Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Και νέες ταραχές

Αστυνομικοί έβαλαν κατά διαδηλωτών - θυμάτων των γνωστών πλέον "πυραμίδων" και κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν τα γεγονότα

ΤΙΡΑΝΑ .-

Απροσδόκητη τροπή έλαβαν χτες οι εξελίξεις στην Αλβανία, καθώς η κατάρρευση άλλης μιας εταιρίας που λειτουργούσε βάσει του "πυραμιδικού" μοντέλου προκάλεσε νέο ξέσπασμα οργής των εξαπατημένων πολιτών, οι οποίοι διαδήλωσαν και απωθήθηκαν βίαια από τις αρχές ασφαλείας στην Αυλώνα.

Περίπου 3.000 καταθέτες βγήκαν στους δρόμους ζητώντας επιστροφή των χρημάτων τους, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Προέδρου της χώρας, Σαλί Μπερίσα. Η Αστυνομία δεν επενέβη, έως ότου οι διαδηλωτές επιχείρησαν να καταλάβουν την κεντρική πλατεία της πόλης. Τότε, οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν "κανόνια νερού" και πλαστικές σφαίρες για να τους διαλύσουν. Υπήρξαν τουλάχιστον τρεις (ο ένας σοβαρά) τραυματίες και 10 συλληφθέντες.

Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και εναντίον δημοσιογράφων, οι οποίοι κάλυπταν τα γεγονότα επί τόπου, και στη συνέχεια τους απομάκρυναν βιαίως, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες".

Κατά την ίδια πηγή, ένας 28χρονος Αλβανός είναι πολύ πιθανό να έχασε τη ζωή του, όταν μασκοφόροι αστυνομικοί τον ξυλοκόπησαν μέχρι αναισθησίας. Ενας αστυνομικός, χωρίς μάσκα αυτός, προσπάθησε να τον επαναφέρει στα πόδια του, με καρδιακές μαλάξεις, αλλά δεν τα κατάφερε και ο διαδηλωτής απομακρύνθηκε με ασθενοφόρο, χωρίς να γίνει γνωστό αν επέζησε. Το υπουργείο Εσωτερικών, με ανακοίνωσή του, αρνήθηκε "οποιονδήποτε θάνατο".

Αρχισαν οι επιστροφές

Στο μεταξύ, στα Τίρανα και άλλες πόλεις, τραπεζικά καταστήματα άρχισαν να επιστρέφουν τα χρήματα των εξαπατηθέντων από τις εταιρίες "Ζαφέρι" και "Πόπουλι" καταθετών. Ομως, το γεγονός ότι στα 1,2 εκατομμύρια πολίτες επιστρέφονται μόνο το 52% και το 60% των χρημάτων αντίστοιχα από τις δύο εταιρίες, όπως επίσης και το ότι δεν υπάρχει αρκετό ρευστό, μετριάζει την απήχηση της κίνησης.

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αποφύγει ενδεχόμενο ξέσπασμα του υπερπληθωρισμού, πρότεινε να δίδεται στους καταθέτες ένα βιβλιάριο εγγυημένο από το κράτος - αλλά είναι ίσως ενδεικτικό της έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος το ότι σχεδόν όλοι ζητούν ρευστό, το οποίο εξαντλείται ταχύτατα.

Εξάλλου, πολλοί αξιώνουν επιστροφή όλων των χρημάτων και "όχι των μισών". Κατά την άποψη ενός 77χρονου Αλβανού, "η κυβέρνηση επέτρεψε τη λειτουργία των παρατραπεζών κι είναι υπεύθυνη για την απώλεια των χρημάτων μας".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ