Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 1999

Αύριο η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Στις 8 το πρωί αύριο ξεκινά η μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης από τον Τύμβο του Μαραθώνα για να τερματίσει στις 7.30 το βράδυ στο Σύνταγμα, σε ένα δυναμικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο και συναυλία, αφού προηγούμενα περάσει και διαδηλώσει έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Στο Σύνταγμα θα περιμένουν τους ειρηνοδρόμους οι αντιστασιακές οργανώσεις, όπου θα γιορτάζουν την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.


ΣΕΛ.  17

ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"
ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ
ΝΑΤΟ
θεωρούν ολάκερη την Ελλάδα!

Μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το βαθμό εμπλοκής της χώρας μας στο βρώμικο πόλεμο

Τα συγκλονιστικά στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ" αποδεικνύουν περίτρανα το μέγεθος της ευθύνης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τις ΝΑΤΟικές θηριωδίες στη Γιουγκοσλαβία και το βαθμό εμπλοκής της χώρας μας σε αυτό το βρώμικο πόλεμο. Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ, που φέρουν ημερομηνία 11.2.99, η κυβέρνηση έχει υπογράψει, υπό το πρόσχημα των "ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ", ότι:

  • Η Θεσσαλονίκη αποτελεί την "Προωθημένη βάση" και τον "Επιμελητειακό κόμβο και διοίκηση του πεδίου των επιχειρήσεων" του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Η Θεσσαλονίκη και ο Βόλος συνιστούν τους κατ' εξοχήν δρόμους για το πέρασμα των "υψηλής αξίας εξοπλισμών" του ΝΑΤΟ προς το Κοσσυφοπέδιο.
  • Ολη σχεδόν η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί περιοχή ενταγμένη στο "θέατρο των επιχειρήσεων"!

Αποκαλύπτεται, επίσης, ότι ήδη ένα μήνα πριν τη ΝΑΤΟική εισβολή, κεντρικό μέλημα των ιμπεριαλιστών ήταν η πλύση εγκεφάλου της διεθνούς κοινής γνώμης. Παράλληλα, στα έγγραφα γίνεται σαφής ο εξ αρχής - και υπογεγραμμένος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - στόχος του ΝΑΤΟ, για την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Γιουγκοσλαβία και η δράση του ως στρατού κατοχής στην περιοχή.


ΣΕΛ.  8   -   9

Ισοπέδωσαν νοσοκομείο και σπίτια...

Οι χτεσινές εικόνες από το βομβαρδισμένο Νις απέδειξαν με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις αληθινές προθέσεις των ΝΑΤΟικών και αποκάλυψαν πώς πραγματικά εννοούν τις "γενικές αρχές" που συμφώνησαν στην "Ομάδα των 8" (G 8). Ενώ οι δολοφόνοι έχουν ακόμα το χαμόγελο στα χείλη από την, τάχα, διπλωματική τους επιτυχία, πύραυλοι και βόμβες διασποράς ισοπέδωσαν νοσοκομείο, σπίτια, λαχαναγορές και προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 12 αμάχων. Επίσης, βομβάρδισαν και άλλες πόλεις, όπως το Νόβι Σαντ, το Ποζάρεβατς, την περιοχή της Βατίν.


ΣΕΛ.  14   -   16


Μια συμφωνία ντροπής, που βάζει τέλος στο σταθερό ωράριο των τραπεζοϋπαλλήλων, ονοματίζει τα 9ωρα ημερήσιας απασχόλησης... "35ωρο", εισάγει από τα παράθυρο τη μερική απασχόληση και τορπιλίζει, εν δυνάμει, συνολικά τα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, επικύρωσε χτες κατά πλειοψηφία το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ. Σφοδρή καταγγελία από την ΕΣΑΚ, που προειδοποιεί ότι άνοιξαν όλοι οι "ασκοί του Αιόλου".


ΣΕΛ.  23
Χ. ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Ομιλία στους Ελληνες μετανάστες

Στη Γερμανία βρίσκεται από χτες ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, επικεφαλής κομματικής αντιπροσωπείας. Χτες το απόγευμα, ο Χ. Φλωράκης μίλησε σε συγκέντρωση Ελλήνων μεταναστών, στην κατάμεστη αίθουσα του "Ροζενάου Στάντιουμ", στο Αουγκσμπουργκ.


ΣΕΛ.  3
Στην Τσεχία η Αλέκα Παπαρήγα

Στην Πράγα βρίσκεται από χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η αντιπροσωπεία είχε χτες συναντήσεις με την ηγεσία και τον Πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας - Μοραβίας για τις εξελίξεις στον κόσμο, στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια.


ΣΕΛ.  5
Κραυγές αντίστασης και αλληλεγγύης

Μια συγκλονιστική επιστολή - κραυγή αγωνίας απευθύνει προς τις γυναικείες οργανώσεις και τις επιτροπές ειρήνης της χώρας μας η Ρουμένα Γιόκα, πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Τσούπρια: "Οι άψυχοι του ΝΑΤΟ μάς έκλεψαν την άνοιξη... Σας παρακαλώ μη σιωπήσετε... ".

Δραματική έκκληση προς τη διεθνή επιστημονική κοινότητα να καταβάλει όλες της τις δυνάμεις για να καταδικαστεί ο παράνομος, παράλογος και απάνθρωπος πόλεμος, κάνουν με κοινή διακήρυξή τους οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Αθήνας, Παντείου και Βελιγραδίου.


ΣΕΛ.  12   -   13

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ