Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥ ΓΕΕΘΑ
Πλήρης μυστικότητα για το περιεχόμενό της

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Ο πρόεδρος της ΝΑΤΟικής"Στρατιωτικής Επιτροπής" (MC) στρατηγός Κλάους Νάουμαν, μετά τη χτεσινή δεύτερη μέρα της πρώτης από τις τρεις ετήσιες συνεδριάσεις του σημαντικότερου οργάνου της "στρατιωτικής δομής", δήλωσε ότι οι αρχηγοί Γενικών Επιτελείων της Ελλάδας και της Τουρκίας είχαν ιδιαίτερη συνάντηση "στο περιθώριο" για το σύνολο των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και την "ένταση" μεταξύ των δύο χωρών στα πλαίσια της υπόθεσης Οτσαλάν.Για τη συνάντηση των αρχηγών Γενικών Επιτελείων Μ. Παραγιουδάκη και Χ. Κεβρίκογλου επικρατεί πλήρης μυστικότητα και ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ αρνήθηκε για δεύτερη συνεχή μέρα να κάνει δηλώσεις προς τον Τύπο. Από την πλευρά του ο πρέσβης, μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ Σ. Σαββαϊδης, δήλωσε ότι δεν μπορεί "ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει",επικαλούμενος τα στεγανά που υπάρχουν ανάμεσα στην πολιτική και στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ. Παραμένει αδιευκρίνιστο επίσης αν η ξεχωριστή συνάντηση έγινε μεταξύ του προέδρου και των δύο αρχηγών μαζί, μεταξύ του προέδρου και του καθένα ξεχωριστά ή μόνο μεταξύ των δύο αρχηγών.

Μέχρι αργά χτες βράδυ η "Στρατιωτική Επιτροπή" δεν είχε εκδώσει καμιά γραπτή ανακοίνωση για τη διήμερη συνεδρίαση. Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της MC ήταν η τελευταία πριν τη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον (23/25 Απρίλη) και η τελευταία με 16 εκπροσώπους κρατών - μελών αφού, από την επόμενη συνεδρίαση θα συμμετέχουν επίσημα και οι αρχηγοί Γενικών Επιτελείων των τριών νέων κρατών - μελών, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας. Η διήμερη συνεδρίαση της MC, κεκλεισμένων των θυρών, ασχολήθηκε και με πληθώρα άλλων θεμάτων "στρατιωτικού" χαρακτήρα. Ενδιαφέρον προκάλεσε, αφού συνδέεται έμμεσα και με τα ελληνο - τουρκικά η δήλωση Νάουμαν ότι η MC ασχολήθηκε και με τις σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας, ενόψει του νέου στρατιωτικού "δόγματος" του ΝΑΤΟ που θα αποφασισθεί επίσημα στην Ουάσιγκτον. Γίνεται φανερό ότι ενδεχόμενος απεγκλωβισμός τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα σύνορα με τη Ρωσία και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, θα επιτρέψει στην Αγκυρα τη μεταφορά στρατιωτικής ισχύος τόσο στα σύνορα με το Ιράκ και τις κουρδικές περιοχές, όσο και προς τη "στρατιά του Αιγαίου". Βασικό θέμα της διήμερης συνεδρίασης της MC ήταν βέβαια το Κόσσοβο. Οι χτεσινές δηλώσεις Νάουμαν κατέστησαν σαφές ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να επιτεθεί αν δεν υπάρξει συμφωνία των αντιμαχόμενων πλευρών. Η εισβολή θα γίνει με 30.000 στρατιώτες από 10 χώρες - από τους οποίους ήδη 9.000 βρίσκονται στα Σκόπια - και ο πρόεδρος της MC ξεκαθάρισε ότι το εκστρατευτικό σώμα θα φέρει τα διακριτικά του ΝΑΤΟ και όχι άλλων οργανισμών όπως π. χ. ΟΑΣΕ ή ΟΗΕ.

Οσον αφορά τη δύναμη πυρός του εκστρατευτικού σώματος, ο Νάουμαν δήλωσε ότι η συμμετοχή των γερμανικών τανκς "Λέοπαρντ" είναι αποκαλυπτική. Ο πρόεδρος της MC ευχαρίστησε τρεις φορές τα Σκόπια για τη "φιλοξενία" των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και δεν έβγαλε άχνα για το ελληνικό προγεφύρωμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ