Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση Κεδίκογλου για το φυσικό αέριο

"Κατάπληκτος" δηλώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για τα όσα έγιναν, και επί υπουργίας Κ. Σημίτη, γύρω από την επένδυση και ζητάει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης του φυσικού αερίου, τις παραχωρήσεις σε βάρος του ελληνικού δημοσίου που έγιναν με βάση την επένδυση και τους καταχρηστικούς όρους και οδηγούν σε συμπεράσματα για ύποπτες συναλλαγές, προτείνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου με επιστολή που απέστειλε χτες στον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Οπως τονίζεται στην επιστολή, η οποία συνοδεύεται από ενδελεχή ανάλυση του ιστορικού της επένδυσης του φυσικού αερίου, "η όλη διαχείριση της υπόθεσης του φυσικού αερίου κατά τα τελευταία χρόνια άφησε (... ) πολλές σκοτεινές πλευρές που επέτρεψαν να δημιουργηθεί διάχυτη η εντύπωση ότι η εισαγωγή του φυσικού αερίου χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων".

Ο Β. Κεδίκογλου αναφέρεται αναλυτικά σε πολλές πλευρές της αρχικής συμφωνίας του ελληνικού δημοσίου με την ΕΣΣΔ για την επένδυση του φυσικού αερίου, αλλά και στις τροποποιήσεις που έγιναν στη σύμβαση αυτή, τόσο επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο και όταν ήταν υπουργός Βιομηχανίας ο Κ. Σημίτης. Πρόκειται για μια σειρά σκανδαλώδεις ρυθμίσεις, ιδιαίτερα επαχθείς σε κάθε περίπτωση για τη χώρα μας, που επανειλημμένα έχει αποκαλύψει τα τελευταία χρόνια ο "Ρ".

"Η εισαγωγή του φυσικού αερίου, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της υψηλής χρηματικής διακίνησης - τονίζεται στην επιστολή - συνδέεται στενά με τεράστια οικονομικά συμφέροντα που έχουν σχέση τόσο με την κατασκευή της αναγκαίας εκτεταμένης υποδομής, μεταφοράς και διανομής, όσο και με την εν συνεχεία διαχείριση και εκμετάλλευση αυτής της νέας πηγής ενέργειας.

Οι πολύχρονες καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου, καθώς και διάφορα στοιχεία που κατά καιρούς έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, οδήγησαν τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ σε "μία εις βάθος διερεύνηση του όλου θέματος".

"Το αποτέλεσμα αυτής της διερεύνησης - τονίζεται στην επιστολή - με άφησε κατάπληκτο", αφού, όπως σημειώνει, διαπίστωσε "ότι υπήρξε παντελής έλλειψη επιμέλειας για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, παραχωρήσεις σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με σαθρές δικαιολογίες, καταχρηστικοί όροι που επιτρέπουν διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και δίνουν το δικαίωμα σε ισχυρισμούς ότι είναι αποτέλεσμα ύποπτων συναλλαγών".

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Β. Κεδίκογλου ζητάει από την επιτροπή της Βουλής να διεξαχθεί συζήτηση και να φωτιστεί πλήρως το θέμα, ενώ, όπως τονίζει, διακατέχεται από την πεποίθηση ότι θα προταθεί προς την Ολομέλεια της Βουλής "η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής κατά το άρθρο 41Α του κανονισμού της Βουλής".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ