Σελ. /36
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
ΕΚΘΕΤΗ
η κυβέρνηση Σημίτη

Στο πλευρό των αγροτών ξεδιπλώνεται ένα πραγματικά παλλαϊκό κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράταξης. Καταγγέλλουν την κυβέρνηση οι αστυνομικοί, για τις απάνθρωπες συνθήκες, που τους επιβάλλει όλες αυτές τις μέρες στη Θεσσαλία

Διεύρυνση του ενωμένου αγωνιστικού μετώπου των αγροτών σε ολόκληρη, σχεδόν, την Ελλάδα! Αυτή ήταν η εικόνα, που διαμορφωνόταν αργά χτες το βράδυ, καθώς σε διάφορα σημεία της χώρας οι αγρότες έπαιρναν δυναμικά στα χέρια τους τη σκυτάλη του αγώνα. Μια σκυτάλη, την οποία, στις 9 το βράδυ ακριβώς, τους είχαν παραδώσει οι αγωνιζόμενοι αγρότες της Θεσσαλίας, που κόντρα σε έναν πάνοπλο κρατικό μηχανισμό βγήκαν στην Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης από δεκάδες σημεία, αψηφώντας τις επιθέσεις των ΜΑΤ, οι οποίες είχαν αρχίσει από τις 7,40 το απόγευμα στο χωριό Περίβλεπτο της Μαγνησίας, συνεχίστηκαν αργότερα στη γέφυρα της Χάλκης για να αχρηστευτούν, στη συνέχεια, στο ύψος των Μικροθηβών. Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών ξεδιπλώνεται ήδη ένα τεράστιο κύμα έμπρακτης λαϊκής αλληλεγγύης. Εξάλλου, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων καταγγέλλει τις άθλιες, απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες, που τους επιβάλλει η κυβέρνηση όλες αυτές τις μέρες στη Θεσσαλία.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση παρουσιάζεται πανικόβλητη και έκθετη απέναντι στο λαό. Στην αντίπερα όχθη, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες και άλλοι εργαζόμενοι διδάσκουν αξιοπρέπεια!


ΣΕΛ.  14   -   19

Μέρες μαύρης αντίδρασης!

Μέρες της πιο μαύρης αντίδρασης νεκρανασταίνει η κυβέρνηση για να καταστείλει τον αγώνα των αγροτών. Προχτές, ο αστυνομικός διευθυντής Ηλείας έφτασε στο σημείο να απαγορεύσει μέχρι και "συνάθροιση ατόμων" (!) στην περιοχή εποπτείας του, για να αποτρέψει τη συγκέντρωση των αγροτών. Για να "νομιμοποιήσει" την παραπάνω απόφαση, κατέφυγε στο χουντικό διάταγμα 269 του 1972 (!), το οποίο ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: "Η χρήσις των όπλων άρχεται δι' εκφοβιστικής εις τον αέρα βολής, εάν δε και μετά τούτο δεν ήθελον αποσυρθή οι μετέχοντες της συναθροίσεως, συγχωρείται οιαδήποτε χρήσις των όπλων"! Σ' αυτό το έκτρωμα στηρίχτηκε εν έτει 1997 το ...εκσυγχρονιστικό "αποφασίζομεν και διατάσσομεν"!!!

Το θέμα τέθηκε χτες από το "Ρ" στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος, αφού αρχικά δήλωσε ότι "δεν είναι λογικό να κρίνει" τις αποφάσεις της Αστυνομίας, κατόπιν ισχυρίστηκε ότι "δε γνωρίζει" το θέμα και πως "αν υπάρχει κάτι μεμπτό", θα επιληφθεί η υπηρεσία! Ολα τα παραπάνω, και επιπλέον οι εμπρηστικές χτεσινοβραδινές δηλώσεις του κ. Ρέππα, οδηγούν τον ελληνικό λαό να μπορεί πλέον να κρίνει το είδος της κυβέρνησης που εξουσιάζει σήμερα τον τόπο.


O άθλιος ΑΝΤΕΝΝΑ

Ο άθλιος και αντικομμουνιστικός "Αντέννα" το έχει παραξηλώσει. Μήνες τώρα "κόβει" το ΚΚΕ συστηματικά, μεθοδευμένα και κατόπιν εντολών ιδιοκτήτη και διευθυνόντων του, από τα δελτία ειδήσεων, ενώ δεν προσκαλεί εκπροσώπους του Κόμματός μας στις όσες ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές συζητήσεις διοργανώνει.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο. Απλώς εδώ και μήνες έχει παραγίνει. Κατά τρόπο προκλητικό. Αιτία του αποκλεισμού του ΚΚΕ δεν είναι μόνο η προκατάληψη του ΑΝΤΕΝΝΑ και ο γενικότερος ρόλος που παίζει στην παραπληροφόρηση, ιδιαίτερα σε ορισμένες εκπομπές του. Είναι και το γεγονός ότι το Κόμμα μας έχει ζητήσει (μέσα από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο) την επιβολή προστίμων στο εν λόγω κανάλι, εξαιτίας απαράδεκτων εκπομπών του που είδαν το φως της δημοσιότητας!

Τι περίμεναν; Οτι θα τους χαριστούμε, για να μας "παίζουν"; Οτι θα ανταλλάξουμε την εντιμότητα, την αξιοπρέπεια, την υπεράσπιση αξιών και αρχών μας, με κάποια τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά λεπτά; Μάλλον δε γνωρίζουν καλά τι εστί ΚΚΕ. Αλλά θα συνέλθουν θέλοντας και μη. Θα τους υποχρεώσει η λαϊκή κατακραυγή.



Πανεκπαιδευτικός αγώνας

Χτες έγιναν μαχητικές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών,μαθητών, γονιών, άλλων εργαζομένων , ενώ σήμερα διαδηλώνουν στη Θεσσαλονίκη, ώρα 5.30 μμ, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Υψηλά ήταν και χτες τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία των δασκάλων και των καθηγητών. Και ΜΑΤ εναντίον σπουδαστών χτες στην Καλλιθέα


ΣΕΛ.  13
ΓΥΝΑΙΚΑ
Δίμηνη εξόρμηση ΚΟΑ

Σήμερα στο "Ριζοσπάστη" μιλούν μία εμποροϋπάλληλος και μία επαγγελματίας για τα προβλήματά τους, για τα αιτήματα και τις προσδοκίες τους


ΣΕΛ.  20
ΕΒΕ
Ολοταχώς για απεργία

Εντείνονται οι προετοιμασίες για το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων στις 17 Φλεβάρη.


ΣΕΛ.  22
ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Περιοδεία του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ θα αντιταχθεί σε κάθε σχέδιο υποβάθμισης ή σφραγίσματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, δήλωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής αντιπροσωπείας


ΣΕΛ.  3

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ