Παρασκευή 7 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
"Προσυπογράφουν ό,τι διατάξει η αστική τάξη"

Με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης και ομιλητή τον Σπύρο Στριφτάρη, άνοιξε η προεκλογική εξόρμηση του ΚΚΕ

ΚΟΖΑΝΗ (του απεσταλμένου μας ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗ).-

Με έντονη την παρουσία της νεολαίας και παρά τη συνεχή βροχή, έγινε χτες το βράδυ η πρώτη πολιτική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, με ομιλητή τον Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Με τη συγκέντρωση αυτή ξεκίνησε η προεκλογική καμπάνια του Κόμματος στην πόλη. Το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν "Δυνάμωσε τη λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση. Ψήφισε τώρα ΚΚΕ. "

Οι νεολαίοι της πόλης, με τα κόκκινα λάβαρα και τα αντιιμπεριαλιστικά τους συνθήματα, έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα στη μαχητική συγκέντρωση. Και αντιβούιξε η μεγάλη πλατεία από τα συνθήματα "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια","Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι", "ΚΚΕ, το Κόμμα σου λαέ" και "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο. "

Η διάθεση του κόσμου που πήρε μέρος στη συγκέντρωση ήταν αγωνιστική και έντονη η επιθυμία του να ακούσει, να πληροφορηθεί για τις θέσεις του ΚΚΕ εν όψει των Ευρωεκλογών και της κρίσιμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη χώρα και τα Βαλκάνια, λόγω της βάρβαρης ιμπεριαλιστικής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία.

Ησαν εκεί, στην πλατεία της Κοζάνης, και πολλοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης με τα λάβαρα τους και τις υψωμένες γροθιές. Από το βάθος της πλατείας ο επιβλητικός ανδριάντας του λεβέντη ΕΑΜίτη δεσπότη της Κοζάνης Ιωακείμ, λες και κοίταζε με ικανοποίηση την πλατεία με τις κόκκινες σημαίες και τις σηκωμένες γροθιές.

Η δύναμη των ιδανικών του ΚΚΕ που ξεσήκωσε το λαό και δημιούργησε το έπος της Εθνικής Αντίστασης ξεσηκώνει ξανά τους Ελληνες ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, την εκμετάλλευση των πολυεθνικών.

Στην οικοδόμηση αυτού του νέου λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, που πρέπει να ισχυροποιηθεί σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας ο λαός της Κοζάνης έδωσε ήδη "παρών" με τη δική του σημαντική συμμετοχή στη χθεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ.

Ο λαός γνωρίζει

"Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι νίκη του γιουγκοσλαβικού λαού σημαίνει νίκη των λαών όλου του κόσμου", ήταν το μήνυμα που έστειλε με την ομιλία του ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Γιατί ξέρει - σημείωσε - πως "ο βρώμικος αυτός πόλεμος, που ζούμε σήμερα δεν είναι έργο μόνο του Κλίντον και της Ολμπράιτ, όπως θέλουν πολλοί να μας πείσουν. Είναι έργο και επιλογή και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο σύνολό της".

Επιλογή, την οποία, όπως είπε ο Σπ. Στριφτάρης, αποδέχεται και ο πρωθυπουργός της χώρας. "Κοντά και με την ίδια θέρμη και ο Ελληνας πρωθυπουργός - μαζί με τους άλλους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, Μπλερ, Ζοσπέν, Σρέντερ, Ντ' Αλέμα - όχι μόνο προσυπογράφει όλα όσα του ζητήσουν τα μεγάλα αφεντικά, αλλά και κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει τον ελληνικό λαό πως πράττει για το καλό της Ελλάδας και το λαό της. Και επειδή δεν το κατορθώνει αυτό, χρησιμοποιεί την ηττοπάθεια και τρομοκρατεί το λαό μας".

Ο Σπ. Στριφτάρης, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στο σύνθημα"πρώτα η Ελλάδα" που προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση. "Με το αντιδραστικό αυτό σύνθημα η κυβέρνηση καπηλεύεται τα πατριωτικά αισθήματα του λαού μας, που στη συντριπτική του πλειοψηφία, όχι μόνο διαφωνεί με την ακολουθούμενη επικίνδυνη τυχοδιωκτική πολιτική που ακολουθεί, αλλά και κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον γιουγκοσλαβικό λαό. Γιατί ο λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι νίκη του γιουγκοσλαβικού λαού σημαίνει νίκη των λαών όλου του κόσμου".

Εξηγώντας τι σημαίνει το εν λόγω σύνθημα, ο Σπ. Στριφτάρης αναφέρθηκε στην πρόσφατη "σύναξη 57 κορακιών, επιχειρηματίες τους λένε - υπό την προεδρία του τυμβωρύχου υπουργού Εθνικής Οικονομίας - για να δουν πώς από το αίμα των θυγατέρων και γιων του γιουγκοσλαβικού λαού θα γεμίσουν τα σεντούκια τους". Και σημείωσε: "Για την Ελλάδα των γερακιών του πολέμου, των μεγαλοκατασκευαστών, των μεγαλοτραπεζιτών και άλλων αρπακτικών του ιδρώτα του λαού μας, ενδιαφέρεται και ανάλογα πράττει η κυβέρνηση του κ. Σημίτη. Αυτή, δυστυχώς, είναι και η αλήθεια. Οπως και οι ομοϊδεάτες του, σοσιαλδημοκράτες και κεντροαριστεροί στην ΕΕ, προσυπογράφουν ό,τι οι αστικές τάξεις των χωρών τους, τους διατάζουν, έτσι και ο Ελληνας πρωθυπουργός καθημερινά δίνει εξετάσεις στην πλουτοκρατία της χώρας. Υποκρίνεται και λέει ασύστολα ψέματα όταν ισχυρίζεται πως ό,τι κάνει είναι για το καλό της Ελλάδας και του λαού της".

Εύλογα, λοιπόν, ο Σπ. Στριφτάρης έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα - απάντηση ταυτόχρονα στην κυβερνητική υποκρισία: "Πείτε μας κ. Σημίτη, ποια είναι η νομοποιητική βάση της επέμβασης του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και με ποιο δικαίωμα το ΝΑΤΟ μπορεί να επεμβαίνει όπου νομίζει αυτό ότι χρειάζεται; Πείτε μας κ. Σημίτη, γιατί χρειάστηκε να βάλετε νέα υπογραφή, αφού δεν άλλαξε τίποτα στο ΝΑΤΟ; Γιατί και οι 19 αρχηγοί μαζευτήκατε στην Αμερική; Απλά για να διασκεδάσετε με τα διαμελισμένα πτώματα των παιδιών, νέων και γέρων, που προκαλούν τα έξυπνα όπλα σας;"


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ