Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Είμαστε στον αγώνα

Πάνω από 100 σχολειά αποφάσισαν συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας. Στις 11 το πρωί στην Ομόνοια η συγκέντρωση

«Δεν πάει άλλο με το σχολείο που έχουμε. Το σχολείο μας είναι δημόσιο και δωρεάν μόνο στο όνομα. Είμαστε στον αγώνα γιατί θέλουμε να αποτρέψουμε όσα έρχονται. Είμαστε μαθητές, όχι πελάτες σε εμπόριο γνώσης».

Αποφασισμένοι να μη χαριστούν σε όσους τους θέλουν υποταγμένους και πειθήνιους, εμφανίζονται οι αγωνιζόμενοι μαθητές σ' όλη τη χώρα. Ηδη προετοιμάζονται ολοταχώς για τα συλλαλητήρια της Παρασκευής, που θα γίνουν σε πολλές πόλεις της χώρας. Μελίσσι σωστό οι καθημερινές συνελεύσεις στα σχολεία όπου στο φως της μέρας και με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες οι μαθητές προτείνουν και αποφασίζουν για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα και την παραπέρα δράση τους, με πολύμορφες δραστηριότητες από πορείες στις γειτονιές έως και καταλήψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και εξορμήσεις με την ανακοίνωση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων.

Με ξεκάθαρα και συγκεκριμένα αιτήματα διεκδικούν:

  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Να καταργηθούν τα φροντιστήρια.
  • Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος.
  • Να μην περάσουν τα σχολεία στην ευθύνη των δήμων.
  • Το περιεχόμενο της βασικής εκπαίδευσης πρέπει να είναι το ίδιο για όλους τους μαθητές. Ευθύνη να έχει το κράτος.
  • Ενα σχολείο, ενιαίο, κοινό για όλους τους μαθητές μέχρι τα 18.
  • Δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές μετά το σχολείο.
  • Δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο.


Στην Αθήνα, πάνω από 100 σχολεία έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Παρασκευής, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις. Το ραντεβού για τους μαθητές είναι στις 11 το πρωί, στην Ομόνοια. Μετά την πορεία θα πραγματοποιηθεί νέο Συντονιστικό. Μέχρι την Παρασκευή οι μαθητές πραγματοποιούν πολύμορφες κινητοποιήσεις, η πλειοψηφία των σχολείων τελούν υπό κατάληψη, ενώ σε κάποια από αυτά γίνονται εκλογές για την ανάδειξη 5μελών και 15μελών. Στον Πειραιά, συνεχίζονται οι πολύμορφες κινητοποιήσεις μέχρι και την Παρασκευή, οπότε θα κορυφωθούν με μεγάλη συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα στο Πασαλιμάνι, στις 10 το πρωί. Οι μαθητές - όπως αποφασίστηκε στο Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά - θα πάνε στο Πασαλιμάνι με πορεία από το κάθε σχολείο.

Στη Θεσσαλονίκη, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων καλεί στις 11.30 το πρωί, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Πολλές δεκάδες είναι τα σχολεία που βρίσκονται σε κατάληψη σε Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις, ενώ κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το πρωί γονείς και μαθητές του 1ου ΕΛ Πολίχνης έξω από το Δημαρχείο της Πολίχνης, απαιτώντας άμεση λύση για το πρόβλημα της σχολικής στέγης, μακριά από λογικές συγχρηματοδότησης.

Στη Λάρισα, οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι, έξω από το 1ο ΕΛ Λάρισας. Το ΣΑΣΛ καλεί όλα τα σχολεία της υπαίθρου να πραγματοποιήσουν τοπικές κινητοποιήσεις σε όλα τα χωριά και στις κωμοπόλεις. Στα Γιάννενα, όπου βρίσκονται σε κατάληψη 9 σχολεία συνεδρίασε χτες το συντονιστικό και αποφασίστηκε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Παρασκευής στις 12 μ. στην Ακαδημία. Στην Αρτα, όπου σε κατάληψη βρίσκεται το ΤΕΕ, οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στην πλατεία Κιλκίς.

Στην Κοζάνη οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 12.30 μ.μ., στην πλατεία. Στη Φλώρινα, θα συγκεντρωθούν στις 12 μ. στην πλατεία. Στην Αλεξανδρούπολη, στις 9.30 το πρωί στα γυμνάσια. Στην Κομοτηνή, το ραντεβού είναι στις 12 μ. στα «Εκτενεπόλ». Στην Ξάνθη, οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία. Στην Καβάλα, στις 11 π.μ., στον Κήπο. Στην Πρέβεζα, θα γίνει μαθητική κινητοποίηση αύριο, Πέμπτη, στις 9.30 π.μ, στο Πυροβολικό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ