Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΑΒΡΙΛΟΥ ΤΣΑΡΚΑΝΤΟΓΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζουμε ενωμένοι και συντονισμένοι

- Σήμερα γίνονται σε όλη την Ελλάδα κινητοποιήσεις μαθητών μαζί με καθηγητές, δασκάλους, φοιτητές. Γιατί;

- Δεν είναι η πρώτη φορά. Πέρσι έγιναν στην Αθήνα οχτώ παναθηναϊκές διαδηλώσεις και 12 τοπικές κινητοποιήσεις σε δήμους της Αθήνας με συμμετοχή χιλιάδων μαθητών. Φέτος, ο Νοέμβρης και ο Δεκέμβρης είναι μήνες συνεχών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με τις μεγάλες διαδηλώσεις στις 4, 11 και 26 Νοέμβρη, τα 41 μαθητικά "μπλόκα" σε κεντρικές οδούς στις 3 και 4 Δεκέμβρη με τη συμμετοχή πάνω από 15.000 μαθητών.

Η σημερινή μεγάλη διαδήλωση αποτελεί συνέχεια του αγώνα μας, σημαντική στιγμή στο 20ήμερο αγώνα για την παιδεία. Ο λόγος που κινητοποιούμαστε είναι γνωστός. Είναι οι τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία μας, η οικονομική μιζέρια που δέρνει την Παιδεία, η αβεβαιότητα μετά το σχολείο και κυρίως οι νέοι νόμοι της κυβέρνησης, που η υλοποίησή τους θα σημάνουν το διώξιμο πολλών χιλιάδων μαθητών απ' το λύκειο.

- Πώς κατάφερε το μαθητικό κίνημα να είναι τόσο καλά συντονισμένο και να προχωρά σε τοπικές, σε παναθηναϊκές, ακόμα και σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις;

- Μέσα απ' τους αγώνες μας, όλο το προηγούμενο διάστημα καταλάβαμε ότι όπλα μας είναι η ενότητα και ο συντονισμός. Γι' αυτό προχωρήσαμε στη δημιουργία Συντονιστικών Αγώνα σε κάθε δήμο της Αθήνας, αλλά και στη δημιουργία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας. Σ' αυτά μετέχουν αντιπρόσωποι σχολείων, εκλεγμένοι στα 15μελή και 5μελή συμβούλια.

Ταυτόχρονα, φτιάχτηκαν Συντονιστικά Αγώνα και σ' άλλες πόλεις. Με αυτά, συντονίζονται οι αγώνες των μαθητών σε κάθε πόλη. Ταυτόχρονα στις 22 Νοέμβρη έγινε η πανελλαδική συνάντηση όλων των Συντονιστικών, όπου συντονίσαμε τη δραστηριότητά μας σ' όλη την Ελλάδα.

Η κινητοποίηση στις 26 Νοέμβρη, όπως και η αυριανή, γίνεται με πρόταση της πανελλαδικής συνάντησης των Συντονιστικών, που έγινε αποδεκτή μαζικά απ' όλα τα Συντονιστικά Αγώνα των πόλεων και τις γενικές συνελεύσεις των σχολείων.

- Η κυβέρνηση λέει ότι οι μαθητές είναι υποκινούμενοι. Ποια είναι η γνώμη σου;

- Αυτά τα λέει, όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά για όλους όσοι αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους (αγρότες, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους). Η αλήθεια είναι άλλη και η κυβέρνηση την ξέρει καλά. Ο μόνος υποκινητής των αγώνων μας είναι τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία, οι νόμοι της κυβέρνησης που μας διώχνουν από αυτά. Οι κύριοι Σημίτης και Αρσένης είναι οι μεγάλοι υποκινητές των αγώνων μας με τα απαράδεκτα μέτρα που παίρνουν. Απέναντι σ' αυτήν τη δυσφήμιση του αγώνα μας, εμείς θα απαντήσουμε, με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα, με αγώνα συνεχή, ενωμένο, διαρκείας. Στο τέλος, θα βγούμε νικητές. Οι νόμοι Σημίτη - Αρσένη θα μείνουν στα χαρτιά. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

- Ποια είναι τα βασικά αιτήματά σας;

- Να καταργηθούν οι νόμοι 2525/97 και 2640/98. Να μην εφαρμοστούν οι πανελλήνιες εξετάσεις στη Β και Γ Λυκείου, να αποσυνδεθεί το Λύκειο απ' τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, να δοθεί το 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία, να διαμορφωθεί ένα ενιαίο 12χρονο δημόσιο - δωρεάν σχολείο, που θα δίνει σ' όλους τους μαθητές σύγχρονες γνώσεις και εφόδια στη ζωή, τα βιβλία να είναι σύγχρονα, κατανοητά και όλα δωρεάν, να μην ποινικοποιούνται οι μαθητικοί αγώνες με διώξεις, εισαγγελείς, απειλές σε αγωνιστές συμμαθητές μας.

Μ. Κ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org