Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Σκληρό νομοσχέδιο για τους μετανάστες

ΡΩΜΗ. -

Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και ρύθμιση για τους μετανάστες που νόμιμα εισέρχονται στη χώρα έχει ετοιμάσει η ιταλική κυβέρνηση, το οποίο θα εξεταστεί και θα συζητηθεί στις 14 Φλεβάρη.

Σε γενικές γραμμές το νέο νομοσχέδιο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη. Το πρώτο αφορά τους ελέγχους, το δεύτερο την καταστολή του φαινομένου και τις απελάσεις και το τρίτο μέρος τα δικαιώματα των μεταναστών. Οι μετανάστες θα μπορούν να εισέρχονται στην Ιταλία μόνο από τα σύνορα, όπου θα υπάρχουν ειδικά γραφεία. Οι μη Κοινοτικοί μετανάστες θα μπορούν να ζητήσουν πέντε διαφορετικές άδειες παραμονής. Η πρώτη, διάρκειας τριών μηνών, θα είναι επίσκεψης για επιχειρηματικούς λόγους και τουρισμό. Η δεύτερη από 6-9 μήνες για εποχιακή εργατική απασχόληση. Η τρίτη, διαρκείας ενός έτους, για τους φοιτητές. Η τέταρτη, μέχρι δύο χρόνια, για μόνιμη εργασία και για οικογενειακούς λόγους. Τέλος, γι' αυτούς που εργάζονται έξι χρόνια, θα χορηγείται πενταετής άδεια παραμονής και θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και διοικητικές εκλογές.

Οσον αφορά τους λαθρομετανάστες, θα απελαύνονται ακόμα και αυτοί που εισήλθαν στη χώρα με τα σωστικά συνεργεία λόγω κινδύνου, κυρίως από ναυάγιο πλοίου. Θα απελαύνονται επίσης αμέσως για παράνομη είσοδο, για μη ανανέωση άδειας παραμονής, διάπραξη αδικήματος που προβλέπει το αυτόφωρο και σε περίπτωση ποινής άνω των δύο ετών. Η απέλαση θα γίνεται με αστυνομική συνοδεία στα σύνορα και φυλάκια. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η εξαφάνιση του μετανάστη κατά τη διάρκεια αναμονής της δίκης του, θα συγκροτηθούν κέντρα επίβλεψης και παρακολούθησης των υπό απέλαση, στα οποία θα παραμένουν μέχρι και 30 μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ