Παρασκευή 22 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"18 ΑΝΩ"
"Εμείς αποφασίσαμε να ζήσουμε"

Συγκέντρωση σήμερα, στις 10 π.μ., των παιδιών που παρακολουθούν προγράμματα απεξάρτησης και των γονιών τους και πορεία στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας

Αναστέλλεται από σήμερα η λειτουργία της Μονάδας Απεξάρτησης "18 Ανω" του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, εξαιτίας της αδιαλλαξίας που επιδεικνύει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας στο θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων των 14 θεραπευτών της Μονάδας. Σήμερα ο Συμβουλευτικός Σταθμός της Μονάδας, στην Ασκληπιού 19, θα παραμείνει κλειστός και όλοι οι θεραπευτές της Μονάδας θα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

"Η θεραπεία απεξάρτησης είναι ζήτημα επιστημονικής και ηθικής τάξης και οι όροι της, η αρχή της θεραπευτικής συνέχειας, ο ιδιαίτερος και καθοριστικός ρόλος του θεραπευτή στην όλη διαδικασία, η λειτουργία της θεραπευτικής ομάδας, η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός στο έργο της και στην αξία του ανθρώπου και της θεραπείας του, δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης", τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Θεραπευτική Ομάδα της Μονάδας. Η ανακοίνωση συνεχίζει: "Αποτελούν (σ.σ. τα παραπάνω) θεμελιακές αρχές της ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας του "18 Ανω", μιας Μονάδας στην οποία στηρίζουν τις ελπίδες τους για ζωή χιλιάδες εξαρτημένοι άνθρωποι και οι οικογένειές τους. Ζητάμε να ανανεωθούν οι συμβάσεις των θεραπευτών της Μονάδας και να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στελέχωσής της. Η θεραπεία απεξάρτησης είναι ζήτημα ζωής και αφορά ολόκληρη την κοινωνία".

Οι συμβάσεις των 14 θεραπευτών έληξαν στις 20 Ιανουαρίου. Το ίδιο φαινόμενο εμφανίζεται τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τις δυο προηγούμενες φορές, χρειάστηκε τόσο η κινητοποίηση της μονάδας και των γονιών των παιδιών, όσο και η ευρύτερη εγρήγορση της κοινής γνώμης. Αυτή τη φορά, όμως, η κυβέρνηση, προκειμένου να πιάσει τους δείκτες για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, φαίνεται αποφασισμένη να διαλύσει μια απ' τις δυο μονάδες αποτοξίνωσης, απ' τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, που λειτουργούν στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος υγείας.

Πορεία στο υπουργείο

Πορεία διαμαρτυρίας με προορισμό το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας διοργανώνουν σήμερα τα μέλη της Ραδιοφωνικής Ομάδας της Κοινωνικής Επανένταξης της Μονάδας "18 Ανω". Η πορεία θα ξεκινήσει στις 10.00 π.μ. από τα γραφεία της Κοινωνικής Επανένταξης της Μονάδας Απεξάρτησης (Σόλωνος 134).

Χτες τα μέλη της Ραδιοφωνικής Ομάδας παραβρέθηκαν στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και στη συγκέντρωση διαβάστηκε μήνυμά τους στο οποίο, μεταξύ των άλλων επισημαίνουν: "Δεν περιμένουμε απ' αυτούς που απειλούν παιδιά 16 χρονών με τον εισαγγελέα, να αντέξουν τη ζωή μας" και ότι "Εμείς αποφασίσαμε να ζήσουμε".

Τα μέλη της Ραδιοφωνικής Ομάδας εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση του υπουργείου Υγείας, να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των 14 θεραπευτών της Μονάδας. Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι η απόφαση αυτή "βάζει εμπόδια στη θεραπεία μας, αφού διακόπτει τη θεραπευτική μας σχέση με ειδικούς επιστήμονες και ανθρώπους, που μας εμπνέουν την πίστη στη ζωή και στο πρόγραμμα και μας ανοίγουν ένα δρόμο στη ζωή. Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για το πρόβλημα της εξάρτησης και για το "18 Ανω" - συνεχίζει η ανακοίνωση. Εχοντας βγει από το λαβύρινθο των ναρκωτικών, από την κόλαση της εξαθλίωσης, στο φως της καθημερινής ζωής που κερδίζουμε με τόση δυσκολία και πόνο, ζητάμε από τον υπουργό Υγείας και τον αρμόδιο υφυπουργό να μας δεχτεί σε κοινή συνάντηση, για να βρεθεί λύση σε αυτό το τεράστιας σημασίας επιστημονικό και ηθικό για όλους ζήτημα".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ