Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ"
Να σταματήσουν οι διώξεις στην Τουρκία

Η κοινή δήλωση της αντιπροσωπείας που επέστρεψε χτες από την Κωνσταντινούπολη, όπου πήγε για την υπόθεση Οτσαλάν

Στην κοινή ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της πολιτικής ομάδας "Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά" του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με την επίσκεψή της από 7 μέχρι 9 Μάρτη στην Τουρκία για την υπόθεση Οτσαλάν, τονίζεται:

"Αντιπροσωπεία της "Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς" του Συμβουλίου της Ευρώπης μετέβη στην Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια του ενδιαφέροντος της Ομάδας για την υπόθεση Οτσαλάν, προσκεκλημένη από το Κόμμα της Ελευθερίας και Αλληλεγγύης και αποτελούμενη από τους: Μ. Μίκαελσον,μέλος της ηγεσίας και βουλευτή του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας, Μ. Μπρουνέτι,μέλος της ηγεσίας και βουλευτή του κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών, Λ. Καρβάλιο,μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Πορτογαλικού ΚΚ και Στρ. Κόρακα μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το κόμμα Εργασίας (ΕΝΕΡ) το κόμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας (HADEP), το κόμμα της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης (ODP), τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Κωνσταντινούπολης, τον πρόεδρο της Ενωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, καθώς και με δικηγόρους του Α. Οτσαλάν.

Ολες αυτές οι συναντήσεις επιβεβαίωσαν και ενίσχυσαν τις ανησυχίες της αντιπροσωπείας σχετικά με τους όρους κράτησης και τη μεταχείριση του προέδρου του ΡΚΚ, καθώς και σχετικά με τις δίκες που ήδη διεξάγονται και πρόκειται να διεξαχθούν εναντίον του μετά τη σύλληψή του.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που άκουσε η αντιπροσωπεία είναι μάλλον βέβαιο ότι δεν είναι δυνατόν στα σημερινά συνταγματικά νομικά και πολιτικά πλαίσια της Τουρκίας να υπάρξει δίκαιη δίκη, σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και συμβάσεων, καθώς και την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Στο πνεύμα αυτό όλοι οι συνομιλητές της αντιπροσωπείας ζήτησαν να ασκηθεί η μέγιστη πίεση για δίκη όσο γίνεται πιο ανοιχτή και με την παρουσία διεθνών παρατηρητών.

Η αντιπροσωπεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τουρκικό κράτος έχει εξαπολύσει μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν ένα νέο κύμα διώξεων εναντίον του κουρδικού λαού στην Τουρκία καθώς και εναντίον όλων όσοι διαφωνούν με την πολιτική του σχετικά με το κουρδικό ζήτημα στο οποίο φαίνεται να είναι αποφασισμένο, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να δώσει στρατιωτική λύση, απορρίπτοντας κάθε προοπτική πολιτικής - ειρηνικής λύσης.

Ολοι οι συνομιλητές της αντιπροσωπείας εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η λύση του κουρδικού ζητήματος συνδέεται στενά με τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και διατύπωσαν την ευχή το Συμβούλιο της Ευρώπης και οι άλλες αρμόδιες διεθνείς οργανώσεις να δράσουν πιο ενεργά και ειλικρινά και με τρόπο πιο αποτελεσματικό προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των διεθνών συμβάσεων.

Η αντιπροσωπεία από την πλευρά της υπογραμμίζει την επείγουσα αναγκαιότητα να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον του κουρδικού λαού και όλων όσων αντιτάσσονται στη σημερινή πολιτική του τουρκικού κράτους για το κουρδικό θέμα στο οποίο πρέπει επιτέλους να δοθεί μία λύση ειρηνική - πολιτική.

Η αντιπροσωπεία θεωρεί ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να αναπτύξει κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση και να ανοίξει άμεσα μία επείγουσα συζήτηση σε όλα τα όργανά του για το ζήτημα αυτό.

Η αντιπροσωπεία από την πρώτη στιγμή της άφιξής της στην Κωνσταντινούπολη υπέβαλε προφορική και γραπτή αίτηση προς τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας, να συναντήσει τον Α. Οτσαλάν αλλά δεν πήρε καμία απάντηση".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ