Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μαχητικά και με ζωντάνια οι μαθητές για το σχολείο που τους αξίζει

Από τις μαζικότερες μαθητικές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων

Μαχητικά και με ζωντάνια, μαθητές από όλη την Αττική ξεσήκωσαν χτες το μεσημέρι το κέντρο της Αθήνας, φέρνοντας στο προσκήνιο τα προβλήματα και τις ανάγκες τους, και δήλωσαν: «Οι μαθητές δεν κάθονται "στα αυγά τους". Παλεύουν για το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει».

Η χτεσινή κινητοποίηση αποτέλεσε το δυναμικό ξεκίνημα μίας βδομάδας δράσης των μαθητών καθώς αύριο προγραμματίζουν κινητοποιήσεις κατά τόπους, σε δημαρχεία, περιφέρειες, στο υπουργείο Παιδείας, την Πέμπτη 5 Νοέμβρη συμμετέχουν στη διαδήλωση μαζί με τους φοιτητές και τους σπουδαστές, στην Αθήνα, στις 12 μ., στα Προπύλαια. Το Σάββατο 7 Νοέμβρη θα γίνει Συντονιστικό όλων των σχολείων της Αθήνας, με τη συμμετοχή των εκλεγμένων σε 5μελή και 15μελή, στις 4.30 μ.μ., στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας. Για τα σχολεία του Πειραιά το ραντεβού είναι την ίδια μέρα στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή (στο σκάκι).

Το ραντεβού που δόθηκε από τα Συντονιστικά Αγώνα και τα μαθητικά συμβούλια της Αττικής ήταν για τις 12 το μεσημέρι, όμως από τις 10 το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν στα Προπύλαια σχολεία με τα πανό τους, πολλά από τα οποία, ύστερα από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών από 5μελή και 15μελή της Αθήνας, είχαν προχωρήσει σε καταλήψεις. Στη σκηνή που είχε στηθεί εκεί ανέβηκαν διαδοχικά μαθητές από τα Μουσικά Σχολεία Παλλήνης, Ιλίου και Αλίμου που ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους με μια συναυλία που ξεσήκωσε, ερμηνεύοντας διάφορα είδη μουσικής, ενώ ομάδα μαθητών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα ερμήνευσε μονόπρακτα του Μπρεχτ και του Τσέχοφ.


«Είμαστε πολλοί, θα γίνουμε περισσότεροι», ακουγόταν από τα μεγάφωνα καθώς σχολεία κατέφθαναν συνεχώς ακόμα και στη διάρκεια της πορείας που ξεκίνησε από την Πανεπιστημίου και κατέληξε στο Σύνταγμα μέσω της οδού Σταδίου. Στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση με το σύνθημα «Τσίπρα και Φίλη, ακούστε το καλά, οι μαθητές στους δρόμους ακόμα μια φορά», απαιτώντας «Δώστε λεφτά για την Παιδεία», «Εξω από τα σχολεία μας οι πολυεθνικές», δηλώνοντας πως «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά», «Η δωρεάν Παιδεία δεν είναι ουτοπία, πάρτε λεφτά απ' την πλουτοκρατία» και καλώντας «Στις 12 του μήνα θα γίνει πανικός, όλοι στους δρόμους - ξεσηκωμός».

Οι μαθητές βγήκαν στο δρόμο απαιτώντας να εξασφαλιστούν τα αυτονόητα για τη μόρφωσή τους και διεκδικώντας ένα σχολείο που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες τους: «Δημόσια δωρεάν Παιδεία, καθηγητές σε όλα τα σχολεία, τις απαιτούμενες μεταφορές, τη σίτιση που έχει ορίσει το κράτος και δικαιούμαστε. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας θα είμαστε ξανά στους δρόμους και μέσα στην εβδομάδα και στις 12 Νοέμβρη στην πανελλαδική πανεργατική απεργία», όπως είπε στον «Ριζοσπάστη» ο Τάσος, ο οποίος διαδήλωνε με τους συμμαθητές του από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου.


«Δεν έχουν έρθει ακόμα οι καθηγητές που χρειαζόμαστε. Εχουμε ακόμα 4ωρα και 5ωρα. Λείπουν βασικές ειδικότητες από τα ΕΠΑΛ, τα γυμνάσια και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο! Στα σχολεία μας πέφτουν οι τοίχοι, πέφτουν ταβάνια και δεν μπορεί να τα λύσει μόνος του ο δήμος αυτά, αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια από το υπουργείο», περιγράφει τις συνθήκες στα σχολεία ο Δημήτρης από Λύκειο της Καισαριανής, ενώ στην ανάγκη συντονισμού της δράσης των σχολείων αναφέρθηκε η Μαρία, μαθήτρια του 15ου Γενικού Λυκείου Κυψέλης: «Καλούμε όλα τα σχολεία να φτιάξουν συντονιστικά σε κάθε πόλη, σε κάθε περιοχή κι ενωμένοι όλοι μαζί οι μαθητές, να αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα. Συντονισμένοι, οργανωμένοι, να μην αφήσουμε κανέναν να μας χαλάσει τον αγώνα μας».

Τη μαθητική συγκέντρωση χαιρέτισαν οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και της Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων καθώς και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος ενώ στα μαθητικά μπλοκ συμμετείχαν γονείς και εκπαιδευτικοί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ