ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Χώρος ελαφρώς... ιδιωτικός

Με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΕΛΣ συζήτησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, επισκέφθηκε τους χώρους της

"Ο,τι έχει η Λυρική είναι όλα νοικιασμένα. Δεν έχει δικό της ούτε ένα κεραμίδι. Ο χώρος είναι ελαφρώς... ιδιωτικός".Με αυτές τις φράσεις υποδέχτηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αλκης Μπαλτάς,τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,τον βουλευτή του ΚΚΕ Λέων Αυδή,το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Μάκη Κοψίδη,τον υπεύθυνο του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ Σταύρο Παπαθανασίου και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Γρηγόρη Λαμπριανίδη.Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε τους χώρους της ΕΛΣ, συζήτησε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους, αλλά οι πρώτες κιόλας νύξεις του Αλκη Μπαλτά έθεσαν το πρόβλημα της μοναδικής σκηνής όπερας στη χώρα μας "επί τάπητος". Η Λυρική δεν έχει μία αξιοπρεπή στέγη, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μίας ευρωπαϊκής όπερας. Η Λυρική πριν δύο χρόνια μετατράπηκε σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και αυτομάτως άνοιξαν οι πόρτες στην ιδιωτική πρωτοβουλία με όλα τα παρεπόμενα. Η Λυρική Σκηνή φέτος χρηματοδοτείται με 2,8 δισ. (στην πραγματικότητα χρειάζεται πολύ περισσότερα), ενώ τόσα περίπου παίρνει το ιδιωτικό μεν, κρατικοδίαιτο δε, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Και τέλος, η Εθνική Λυρική Σκηνή υποτίθεται πως έχει οικόπεδο να στεγαστεί, αλλά δε στεγάζεται. Ο κίνδυνος να κλείσει ή να υποβαθμιστεί είναι ορατός. Ο Χρ. Λαμπράκης έχει από καιρό εκφράσει τις διαθέσεις του.

Ολα αυτά συζητήθηκαν αναλυτικά στη χτεσινή συνάντηση, στην οποία η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα αντιταχθεί σε κάθε σχέδιο υποβάθμισης ή σφραγίσματος της Λυρικής Σκηνής.

Γιατί "κόλλησε" το κτίριο;

Η επίσκεψη ξεκίνησε από το γραφείο του Αλκη Μπαλτά. Πρώτο θέμα το κτιριακό. Θέμα που έθιξε αργότερα και ο πρόεδρος της ΕΛΣ, Γιώργος Κουρουπός."Εθνικό έργο" χαρακτήρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής την ανέγερση όπερας στο Γκάζι. Παρ' όλα αυτά "δεν έχει καν ενταχθεί στο Β Πακέτο Ντελόρ. Είναι ντροπή η εθνική όπερα να στεγάζεται σε ένα χώρο με μόλις 800 θέσεις"."Αντ' αυτού", συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λέων Αυδής,"εντάχθηκε στο Β ΚΠΣ το έργο του Μεγάρου στο Πάρκο Ελευθερίας, δεν είναι τυχαίο".Ενώ η Αλέκα Παπαρήγα συμπλήρωνε ότι "ο αντίπαλος έχει ολοκληρωμένο σχέδιο να εισβάλλει και σε αυτό το πεδίο της καλλιτεχνικής δημιουργίας".Ο Λέων Αυδής υπενθύμισε ότι "το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ομόφωνα συμφώνησε και άλλαξε το ρυμοτομικό σχέδιο στην περιοχή του Γκαζιου".Εκτοτε, όμως, το κτίριο κόλλησε και έχει μείνει μόνο ως τίτλος και όνειρο ή όραμα σε όλους όσοι εργάζονται καθημερινά στη Λυρική.

Γιατί είναι όραμα; Μία βόλτα στους χώρους της Λυρικής είναι αρκετή. Το πρώην φουαγιέ μετατράπηκε σε υποτυπώδη ενδυματολογική έκθεση.Οι άνθρωποι, όμως, της Λυρικής ονειρεύονται ένα άρτιο μουσείο όπερας, ένα μουσείο ήχου και ενδύματος. Εκείνη τη στιγμή στη σκηνή βρισκόταν σε εξέλιξη η πρόβα. Ολοι ήταν εκεί. Αλλά εμείς κατευθυνθήκαμε στα καμαρίνια. Για να φτάσεις εκεί περνάς μπροστά από ένα υποτυπώδες μπαρ. Η τσίκνα μας πρόφτασε... και εκεί δίπλα ήταν μία πόρτα που οδηγούσε σε ένα τρία επί τρία δωματιάκι. Το καμαρίνι προετοιμασίας των μουσικών των εγχόρδων. Παρεμπιπτόντως εκεί προετοιμάζονται και οι ξένοι προσκεκλημένοι.Με άλλα λόγια, σε τέτοιες συνθήκες υποτίθεται πως εξασφαλίζεται η... αυτοσυγκέντρωση και η ηρεμία του καλλιτέχνη.

"Είναι απαράδεκτο, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία",έλεγε η Αλέκα Παπαρήγα, ακριβώς τη στιγμή που είχαμε μετατραπεί σε "γαλλικά οχτώ" προκειμένου να διασχίσουμε στοές και υποτυπώδεις σκάλες που οδηγούσαν στο εργαστήριο των τεχνικών. Εκεί περίμενε ο πρόεδρος του σωματείου των τεχνικών της Λυρικής Σκηνής. "Είμαστε συνολικά 135",είπε. "Αλλοι είναι μόνιμοι, άλλοι έκτακτοι, άλλοι αορίστου χρόνου, μετά την αλλαγή του νομικού προσώπου".Αλλο ένα πρόβλημα, λοιπόν, μισθολογικό και εξασφάλισης μόνιμης εργασίας. "Αυτό σημαίνει", διευκρινίζει ο Αλκης Μπαλτάς ότι "υπάρχουν πολλές ταχύτητες αμοιβής των εργαζομένων, ενώ κάνουν όλοι την ίδια εργασία".Αυτά είναι τα παρεπόμενα της ιδιωτικοποίησης και η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε "ότι η απεμπλοκή από τη γραφειοκρατία είναι μόνο το πρόσχημα. Αυτό θα μπορούσε να λυθεί με μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. Με το ΝΠΙΔ αποσυνδέεται η Σκηνή από τη δημόσια ευθύνη και καλύπτεται η αυθαιρεσία. Και αυτό σηματοδοτεί μία γενικότερη στάση απέναντι στον πολιτισμό. Αλλά η όπερα δεν είναι ρεστοράν...".

Καταργείται το επάγγελμα

Το μισθολογικό πρόβλημα και αυτό της μόνιμης εργασίας πλήττει βαριά και τους χορωδούς."Είμαστε εδώ με σύμβαση ενός χρόνου, από Σεπτέμβρη μέχρι Αύγουστο. Και κάθε χρόνο έχουμε την ίδια αγωνία. Θα δουλέψουμε αυτό το χρόνο; Σκεφτείτε μόνο ότι εμείς δεν έχουμε άλλη διέξοδο. Ουσιαστικά καταργείται το επάγγελμα".Και να 'ταν μόνο αυτά! Ακόμα και για τα απλά ζητήματα ανθρώπινης ασφάλειας δημιουργούνται κωλύματα. Η πυρασφάλεια έχει να λειτουργήσει 20 χρόνια! Και ίσως είναι η μοναδική όπερα στον κόσμο που δε διαθέτει έξοδο κινδύνου.

Ωστόσο, καμία Λυρική Σκηνή, κανένας θεσμός δεν έχει μέλλον εάν η πολιτεία δε μεριμνήσει για τη συνέχειά του στο χρόνο. Πρώτιστη ανάγκη είναι η ανάπτυξη, οργάνωση, ενίσχυση της μουσικής παιδείας."Υπάρχουν ταλέντα και νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική. Θα πρέπει να ανοίξετε το ζήτημα, να το θέσετε επί τάπητος. Γιατί αυτός που έχει τα λεφτά και την προβολή επιστρατεύει τους καλύτερους".Σε αυτό το σημείο ο Αλκης Μπαλτάς έθιξε το θέμα της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας,συμπληρώνοντας ότι η Λυρική κάθε βράδυ έχει κόσμο και επισημαίνοντας τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει σε εξέλιξη.

Στο τέλος της χτεσινής επίσκεψης η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε στους εργαζόμενους υποσχόμενη ότι "η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα παρέμβει ολοκληρωμένα για την ΕΛΣ".Στο μεταξύ θα συνεχιστούν οι συναντήσεις με τα σωματεία των εργαζομένων της Λυρικής.

"Πρόοδος" και "εκσυγχρονισμός"

Οι πολιτευτές του "φραγγέλιου", του "κοινωνικού αυτοματισμού", της ανάσυρσης των χουντικών διαταγμάτων κατά των αγροτών και της κατασταλτικής μανίας, έφτασαν στο σημείο να παραδίδουν και μαθήματα περί του τι είναι "προοδευτικό" και τι "αναχρονιστικό"! Περί του τι είναι "σύγχρονο" και τι "καθυστερημένο"! Και μάλιστα, επιχειρούν να εμφανιστούν ως "φιλόσοφοι της προόδου", προχωρώντας σε ύβρεις κατά των "καθυστερημένων αγροτών" που εξεγείρονται!

Ετσι, κατά τον υπουργό Γεωργίας, τα αιτήματα των ξωμάχων εκπροσωπούν την πιο "καθυστερημένη" και "συντηρητική" πολιτική άποψη, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Ποιοι τα λένε αυτά; Εκείνοι που έχουν αναγάγει σε "ευαγγελική ρήση" τη θέση πως "ό,τι είναι ευρωενωσιακό είναι και προοδευτικό"! Πως "ό,τι προερχόμενο εκ των Βρυξελλών είναι και σύγχρονο"! Με άλλα λόγια, οι θαμώνες της υποτέλειας, της εξάρτησης και της υποταγής απέναντι στα ιμπεριαλιστικά και πολυεθνικά κέντρα, βαφτίζουν την εθελοδουλία τους "πρόοδο"! Εμφανίζουν τον παρασιτισμό της ολιγαρχίας, τη σαπίλα του συστήματος της πλουτοκρατίας που υπηρετούν ως "εξέλιξη". Πρόκειται για κλασική μέθοδο. Πρόκειται για τη μέθοδο της αντιστροφής της πραγματικότητας.

Η πραγματικότητα, όμως, καταγράφει καθημερινά τον βαθιά αναχρονιστικό χαρακτήρα της πολιτικής τους. Είναι ένας αναχρονισμός βαθύς, που αγγίζει τα όρια του σκοταδισμού. Που, για να επιβληθεί, χρησιμοποιεί ως πειστήριο του "δίκιου" του το δεσποτισμό μιας απολυταρχικής εξουσίας κοινοβουλευτικού τύπου. Είναι μια πολιτική αντιδραστική, που, έχοντας ως έμβλημα τις γονυκλισίες των κυβερνώντων στην Κομισιόν, θέλει να εξοντώσει το 50% των αγροτών. Αναγορεύει σε "έφοδο στο μέλλον" το ξεπούλημα και την αποσάθρωση της παραγωγικής βάσης του τόπου. Καταχωρεί τα χιλιάδες "λουκέτα" στην ελληνική οικονομία στις "ευεργετικές" επιπτώσεις της εισόδου της χώρας στην ΕΟΚ. Κατατάσσει τα 2 εκατομμύρια φτωχούς της Ελλάδας - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ - στην οικογένεια των "ευνοούμενων" από τον οδοστρωτήρα του Μάαστριχτ.

Αυτή είναι η δική τους "πρόοδος"! Απόλυτα ταυτισμένη, εννοιολογικά, με την ποιότητα της κοινωνικής τάξης που εκπροσωπούν. Πρόκειται για εκείνο το στρώμα που ζει με παρασιτικό τρόπο, κλέβοντας τους μισθωτούς "δούλους" και εκμεταλλευόμενο τον ιδρώτα τους. Πρόκειται για εκείνη τη χούφτα των χρυσοκάνθαρων, που η μόνη "ταλαιπωρία" την οποία γνωρίζει είναι το μέτρημα των καταθέσεών της στις τράπεζες της Ελβετίας και μοναδική της αγωνία η επίδειξη όλο και περισσότερης χλιδής στις κοινωνικές συναθροίσεις των μελών της. Υπάλληλοι αυτής της κάστας των κηφήνων είναι οι πολιτικάντηδες, που σήμερα κατηγορούν ως "καθυστερημένο" το λαό που αγωνίζεται.

Απέναντι σε όλα αυτά και σε όλους αυτούς, η λιγότερο προοδευτική αντίδραση που μπορούν να αντιτάξουν οι αγρότες και όλος ο λαός είναι η αντίσταση. Απέναντι σε όλους αυτούς, την ολιγαρχία και τους πολιτικούς υπαλλήλους της, οτιδήποτε αντεπιτίθεται και δε σκύβει το κεφάλι είναι εκ προοιμίου βήμα προς την εξέλιξη. Απέναντι στους κεφαλαιοκράτες και τους ιπποκόμους τους, ο λαός τότε και μόνο τότε θα καταφέρει να οικοδομήσει την ολοκληρωμένη και ουσιαστική πρόοδο, όταν θα τους ανατρέψει.

Οι θέσεις της ΚΝΕ και στο Ιντερνετ

Για όσους έχουν πρόσβαση στο "Ιντερνέτ", οι Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το 7ο Συνέδριό της βρίσκονται και στο WWW (Web), στη διεύθυνση http://www.forthnet.gr/kne-odigitis/7osyn.htm. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ΚΝΕ είναι: kne-odigitis

  • ath.forthnet.gr.
Περιοδεία στην Ξάνθη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Νομό Ξάνθης τη Δευτέρα 10-2-97.

Συγκεκριμένα:

Το πρωί θα επισκεφτεί τα χωριά Κιμμέρια, Μύκη, Γλαύκη, Εμμόνιο, Εχίνο, Κένταυρο.

Στις 6.00 μμ η Αλέκα Παπαρήγα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο "Ξανθίππειο".

Η Αλέκα Παπαρήγα στην Τρίπολη

Στα εγκαίνια των νέων γραφείων του ΚΚΕ, στην Τρίπολη, θα παραβρεθεί σήμερα η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.H Αλέκα Παπαρήγα, κατά την παραμονή της στην Τρίπολη, θα συναντηθεί με τον νομάρχη Αρκαδίας. Το βράδυ θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στη συνεστίαση, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση, στο εξοχικό κέντρο "Οασις".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ