Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Κινήματα για την ανασύσταση της Σοβιετικής Ενωσης

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Ολο και περισσότεροι πολίτες της πρώην ΕΣΣΔ αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η κύρια αιτία της αυξανόμενης ανεργίας, των αδελφοκτόνων πολέμων και των διεθνικών συγκρούσεων, της πτώσης του πολιτισμού και της πνευματικής κατάπτωσης της κοινωνίας είναι αποτέλεσμα της καταστροφής της αδελφικής ένωσης των σοβιετικών λαών. Παλλαϊκά κινήματα για την ανασύσταση της ανανεωμένης Σοβιετικής Ενωσης δρουν στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία, την Κιργισία, το Τατζικιστάν, το Καζαχστάν. Η ανασύσταση του ενιαίου ενωσιακού κράτους αποτελεί προγραμματικό στόχο της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, των ΚΚ των Δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ, καθώς και των συνασπισμών και ενώσεων λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων. Ηρθε η ώρα για το πέρασμα από τη δημιουργία παλλαϊκών κινημάτων στο συντονισμό της κοινής τους δράσης για την ανασύσταση της ΕΣΣΔ.

Για το σκοπό αυτό, με πρωτοβουλία των εργαζομένων της Λευκορωσίας, συγκαλείται στο Μινσκ, στις 16 Μάρτη, το 3ο Συνέδριο των Λαών της Σοβιετικής Ενωσης. Ενόψει του Συνεδρίου αυτού πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η συνεδρίαση του Προεδρείου της Επιτροπής των Λαών της ΕΣΣΔ. (Το όργανο αυτό είχε εκλεγεί στο Πρώτο Συνέδριο στις 20 Σεπτέμβρη 1993). Καθορίστηκε ένα σχέδιο μέτρων για την προετοιμασία του. Στη συνεδρίαση ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο έδωσε τη συγκατάθεσή του να διεξαχθεί το 3ο Συνέδριο στο Μινσκ. Στο Συνέδριο θα κληθούν να λάβουν μέρος αντιπροσωπείες των κρατών (εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας), των κομμάτων και κοινωνικών κινημάτων, εκπρόσωποι των εργατών, των αγροτών, της διανόησης, των επιστημόνων, των επιχειρηματικών κύκλων, του στρατού, του κλήρου, της νεολαίας, των βετεράνων, των ενώσεων λογοτεχνών και καλλιτεχνών, οικονομικοί διαχειριστές, διευθυντές κ.ά. Υπολογίζεται ότι στο Συνέδριο θα πάρουν μέρος 500 αντιπρόσωποι και περίπου 1.000 προσκεκλημένοι. Το προεδρείο της Επιτροπής των Λαών της ΕΣΣΔ θα στείλει προσκλήσεις στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων, στα Κοινοβούλια, στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση και σε άλλα όργανα.

Στην έκκληση της Επιτροπής των Λαών της ΕΣΣΔ προς τους πολίτες της Σοβιετικής Ενωσης αναφέρεται ότι στα 5 χρόνια που πέρασαν από την εγκληματική διάλυση της κοινής πατρίδας από μια ομάδα ανεύθυνων πολιτικάντηδων, επιβεβαιώθηκαν τα συμπεράσματα του 1ου και 2ου Συνεδρίου των Λαών της ΕΣΣΔ: δεν είναι δυνατή η προοδευτική ανεξάρτητη ανάπτυξη των "κυρίαρχων" κρατών, που δημιουργήθηκαν στο έδαφος της ΕΣΣΔ. Σε όλες τις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ παρατηρείται μια πρωτοφανής πτώση της παραγωγής, εξαθλίωση της πλειονότητας του πληθυσμού, η απώλεια της οικονομικής και πολιτικής ανεξαρτησίας, της αμυντικής ικανότητας, η διάσπαση της ενότητας των νεοδημιουργημένων κρατών.

Η Επιτροπή των Λαών της ΕΣΣΔ κάλεσε όλα τα κόμματα και κινήματα των Δημοκρατιών που αγωνίζονται για την ανασύσταση της ΕΣΣΔ, όλους τους πατριώτες της σοσιαλιστικής πατρίδας να συμμετάσχουν στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή του φόρουμ των αδελφών λαών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η σοσιαλιστική επανάσταση και η λύση του «Εθνικού Ζητήματος»(2002-12-29 00:00:00.0)
Συνέδριο των Σοβιετικών αξιωματικών(2001-07-29 00:00:00.0)
Λαϊκή επιθυμία η ανανεωμένη Σοβιετική Ενωση(2000-03-19 00:00:00.0)
2ο Συνέδριο Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης(1998-11-26 00:00:00.0)
Το 3ο Συνέδριο των Λαών της ΕΣΣΔ(1997-03-19 00:00:00.0)
Ενάντια στη διάλυση της ΕΣΣΔ(1996-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ