Εξοργισμένοι είναι οι εργαζόμενοι από τη στάση της κυβέρνησης
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-
Νέες δυναμικές κινητοποιήσεις αναμένεται να αποφασίσουν στη γενική τους συνέλευση που πραγματοποιείται σήμερα οι εργαζόμενοι στα κοιτάσματα πετρελαίου του Πρίνου,μετά και την προκλητική στάση που συνεχίζει να τηρεί απέναντί τους η κυβέρνηση. Μάλιστα, χθες υπέβαλαν την παραίτησή τους διαμαρτυρόμενοι για τον εμπαιγμό που υφίστανται οι απολυμένοι, ο πρόεδρος Α. Δαμόκας και ο γγ Σ. Βεγίρης του σωματείου εργαζομένων της επιχείρησης.
Εξοργισμένοι είναι οι εργαζόμενοι με τη στάση που κράτησε η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε την προηγούμενη βδομάδα με φορείς της Καβάλας. Στη σύσκεψη εκείνη, από την οποία αποκλείστηκαν τόσο οι εκπρόσωποι των απολυμένων, όσο και το ΚΚΕ, η υπουργός σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου ζήτησε από εργοδότες και εργαζόμενους "να τα βρουν μεταξύ τους", ενώ δήλωσε ότι δε θα αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων η εταιρία "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ".
Με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στα κοιτάσματα, που εκμεταλλεύεται η πολυεθνική κοινοπραξία διά μέσου της "Εταιρίας Πετρελαίου Βορείου Αιγαίου", καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει και που σπρώχνει ακόμη βαθύτερα στο μαρασμό την ήδη προβληματική οικονομική ζωή της Καβάλας, δηλώνοντας ότι την άσχημη αυτή κατάσταση παλεύουν και θα την ανατρέψουν.
Ακόμη, οι απολυμένοι του Πρίνου στην ανακοίνωση την οποία υπέγραψαν, ρωτάνε την υπουργό, τι είδους προστασία προσφέρει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους, όταν, από τη μια, αυτοί απολύονται παράνομα και καταχρηστικά και, από την άλλη, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης συνεργάζονται με την πολυεθνική εργοδοσία ώστε να καλυφθούν οι παράνομες πράξεις τους.
Το θέμα του "Πρίνου" και τις προτάσεις των εργαζομένων φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Σταύρου Παναγιώτου.
Η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρει: "Η Εταιρία Πετρελαίου Βορείου Αιγαίου (Πρίνος) μετά από συνεχείς υπαναχωρήσεις στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο υπουργείο Εργασίας κλπ. σταμάτησε την παραγωγική της δραστηριότητα στην περιοχή του κόλπου της Καβάλας και κατήγγειλε (στις 31/12/98) τη σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο, μόνο όσον αφορά την άδεια και περιοχή εκμετάλλευσης του Πρίνου, πετώντας στο δρόμο 350 εργαζόμενους.
Είναι προφανές ότι, με βάση τους εκβιασμούς προς το ελληνικό κράτος, τις παράνομες απολύσεις όλων των εργαζομένων, η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να προχωρήσει στην καταγγελία της σύμβασης. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Διυλιστήρια και Χημικές Βιομηχανίες και οι πρώην εργαζόμενοι στο "Πρίνο" ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης να προχωρήσει στην καταγγελία της σύμβασης και την ανάληψη από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω των Ελληνικών Πετρελαίων όλων των δικαιωμάτων που είχε μέχρι σήμερα η εταιρία. Εξάλλου, υπάρχουν οι υποδομές και δυνατότητες των Ελληνικών Πετρελαίων, να συνεχίσουν τις ερευνητικές και εξορυκτικές δραστηριότητες.
Ερωτάται η κα υπουργός εάν προτίθεται να προχωρήσει προς την αυτή την κατεύθυνση;".
- Με ανακοίνωσή της η ΤΕ ΕΣΑΚ Χημικής Βιομηχανίας Καβάλας καταγγέλλει τους βουλευτές του Νομού Καβάλας καθώς και τον νομάρχη, για το λόγο ότι ενώ παραβρέθηκαν στη συνάντηση που έγινε την περασμένη βδομάδα με την υπουργό Ανάπτυξης, εντούτοις δεν ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για το αποτέλεσμά της, σημειώνοντας πως η απόκρυψη του αποτελέσματος οφείλεται στο ότι, ή η συνάντηση δεν είχε κανένα αποτέλεσμα ή στη βαρύτητα των δεσμεύσεων που μπορεί να ανέλαβαν.