού κάνουν τη δουλιά τους, θα μας αδειάσουν... Τότε θα έρθει η σειρά μας και θα στραφούν εναντίον μας".

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη συνέχεια στην άλλη επιλογή που υπήρχε για τον τόπο: "Αν η κυβέρνηση - τόνισε - αντιστεκόταν, θα έδινε μια μεγάλη θετική συμβολή στην αντιμετώπιση της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στα Βαλκάνια. Αν δεν υπέγραφε την επέμβαση του ΝΑΤΟ, αν δεν έδινε διευκολύνσεις, αν δε συμμετείχε στους σχεδιασμούς, αν κατάγγελνε το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τότε θα ανταποκρινόταν όχι μόνο στα αισθήματα και στις διαθέσεις του ελληνικού λαού, αλλά και στα πραγματικά συμφέροντα της χώρας. Θα έστελνε μήνυμα στους άλλους λαούς να αντισταθούν. Θα δημιουργούσε μεγάλες δυσκολίες στους ΝΑΤΟικούς. Θα δημιουργούσε ρήγματα στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας. Τότε θα έβρισκε και υποστηρικτές και συμμάχους". Ποιους; Ο Κ. Παρασκευάς τόνισε: "Πρώτα απ' όλους, τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ομως κάνει το αντίθετο, γιατί θέλει το λαό στο περιθώριο. Γιατί το σύνθημά της "πρώτα η Ελλάδα" κρύβει τον πραγματικό της στόχο, που είναι "πρώτα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας"".

Στη συνέχεια ο Κ. Παρασκευάς έκανε σαφές πως "μόνο με πολιτική πραγματικής αντίστασης στις αξιώσεις των ιμπεριαλιστών θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις όποιες πιέσεις και των Αμερικανών και των Ευρωπαίων. Το όποιο κόστος που θα προέκυπτε από μια τέτοια στάση, θα ήταν ασύγκριτα μικρότερο από το τεράστιο κόστος της μακρόχρονης υποτέλειας και υποταγής του ελληνικού λαού στους ισχυρούς, ντόπιους και ξένους, και στις αξιώσεις τους. Αυτή η πολιτική είναι επώδυνη και καταστροφική. Οσο πιο γρήγορα αρχίσει να αντιμετωπίζεται, όσο πιο σταθερά αναχαιτίζεται, τόσο μικρότερες θα είναι και οι αρνητικές συνέπειες για το λαό μας και τη χώρα".

Τέλος, ο Κ. Παρασκευάς σημείωσε πως η σημερινή κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, είναι αντιλαϊκή. Πως ήρθε η ώρα ο λαός μας να δώσει την απάντησή του. Αλλωστε, όπως τόνισε, εμπόδια αξεπέραστα δεν υπάρχουν. Οταν ο λαός μας θέλει, μπορεί. Και κάλεσε το λαό να δώσει απάντηση στο ραγιαδισμό. Να στείλει μήνυμα αντίστασης στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τα στηρίγματά τους. Να ενισχύσει αποφασιστικά τον πραγματικό και γνήσιο πολιτικό αντίπαλο των παραπάνω, το συνεπή υποστηρικτή των λαϊκών συμφερόντων, τη δύναμη του αγώνα και της προοπτικής, το ΚΚΕ.

Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Θέμης Ιωσηφίδης, γραμματέας της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ, ενώ παραβρέθηκε και ο βουλευτής του Κόμματος Σταύρος Παναγιώτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ