Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΥΑ
Σύνοδος για το περιβάλλον

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Αρχισε στο Ναϊρόμπι της Κένυας στις 27/1 και θα συνεχιστεί επί δύο βδομάδες η δέκατη ένατη Σύνοδος του Κυβερνητικού Συμβουλίου του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP), στην οποία παίρνουν μέρος υπουργοί και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι 100 και πλέον χωρών, καθώς και παρατηρητές.

Οπως ανακοινώθηκε, για όλα τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον, το 1997 θ' αποτελέσει ορόσημο. Τον Ιούνη θα πραγματοποιηθεί ειδική σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού με στόχο μια εκτίμηση για τα αποτελέσματα που έφερε έως τώρα η εφαρμογή της "Ατζέντας 21", δηλαδή του προγράμματος δράσης που είχε υιοθετηθεί το 1992 στη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που είναι γνωστή και ως συνάντηση Κορυφής για τη Γη.

Το UNEP εδρεύει στο Ναϊρόμπι και διευθύνεται από την Ελίζαμπεθ Ντάουντεσβελ. Τα 58 μέλη του συμβουλίου εκλέγονται για θητεία 4 χρόνων από τη Γενική Συνέλευση πάνω στην εξής βάση: 16 έδρες για την Αφρική, 13 για την Ασία, 6 για την Ανατολική Ευρώπη, 13 για τη Δυτική Ευρώπη και άλλες χώρες και 10 για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Ενα από τα βασικά καθήκοντα του UNEP είναι η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής επιστήμης και πληροφορικής. Συχνά δίνει στη δημοσιότητα εκθέσεις για το περιβάλλον και έχει σημαντικά συμβάλει στην ενημέρωση του κοινού πάνω σε επείγοντα προβλήματα του περιβάλλοντος.

Στις 27/1 κυκλοφόρησε μια τέτοια έκθεσή του, στην οποία υπογραμμίζεται ότι "η χρήση από τον άνθρωπο και η ρύπανση του νερού, του εδάφους, των δασών, των ιχθυοτροφείων και του αέρος των αστικών κέντρων, καταστρέφουν τους ανανεούμενους αυτούς πόρους ταχύτερα από ό,τι μπορούν να αναλάβουν με φυσικό τρόπο".

"Αν επιτρέψουμε να συνεχιστούν αυτές οι τάσεις", προειδοποίησε η Ντάουντεσβελ, "τελικά θα εξαντλήσουμε τα βασικά αυτά συστατικά για τη ζωή πάνω στον πλανήτη μας", και πρόσθεσε: "Ισως να μη γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό, είναι όμως καθαρό ότι βρισκόμαστε σε μια αφόρητη τροχιά".

Η πιο πάνω έκθεση αναφέρει, επίσης, ότι οι διαρροές αερίου από τα θερμοκήπια εξακολουθούν να ξεπερνούν κατά πολύ τα συμφωνημένα διεθνή επίπεδα, η βιολογική διαφοροποίηση συνεχίζει να αφανίζεται με ανησυχητικούς ρυθμούς και οι επιβλαβείς χημικές ουσίες συνεχίζουν να μολύνουν το περιβάλλον και να παραβλάπτουν την ανθρώπινη ζωή. Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα υποφέρει από χρόνιες ελλείψεις νερού στις αρχές του επόμενου αιώνα.

Η έκθεση καταλήγει: "Από μια παγκόσμια άποψη, το περιβάλλον συνέχισε να ξεπέφτει στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα παραμένουν βαθιά προσδεμένα στην κοινωνικο - οικονομική δομή των χωρών όλων των περιοχών".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ