Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Ανυποχώρητος συντονισμένος αγώνας
  • Αύριο τα μεγάλα πανεκπαιδευτικά - παλλαϊκά συλλαλητήρια στην Αθήνα και άλλες 44 πόλεις
  • Καθηγητές: 24ωρη απεργία. Δάσκαλοι: 2ωρες στάσεις εργασίας

"Ο νόμος αυτός μας πετά έξω από το Λύκειο. Γι' αυτό είναι ζήτημα ζωής να τον ανατρέψουμε. Και ο αγώνας μας θα τον ανατρέψει".Αυτό δηλώνουν οι μαθητές, οι οποίοι σε συντονισμό με τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους οργανώνουν τη νέα δυναμική απάντησή τους στην πολιτική διάλυσης της παιδείας, με την αυριανή πανελλαδική - πανεκπαιδευτική κινητοποίηση με συλλαλητήρια σε 44 πόλεις της χώρας.

Αύριο, μαζί με τους μαθητές στους δρόμους θα κατέβουν καθηγητές και δάσκαλοι. Με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των ΕΛΜΕ, οι καθηγητές κάνουν αύριο 24ωρη απεργία και συμμετέχουν στα κατά τόπους συλλαλητήρια, ενώ η ΔΟΕ έχει κηρύξει για αύριο δίωρες στάσεις εργασίας στο τέλος της πρωινής και στην αρχή της απογευματινής βάρδιας.Μαζί και οι φοιτητές και σπουδαστές με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων των συλλόγων τους. Στο συλλαλητήριο, που παίρνει πλέον χαρακτήρα παλλαϊκής καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, συμμετέχουν επίσης και σωματεία εργαζομένων και η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή καλεί σε προσυγκέντρωση στις 11 το πρωί στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Σανταρόζα.

Τα Συντονιστικά Αθήνας

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την ανατροπή του νόμου, χωρίς να δέχονται διορθώσεις και αναστολή του, δήλωσαν οι εκπρόσωποι των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων του Λεκανοπεδίου που συνεδρίασαν το Σάββατο 5 Δεκέμβρη στο υπό κατάληψη 40ό Λύκειο στην Γκράβα. Κατά τη συνέλευση επιβεβαιώθηκε η ενότητα και ο δυναμισμός των μαθητών στην Αθήνα. Οι μαθητές μετέφεραν την εμπειρία από τη δράση των σχολείων και τις πρωτοβουλίες με τις τοπικές πορείες και τα κλεισίματα δρόμων σε 41 Δήμους που έγιναν το διήμερο 3 και 4 Δεκέμβρη. Οι μαθητές κατήγγειλαν την αδιαλλαξία και την αδιαφορία της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για τα προβλήματα της παιδείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Συντονιστικό, μαθητικά μπλόκα στήθηκαν στις περιοχές Αγ. Αναργύρων,Νέων Λιοσίων,Πετρούπολης,Περιστερίου,Αιγάλεω,Χαϊδαρίου,Ν. Φιλαδέλφειας,Μπραχαμίου,Δάφνης,Υμηττού,Νέου Κόσμου,Ηλιούπολης,Αργυρούπολης,Αλίμου,Γλυφάδας,Βούλας,Αγίας Παρασκευής,Χολαργού,Χαλανδρίου,Κυψέλης,Καλλιθέας,Ν. Σμύρνης,Αγ. Μελετίου,Βύρωνα,Καισαριανής,Ζωγράφου,Νίκαιας,Περάματος,Κορυδαλλού,Πειραιά,Κολωνού,Γκράβας,πλ. Βάθης,Ελευσίνας,Μαγούλας,Κορωπίου,Μαρκόπουλου,Λαυρίου,Γλ. Νερών,Παιανίας,και Ιωννιδείου Πειραιά.

"Στις 9 Δεκέμβρη, η Ελλάδα πλημμυρίζει αγανακτισμένους μαθητές", δήλωσαν οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας που έδωσαν συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση. Οι εκπρόσωποι των μαθητών καταδίκασαν τη στάση του υπουργού Παιδείας, που, όπως είπαν χαρακτηριστικά, "προτιμά να πίνει καφέδες στα σχολεία με παράγοντες", αντί να συζητά με τους μαθητές και καυτηρίασαν τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος είχε αμφισβητήσει το Συντονιστικό. "Θεωρούν υποκινούμενους 15.000 μαθητές που διαδηλώνουν κάτω από τη βροχή", δήλωναν αγανακτισμένοι οι μαθητές που έκαναν λόγο και για "εξωμαθητικούς παράγοντες" που προσπαθούν να δυσφημίσουν τους αγωνιζόμενους μαθητές, και παίζοντας το παιχνίδι του υπουργείου.

Συλλαλητήρια παντού

Εκτός από την Αθήνα, όπου το αυριανό ραντεβού έχει δοθεί για τις 11 το πρωί στα Προπύλαια, συλλαλητήρια θα γίνουν στις εξής πόλεις: Θεσσαλονίκη,Πειραιά,Πάτρα,Λάρισα,Ηράκλειο,Βόλος,Καρδίτσα,Αλεξανδρούπολη,Ξάνθη,Κομοτηνή,Καβάλα,Δράμα,Σέρρες,Βέροια,Κατερίνη,Γιαννιτσά,Πολύγυρο,Κοζάνη,Εδεσσα,Γιάννενα,Αρτα,Αγρίνιο,Αμφιλοχία,Μεσολόγγι,Ναύπακτο,Αιτωλικό,Κέρκυρα,Λευκάδα,Κεφαλλονιά,Πύργο,Κόρινθο,Καλαμάτα,Μεσσήνη,Αργος,Χαλκίδα,Λαμία,Αμφισσα,Λιδωρίκι,Γαλαξίδι,Ρέθυμνο,Ρόδο,Μυτιλήνη,και Χίο.

Στο μεταξύ, καθημερινά σε διάφορες περιοχές της χώρας οι μαθητές συγκροτούν Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων. Ηδη Συντονιστικά έχουν στηθεί σε Αθήνα,Πειραιά,Θεσσαλονίκη,Πάτρα,Λάρισα,Ηράκλειο,Βόλο,Καρδίτσα,Αλεξανδρούπολη,Καβάλα,Κεφαλλονιά,Χίο,Λευκάδα,Αιτωλικό,Βέροια,Ρέθυμνο,Γιαννιτσά,Κέρκυρα,Εδεσσα,Γιάννενα,Αγρίνιο,Ναύπακτο,Αρτα,Αμφιλοχία,Μεσολόγγι,Μυτιλήνη,Ρόδο,Αμφισσα,Χαλκίδα,Λαμία,Πύργο,Κόρινθο,Καλαμάτα,Μεσσήνη και Αργος.

Χτες, εκατοντάδες μαθητές έκαναν πορεία στο Αγρίνιο ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Επόμενο ραντεβού των μαθητών είναι στα πανεργατικά συλλαλητήρια στις 15 Δεκέμβρη μαζί με τους εργαζόμενους και τους καθηγητές τους. Την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων, με συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Παιδείας.

Ανυποχώρητοι

Οι μαθητές, πάντως, είναι κατηγορηματικοί: Δε ζητούν ούτε αναστολή, ούτε επιμέρους "διορθώσεις" στο νόμο, αλλά ανατροπή και συνεχίζουν να απαιτούν: Ενα σχολείο σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν για όλους, που θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη, θα δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για όλους. ΟΧΙ στο Λύκειο - εξεταστικό κέντρο για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Να καταργηθούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις του Αρσένη στη Β και Γ Λυκείου, αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. ΟΧΙ στην κατάργηση των μετεξεταστέων, όλα τα βιβλία δωρεάν (τα ξενόγλωσσα και της ειδικότητας), μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα. ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, οι μαθητικές εκλογές να γίνονται ενιαία.

Επίσης διεκδικούν: Μόρφωση για όλους τους μαθητές δίχως διακρίσεις, βιβλία και προγράμματα σύγχρονα, κατανοητά, δίχως ανούσιες λεπτομέρειες, που να βοηθούν να αποκτήσουμε κριτική σκέψη για τον κόσμο και τη ζωή. Σχολείο που να ολοκληρώνει τη μόρφωσή μας χωρίς φροντιστήρια ή άλλη εξωσχολική βοήθεια. Κατάργηση των ΙΕΚ και δημιουργία συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στη δημόσια δωρεάν παιδεία. 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ - ΤΕΙ.

"Μπλόκο" στο Αιγάλεω

Στην Αγ. Βαρβάρα, στο Αιγάλεω, έστησαν χτες τα "μπλόκα" του αγώνα, οι μαθητές. Ξεκινώντας με πορεία από τα σχολεία τους και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, οι μαθητές κατέληξαν στο Δημαρχείο της πόλης, όπου απέκλεισαν για μισή περίπου ώρα την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου. Εκεί, αντιπροσωπεία μαθητών από το Τοπικό Συντονιστικό Αγώνα, συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Μίχο, στον οποίο και παρέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματά των μαθητών. Στη συνέχεια, ο κ. Μίχος κατέβηκε στο δρόμο, για να συναντήσει και τους υπόλοιπους μαθητές, που εκείνη την ώρα διαδήλωναν ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525/97 και τάχθηκε υπέρ της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του νόμου γιατί, όπως είπε, εκσυγχρονίζει την εκπαίδευση. Πρόσθεσε δε ότι οι μαθητές είναι ανενημέρωτοι και ότι αδικαιολόγητα προβαίνουν σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα να αποδοκιμαστεί από όλους τους μαθητές. Μάλιστα, ο δήμαρχος για να καλύψει τα"κενά" της ενημέρωσης που έχουν οι μαθητές, προσφέρθηκε ο ίδιος να καλέσει κλιμάκιο του υπουργείου, για να εξηγήσει στους μαθητές το πνεύμα της μεταρρύθμισης...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ