Τρίτη 26 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ευφορία ... από τις ανακοινώσεις Κόκκαλη

Ο πρόεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει το 35ωρο, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Εσπευσαν να "χαιρετίσουν" ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και ο υπουργός Εργασίας

Η εφαρμογή του 35ωρου από την ΙΝΤΡΑΚΟΜ,μέσα στο 1999, ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, από τον πρόεδρο της εταιρίας Σ. Κόκκαλη.Και ενώ ακόμη δεν έχουν δοθεί ούτε παραπέρα διευκρινίσεις για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου, αν δηλαδή θα εφαρμοστεί το 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, αλλά ούτε έχουν αποσαφηνιστεί οι σκοπιμότητες μιας τέτοιας ανακοίνωσης, τόσο ο υπουργός Εργασίας, όσο και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έσπευσαν να "χαιρετίσουν" την κίνηση Κόκκαλη...

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στο Ομιλο της ΙΝΤΡΑΚΟΜ εργάζονται 37,5 ώρες τη βδομάδα, ενώ είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό η επιχείρηση είχε αναθέσει τη μελέτη του θέματος του ωραρίου σε ειδικές εταιρίες.

Στην ανακοίνωση της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, σημειώνεται ότι ο Σ. Κόκκαλης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της επιχείρησης στο μέλλον και συνόδευσε την αναγγελία του 35ωρου, με την ανακοίνωση ότι προωθείται ένα πρόγραμμα βελτίωσης των αποδοχών των εργαζομένων και η εκχώρηση - μελλοντικά - του δικαιώματος απόκτησης μετοχών της ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Σημείωσε, ακόμη, ότι σκοπός της εταιρίας του είναι "να συγκεντρώσει το καλύτερο δυναμικό από Ελληνες που διαπρέπουν στη χώρα μας ή στο εξωτερικό". Παράλληλα, αναγγέλθηκε η ίδρυση δυο νέων τμημάτων του Ομίλου, στην Πάτρα και τη Βόρεια Ελλάδα.

Σε πρώτη "ανάγνωση", η κίνηση Κόκκαλη δε συνάδει με τη θέση του ΣΕΒ, ο οποίος εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε απόπειρα μείωσης του ωραρίου εργασίας, ακόμα και με μείωση αποδοχών, αλλά βολεύει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, η οποία, ενώ αποποιείται κάθε πολιτική ευθύνη για τη νομοθετική κατοχύρωση του 35ωρου, δηλώνει ότι "ευνοεί" επιχειρησιακές συμφωνίες, με απώτερο, ωστόσο, στόχο την επιβολή της πλήρους ελαστικοποίησης του ωραρίου. Σε ανάλογη κατεύθυνση με την κυβέρνηση κινείται και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όπως αποδεικνύει ο τρόπος που έθεσε το ζήτημα του 35ωρου, κατά την πρόσφατη πρόσκλησή της προς τις εργοδοτικές οργανώσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Το γεγονός ότι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ο τρόπος εφαρμογής του 35ωρου στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ δεν εμπόδισε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλο να χαιρετίσει την απόφαση, ενώ ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου ευχήθηκε να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση και άλλες επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ