Παρασκευή 22 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Αγώνας μέχρι τη νίκη

Νέα συλλαλητήρια στις 28 του Γενάρη

"Δε θα περάσει - Θα νικήσουμε", φώναξαν και χτες δεκάδες χιλιάδες μαθητές, που βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Μεγαλειώδεις ήταν παντού οι συγκεντρώσεις και οι πορείες, με αίτημα την ανατροπή της μεταρρύθμισης και την καθιέρωση ενιαίου 12χρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου για όλα τα παιδιά. Μαζί τους καθηγητές και δάσκαλοι, αλλά και οι γονείς και οι εργαζόμενοι που δηλώνουν καθημερινά τη συμπαράστασή τους στους αγωνιστές μαθητές. Μαζί, με μια φωνή βροντοφώναξαν ότι η αντιεκπαιδευτική πολιτική θα ανατραπεί με μαζικούς αγώνες.

"Το μαθητικό κίνημα στην Αθήνα και Πανελλαδικά είναι ενωμένο - δυνατό - μαχητικό όσο ποτέ άλλοτε. Καμιά τρομοκρατία δεν μπορεί να μας πτοήσει. Τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στην Αθήνα και σ' όλη την Ελλάδα έδειξαν για άλλη μια φορά την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας". Αυτά τονίζει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, σε ανακοίνωσή του, μετά το συλλαλητήριο. Και ενώ οι μαθητές συνεχίζουν, υλοποιώντας τις αποφάσεις των συντονιστικών τους και των γενικών τους συνελεύσεων, με καταλήψεις σχολείων και δρόμων, τοπικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να δημιουργήσει ρήγμα στο μέτωπο των μαθητών, καλώντας σε διάλογο 15μελή Μαθητικά Συμβούλια σχολείων που δεν τελούν υπό κατάληψη.

Την Κυριακή 24 Γενάρη,θα συναντηθούν για μια ακόμα φορά εκπρόσωποι των Συντονιστικών Αγώνα Μαθητών από όλη τη χώρα για να συζητήσουν σχετικά με την πορεία του αγώνα τους που αγκάλιασε όλη τη χώρα, το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων και των γονιών και "στρίμωξε", όπως λένε χαρακτηριστικά οι ίδιοι οι μαθητές, την κυβέρνηση.

Και όσο συνεχίζονται οι αγώνες, συνεχίζεται και το σκηνικό των "αγανακτισμένων" έξω από τα σχολεία, που καθώς επαναλαμβάνεται δείχνει όλο και περισσότερο πόσο στημένο είναι. Η αποκάλυψη, άλλωστε, ότι στη Ρόδο ο δήθεν αγανακτισμένος οδηγός που παρέσυρε μαθήτρια είναι γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ν. Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, έδειξε με τραγικό τρόπο ποιοι είναι αυτοί πραγματικά που εναντιώνονται στους μαθητές. Μάλιστα, εκπρόσωποι των γονιών καταγγέλλουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες κρατικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα υπηρεσίες που εποπτεύονται από το υπουργείο Οικονομικών, δίνουν άδεια σε γονείς, προκειμένου να πάνε να "σπάσουν" καταλήψεις...

Σε κινητοποιήσεις στο πλευρό των μαθητών, προχωρούν και οι εκπαιδευτικοί ύστερα από τη χτεσινή 24ωρη απεργία της ΟΛΜΕ και τις τρίωρες στάσεις εργασίας της ΔΟΕ. Σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ, προκειμένου να διαμορφώσει εισήγηση προς τις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ της χώρας, οι οποίες προγραμματίζονται για την ερχόμενη Τρίτη.

Τη Δευτέρα, 25 Γενάρη, απεργούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές σε όλη τη χώρα.

Προσπάθεια διάσπασης του κινήματος

Συνεχίζοντας την προσπάθεια να βρει συνομιλητές, που να συμφωνούν με τη "μεταρρύθμιση" και ενώ και χτες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας ανατροπή της, ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε χτες με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Λειτουργών Εκπαίδευσης (ΟΙΕΛΕ), ενώ παράλληλα εξήγγειλε συναντήσεις με προέδρους 15μελών, αμφισβητώντας και στην πράξη τα Συντονιστικά Αγώνα Μαθητών.

Ο Γερ. Αρσένης δήλωσε χτες ότι "στο πλαίσιο των συζητήσεων και επαφών του υπουργείου Παιδείας με τη μαθητική κοινότητα, αλλά και άλλων αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια για συζήτηση", το υπουργείο διοργανώνει συζητήσεις για θέματα που απασχολούν τους μαθητές, ενώ ανάλογες συναντήσεις θα γίνουν και σε άλλες περιφέρειες. Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος όσον καιρό συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις αρνείται να συναντηθεί με εκπροσώπους των Συντονιστικών Αγώνα έχει απευθυνθεί στους προϊσταμένους των διευθύνσεων "σε συζήτηση με τα 15μελή συμβούλια, να καθορίσουν τα ίδια πόσοι και ποιοι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση".

Σε ό,τι αφορά χτεσινά δημοσιεύματα για παράταση του πρώτου τετραμήνου (το οποίο έληξε στις 20 Γενάρη), ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι πρόκειται για παράταση μόνο της προθεσμίας για την κατάθεση της βαθμολογίας.

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ δήλωναν ότι υπάρχει μετακίνηση μαθητών από τα δημόσια στα ιδιωτικά σχολεία της τάξης του 10% - 15% κάτι το οποίο "χρησιμοποίησε" ο υπουργός Παιδείας για να"διαφημίσει" την - καταδικασμένη στις συνειδήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας - μεταρρύθμιση, αποδίδοντας τη μετατόπιση αυτή στην "κατάσταση που έχει δημιουργηθεί".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ