Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γενετική μετάλλαξη συμφερόντων

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα - τροποποιημένα τα λένε τώρα - ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων, καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερη θέση στις αγορές, όπως και τη δική μας. Αθόρυβα, σε πρώτη φάση, διεισδύουν, διασπώντας το αραχνοϋφαντο πλαίσιο στοιχειωδών προϋποθέσεων, μέχρις ότου προσδιοριστούν με ακρίβεια, όχι μόνο οι ενδεχόμενες επιδράσεις στον άνθρωπο και βέβαια, συνολικά, στην τροφική αλυσίδα, αλλά και οι συνέπειες στις συμβατικές καλλιέργειες των ομοειδών προϊόντων, αλλά και στον εμπορικό και τον οικονομικό τομέα.

Απλοποιώντας το θέμα, ας υποθέσουμε ότι στις κορυφές ενός τριγώνου βρίσκονται φυτά, ζώα και ο άνθρωπος. Με τη Γενετική Βιοτεχνολογία επιδιώκεται η μεταφορά γενετικού υλικού από το ένα είδος στο άλλο. Επιδίωξη είναι - και αυτό προβάλλεται και ως κίνητρο και ως δικαιολόγηση - η ενίσχυση ορισμένων στοιχείων και ιδιοτήτων, όπως η αύξηση της παραγωγής, η βελτίωση της ποιότητας, η αντοχή στο χρόνο και στις ασθένειες. Είναι γνωστή, για παράδειγμα, η παραγωγή "κυβόσχημης" ντομάτας, ώστε να συσκευάζεται κατά οικονομικότερο τρόπο.

Το ωφελιμιστικό επιχείρημα είναι ότι τα μεταλλαγμένα προϊόντα θα μπορούσαν να καλύψουν, ποσοτικά και ποιοτικά, τις τεράστιες ανάγκες του Τρίτου Κόσμου και των χωρών που οι πολίτες τους λιμοκτονούν.

Θα ήταν καλά, αν έτσι είχαν τα πράγματα. Με τα σημερινά, όμως, δεδομένα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αν σκεφτεί κανείς ότι, στα πλαίσια παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί, που διαθέτουν και εργαστηριακούς εξοπλισμούς γενετικών πειραματισμών και εφαρμογών, προχωρούν σε τεράστια επιχείρηση άλωσης των αγορών, εκτοπισμού και υποκατάστασης των ομοειδών προϊόντων, συμβατικής προέλευσης, με επιδίωξη τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Είναι φανερό ότι η απόσταση από το Ησιόδειο άροτρο, ως τα αροτριώντα ζώα και από εκεί στα μηχανοκίνητα τρακτέρ και τώρα στις βιομηχανικές φάρμες και στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα Γενετικής Βιοτεχνολογίας είναι τεράστια και προοιωνίζεται νέες προκλήσεις και νέα κοινωνικά προβλήματα προσαρμογών και αδυσώπητου ανταγωνισμού, που οδηγεί σε μετάλλαξη ...συμφερόντων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ