- Ανακατανομή των δημοτικών τελών με κοινωνικά κριτήρια, ώστε να σταματήσει η υπερφορολόγηση των δημοτών, απαιτεί η Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα,ενόψει της έγκρισης νέων... - 1998-12-09 00:00:00.0"/> - Ανακατανομή των δημοτικών τελών με κοινωνικά κριτήρια, ώστε να σταματήσει η υπερφορολόγηση των δημοτών, απαιτεί η Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα,ενόψει της έγκρισης νέων... - 1998-12-09 00:00:00.0" /> Ταμπούρλο στην πλάτη των δημοτών | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ
Ταμπούρλο στην πλάτη των δημοτών
  • Αβραμόπουλος - Δαμανάκη ανταγωνίζονται για το ποιος εκφράζει καλύτερα την κυβερνητική πολιτική
  • "Συμπαράταξη για την Αθήνα": Να σταματήσει η υπερφορολόγηση. Στενάζουν οι λαϊκές συνοικίες μ' αυτήν την πολιτική

Ανακατανομή των δημοτικών τελών με κοινωνικά κριτήρια, ώστε να σταματήσει η υπερφορολόγηση των δημοτών, απαιτεί η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα",ενόψει της έγκρισης νέων αυξήσεων από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου στη σημερινή του συνεδρίαση.

Ο Δημ. Αβραμόπουλος εισηγείται, συγκεκριμένα, αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 9,1% για τις κατοικίες και κατά 8,9% για τα καταστήματα. Τα ποσοστά, ενώ φαίνονται αντίστοιχα αυτών που αποφασίζονται σε άλλους δήμους, για την Αθήνα αντιστοιχούν σε υπέρογκες αυξήσεις, αφού οι κατοικίες από το υπέρογκο ήδη 384 δρχ. ανά τετραγωνικό μέτρο θα πληρώνουν από την 1η Γενάρη 1999, οπότε θα ισχύσουν οι νέες αυξήσεις, 419 δρχ. ανά τ.μ. και τα καταστήματα από 1.415 δρχ. 1.542 ανά τ.μ.

"Μπαίνει με αυτή την εισήγηση σε εφαρμογή η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των κυρίαρχων δυνάμεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που στηρίζονται από την κυβέρνηση, τη ΝΔ και το ΣΥΝ και εκφράζονται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ", υπογραμμίζει, με τη σχετική χτεσινή ανακοίνωσή της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", ο επικεφαλής της Λεων. Αυδής και σημειώνει ότι "στο όνομα της δήθεν οικονομικής αυτοδυναμίας οι Δήμοι αυξάνουν συνεχώς τους κάθε είδους φόρους που βαρύνουν τα λαϊκά στρώματα".Και πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν σε χρόνο - ρεκόρ. Αφού το μεσημέρι η Μαρία Δαμανάκη εγκάλεσε για το ίδιο θέμα τον Δ. Αβραμόπουλο, αλλά όχι τόσο γιατί προχωρά στην εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων. Επέμεινε ιδιαίτερα η επικεφαλής της "Πρωτεύουσας Δύναμης" στην άρνηση του Δήμου Αθηναίων, μέσω της επιβολής μεγαλύτερων του πληθωρισμού αυξήσεων στα τέλη, να μετέχει στην ...προσπάθεια όλων για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Ενώ η διοίκηση του Δ. Αβραμόπουλου ανταπάντησε ότι ακριβώς "με γνώμονα τη στήριξη της οικονομικής πολιτικής της χώρας" προχωρά στην επιβολή των τελών!

Χρωστάει η κεντρική διοίκηση

Ετσι, μόνο η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" δεν ξεχνά, αντίθετα, επισημαίνει, στην ανακοίνωσή της, ότι η κεντρική εξουσία χρωστάει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το ποσό του 1,2 τρισεκατομμυρίου δραχμών περίπου (1.194.115.000.000) από θεσμοθετημένους πόρους της που έχει παρακρατήσει. Από αυτό το ποσό, στο Δήμο Αθηναίων αναλογούν 85 περίπου δισεκατομμύρια δραχμές, αλλά "η ΚΕΔΚΕ διεκδίκησε προσχηματικά και όψιμα μόνο ένα ελάχιστο μέρος για να δικαιολογήσει τις αυξήσεις των τελών".

Αντίθετα, όπως υπογραμμίζει ο Λεων. Αυδής, "για να συμβάλει στην επιτυχία του ...εθνικού στόχου της εισόδου στην ΟΝΕ, η ΚΕΔΚΕ χάρισε στην κυβέρνηση "συμβολικά" από τα λεφτά των δημοτών 10 δισεκατομμύρια δραχμές, που ως τώρα έχουν φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια", αφού η ...προσφορά δεν καταβλήθηκε άπαξ, αλλά ...προσφέρεται με νόμο ετησίως.

Την ίδια ώρα, σημειώνει η "Συμπαράταξη", η χρηματοδότηση της ΤΑ ανέρχεται σε ποσοστό μόλις 2,33% του Κρατικού Προϋπολογισμού, παρόλο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση φορτώνεται συνεχώς νέες αρμοδιότητες, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Τελικά, οι δημότες ξαναπληρώνουν για τις ίδιες υπηρεσίες.

"Ετσι, ο δήμαρχος Αθηναίων ως συνεπής εκπρόσωπος της κυρίαρχης πολιτικής - υπογραμμίζει συγκεκριμένα ο Λεων. Αυδής - μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μηχανισμό πρόσθετης απομύζησης του λαού για να μπορέσει ο Κρατικός Προϋπολογισμός να φτάσει τα κριτήρια για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ του κεφαλαίου".

Υπέρογκες αυξήσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σημερινή δημοτική αρχή αύξησε σε μία τετραετία τα δημοτικά τέλη κατά 56,7%, παρόλο που στο ίδιο διάστημα ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 30% και κατά 22% οι μισθοί.

Το αποτέλεσμα είναι, όπως σημειώνει η "Συμπαράταξη", "οι φτωχογειτονιές της Αθήνας - Πετράλωνα, Βοτανικός, Κολωνός, Σεπόλια - να πληρώνουν δημοτικά τέλη ακριβότερα από το Χαλάνδρι, τον Χολαργό, την Κηφισιά, το Παλιό Φάληρο για να χρηματοδοτούνται τα σπάταλα έργα στο κέντρο, για την πόλη - βιτρίνα που ετοιμάζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι".

Επιπλέον, με τα ανταποδοτικά τέλη, η δημοτική αρχή χρηματοδοτεί δαπάνες άσχετες με τα απορρίμματα και τον ηλεκτροφωτισμό. Το στοιχείο που αναφέρει η"Συμπαράταξη για την Αθήνα" για το κόστος αποκομιδής απορριμμάτων, το οποίο το 1996 ήταν 21.400 δρχ. τον τόνο, όταν ο δήμος εισέπραττε 53.033 δρχ. είναι αποκαλυπτικό.

"Πέρα όμως από τα τέλη απορριμμάτων και φωτισμού, η δημοτική αρχή επιδιώκει να καλύψει τις εισπρακτικές της ανάγκες με ευρύτερη επιδρομή κατά του λαϊκού εισοδήματος", υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η "Συμπαράταξη" και αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

  • Τα τέλη των νεκροταφείων αυξάνονται κατά 20% για το Β, κατά 9% για το Γ ενώ για το Α, που είναι το νεκροταφείο των υψηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, κατά 5%.
  • Οι κοινόχρηστοι χώροι των πλατειών, των πεζόδρομων και των πεζοδρομίων έχουν παραχωρηθεί για τραπεζοκαθίσματα με διαβλητές διαδικασίες και έχουν μετατραπεί σε εμπόρευμα. Τώρα, με πρόσχημα την αποθάρρυνση των τραπεζοκαθισμάτων, επιβάλλονται αυξήσεις έως και 50%, έτσι που γίνονται απρόσιτοι στα λαϊκά στρώματα.
  • Το τέλος 2% που βαρύνει τελικά τους καταναλωτές διατηρείται για μία σειρά καταστημάτων.

Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" τονίζει ότι "η υπερφορολόγηση των κατοίκων της Αθήνας με τα δημοτικά τέλη μπορεί και πρέπει να σταματήσει, ώστε να ανακουφιστούν κυρίως οι λαϊκές περιοχές, στις οποίες έτσι κι αλλιώς παρέχονται οι χειρότερης ποιότητας δημοτικές υπηρεσίες". Και απαιτεί να ληφθούν μέτρα, προκειμένου οι λογαριασμοί των ανταποδοτικών τελών απορριμμάτων και φωτισμού να τηρούνται με σαφήνεια και διαφάνεια, να αφαιρεθούν οι άσχετες δαπάνες και να ανακατανεμηθούν τα τέλη με κοινωνικά κριτήρια, όπως, π.χ., κατά ζώνες με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ