Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παγκινητοποίηση σήμερα για την παιδεία
  • Μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες 53 πόλεις σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή των απεργών καθηγητών και των δασκάλων που κάνουν δίωρη στάση εργασίας
  • Αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα η κυβερνητική αντιεκπαιδευτική πολιτική

Η καρδιά του κινήματος για την παιδεία χτυπά σήμερα δυνατά σε τουλάχιστον 55 πόλεις της Ελλάδας. Μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και γονείς βγαίνουν μαζί στους δρόμους για να διεκδικήσουν μια παιδεία προς όφελος του λαού. Ταυτόχρονα, οι μαθητές συνεχίζουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους με καταλήψεις σχολείων, αποκλεισμούς δρόμων, συσκέψεις και, παρά την προπαγάνδα του υπουργείου, δηλώνουν ανυποχώρητοι.

Στην Αθήνα, το Συντονιστικό Αγώνα έχει ορίσει το ραντεβού για τις 11 π.μ. στα Προπύλαια, ενώ έχουν προγραμματιστεί και προσυγκεντρώσεις σε 7 σημεία, απ' όπου οι μαθητές με πορείες θα κατευθυνθούν στα Προπύλαια και συγκεκριμένα: πλατεία Βάθης, διασταύρωση Πειραιώς και Ζήνωνος, Κάνιγγος, Στήλες Ολυμπίου Διός, Ομόνοια, Χίλτον και Πατησίων στο ύψος της φοιτητικής εστίας.

Στον Πειραιά, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 11 στην πλατεία Κοραή.

Επίσης, συλλαλητήρια θα γίνουν στις εξής πόλεις: Θεσσαλονίκη,Πάτρα,Λάρισα,Ηράκλειο,Βόλος,Καρδίτσα,Αλεξανδρούπολη,Ξάνθη,Κομοτηνή,Καβάλα,Δράμα,Σέρρες,Βέροια,Κατερίνη,Γιαννιτσά,Πολύγυρο,Κοζάνη,Εδεσσα,Γιάννενα,Αρτα,Αγρίνιο,Αμφιλοχία,Μεσολόγγι,Ναύπακτο,Αιτωλικό,Κέρκυρα,Λευκάδα,Κεφαλονιά,Πύργο,Κόρινθο,Καλαμάτα,Μεσσήνη,Αργος,Χαλκίδα,Λαμία,Αμφισσα,Λιδωρίκι,Γαλαξίδι,Ρέθυμνο,Ρόδο,Μυτιλήνη,Χίο,Ζάκυνθο,Χανιά,Κιλκίς,Τρίπολη,Τρίκαλα,Λήμνο,Σύρο,Κάλυμνο,Νάουσα,Σάμο,Ικαρία.

Οι μαθητές αγωνίζονται για ένα σχολείο σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν για όλους, που θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη, θα δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για τη ζωή για όλους.

Ζητούν: Να καταργηθούν οι νέοι νόμοι, 2525/97 και ο νόμος για τα ΤΕΕ. Να καταργηθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις του Αρσένη στη Β και Γ Λυκείου. Αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Οχι στην κατάργηση των μετεξεταστέων. Ολα τα βιβλία δωρεάν (τα ξενόγλωσσα και τα ειδικότητας). Μείωση των μαθητών ανά τμήμα και καθηγητή. Μαζικούς διορισμούς καθηγητών απ' την επετηρίδα. Οχι στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων - οι μαθητικές εκλογές να γίνονται ενιαία.

Διεκδικούν: Μόρφωση για όλους τους μαθητές χωρίς διακρίσεις. Ενιαίο 12χρονο δημόσιο - δωρεάν σχολείο για όλους. Βιβλία και προγράμματα σύγχρονα, κατανοητά, δίχως ανούσιες λεπτομέρειες. Να βοηθούν να αποκτήσουν οι μαθητές κριτική σκέψη για τον κόσμο και τη ζωή. Σχολείο που να ολοκληρώνει τη μόρφωση χωρίς φροντιστήρια ή άλλη εξωσχολική βοήθεια. Κατάργηση των ΙΕΚ και δημιουργία συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στη δημόσια - δωρεάν Παιδεία. 15% του προϋπολογισμού για την Παιδεία. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Για τη διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων, οι μαθητές σε όλη τη χώρα συγκροτούν καθημερινά Συντονιστικά Αγώνα. Ηδη Συντονιστικά έχουν στηθεί σε Αθήνα,Πειραιά,Θεσσαλονίκη,Πάτρα,Λάρισα,Ηράκλειο,Βόλο,Καρδίτσα,Αλεξανδρούπολη,Καβάλα,Κεφαλονιά,Χίο,Λευκάδα,Αιτωλικό,Βέροια,Ρέθυμνο,Γιαννιτσά,Κέρκυρα,Εδεσσα,Γιάννενα,Αγρίνιο,Ναύπακτο,Αρτα,Αμφιλοχία,Μεσολόγγι,Μυτιλήνη,Ρόδο,Αμφισσα,Χαλκίδα,Λαμία,Πύργο,Κόρινθο,Καλαμάτα,Μεσσήνη και Αργος,Ικαρία.

Οι μαθητές δεν είναι μόνοι

Δεκάδες εργατικές ομοσπονδίες και σωματεία υποστηρίζουν τα αιτήματα των μαθητών και δηλώνουν συμπαράσταση στον αγώνα τους. Η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή καλεί σε προσυγκέντρωση στις 11 το πρωί στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Σανταρόζα. Σήμερα, στα συλλαλητήρια συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί. Η ΟΛΜΕ πραγματοποιεί 24ωρη απεργία στο πλαίσιο της απόφασης της γενικής συνέλευσης προέδρων των ΕΛΜΕ με κυρίαρχο αίτημα την ανατροπή του νομοθετικού πλαισίου της "μεταρρύθμισης", ενώ η ΔΟΕ έχει κηρύξει για σήμερα δίωρη στάση εργασίας. Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ απεργούν και στις 15 Δεκέμβρη, ημέρα πανεργατικής κινητοποίησης.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο. "Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα θα αντιταχθεί ενωμένα και μαζικά στην πολιτική που ασκείται στον τομέα της εκπαίδευσης και υποβαθμίζει τη Δημόσια Παιδεία, δίνοντας περιθώρια ανάπτυξης στην παραπαιδεία και ενισχύοντας την Ιδιωτική Εκπαίδευση".

Η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας με ανακοίνωσή της δηλώνει συμπαράσταση στα αιτήματα της νεολαίας. "Η κυβέρνηση, όσοι τη στηρίζουν και τα μεγάλα αφεντικά τους με την πολιτική τους, έσπειραν ανέμους, θα πρέπει λογικά να μαζέψουν θύελλες", δηλώνουν και απαιτούν να καταργηθούν εδώ και τώρα οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι.

Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών καταγγέλλει την κυβέρνηση για την αντιεκπαιδευτική της πολιτική και δηλώνει ότι συμπαρίσταται στις σημερινές κινητοποιήσεις και σ' αυτές που θα ακολουθήσουν.

Στο σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα συμμετέχουν με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Βιολογικού, Φιλοσοφικής, Νομικού, Οικονομικού, Πολιτικού, ΜΜΕ, Νηπιαγωγών, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων, Μεταλλειολόγων, Αρχιτεκτόνων, Χημικών Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών, Ιατρικής, Νοσηλευτικής, ΜΙΦΕ, Παντείου, Οικονομικού Πανεπιστημίου, Γεωπονικής. Επίσης, οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΕΥΠ, ΣΕΛΕΤΕ, ΣΤΕΦ Αθήνας, ΣΓΤΚΣ και ΣΤΕΦ Πειραιά.

Στον Πειραιά

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά καλεί όλους τους μαθητές να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο, σήμερα στις 10.30 π.μ. με συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ), όπου θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά και της ΕΛΜΕ, η εκπρόσωπος του Συντονιστικού Χρυσάνθη Κρεμύδα καταδίκασε τη στάση του προϊστάμενου του Γραφείου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος ζήτησε από γονείς μαθητών γραπτή δήλωση ότι είναι σύμφωνοι με τις καταλήψεις για να αποφύγουν τυχόν νομικές κυρώσεις, ενώ χαρακτήρισε "γελοίες" τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα και παραγόντων του υπουργείου ότι οι κινητοποιήσεις των μαθητών είναι "υποκινούμενες". "Συνεχίζουμε ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά τον κοινό αγώνα, μαζί με φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς γονείς και εργαζόμενους για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2460 και διεκδικούμε ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους", τόνισε.

Στο πλαίσιο των πολύμορφων συντονισμένων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, το Συντονιστικό Αγώνα Νίκαιας διοργανώνει μεθαύριο Παρασκευή λαμπαδηδρομία, ενώ την Κυριακή στην Ιωνίδειο θα πραγματοποιηθεί συναυλία.

Ο Μιχάλης Λεονής,μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά, τόνισε ότι "στη λεγόμενη "μεταρρύθμιση" δεν κρίνεται μόνο το πόσοι μαθητές θα εισαχθούν στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, αλλά το μέλλον ολόκληρης της παιδείας στη χώρα μας, γι' αυτό και οι γονείς οφείλουμε να συμπαρασταθούμε στους μαθητές που αγωνίζονται για μια παιδεία δημόσια και δωρεάν". Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών επίσης εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το Συντονιστικό Σωματείων και η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή που συμμετέχουν στο σημερινό συλλαλητήριο.

Μπλόκο στη Ν. Ιωνία

Δείγμα για το τι εννοούν όταν λένε ότι "τίποτα δεν τους σταματά" έδωσαν χτες οι εκατοντάδες μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Ν. Ιωνίας, που έστησαν μπλόκο στην οδό Ηρακλείου. Κάτω από δυνατή βροχή και κρύο, μαθητές από το σύνολο των Λυκείων του δήμου, τα οποία τελούν υπό κατάληψη, και Γυμνασίων απέκλεισαν τη λεωφόρο Ηρακλείου και στη συνέχεια πορεύτηκαν προς το Δημαρχείο Νέας Ιωνίας. "Τίποτα τίποτα δε μας σταματά, Χριστούγεννα θα κάνουμε μέσα στα σχολειά" φώναζαν οι μαθητές και καλούσαν τον υπόλοιπο λαό να συμπαρασταθεί στα αιτήματά τους σε ένα "μέτωπο παιδείας με όλο το λαό, για σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολειό", όπως έγραφε το πανό τους. Οι μαθητές παρέμειναν για μισή ώρα περίπου έξω από το Δημαρχείο, φωνάζοντας το σύνθημα "δε θα περάσει", επέδωσαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το ψήφισμα με τα αιτήματα όπως διαμορφώθηκαν στην πανελλαδική συνάντησή τους και επέστρεψαν στα σχολεία τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ