Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πληθαίνουν τα σκοτεινά σημεία

Ακόμη περισσότερα έγιναν τα ερωτηματικά, σχετικά με τις συνθήκες θανάτου, του Μ. Σορίν, μετά την ιατροδικαστική έκθεση

Τις βαριές ευθύνες και τα σοβαρά ερωτηματικά για το θάνατο του Ελληνορουμάνου Ματέι Σορίν προσπαθούν να αποσείσουν όλα τα εμπλεκόμενα άτομα και φορείς και να μετακυλήσουν τις ευθύνες, ο ένας στον άλλον, μετά και τη νεκροψία των ιατροδικαστών, η οποία ρίχνοντας φως στα αίτια του ξαφνικού θανάτου, προκάλεσε ακόμη περισσότερα ερωτηματικά και απορίες.

Οι ιατροδικαστές άφησαν να εννοηθεί ότι υπήρξαν παραλείψεις και λάθη στην ιατρική διάγνωση που είχε γίνει στο νοσοκομείο και κυρίως σχετικά με τη σοβαρότητα των κακώσεων που έφερε ο Σ. Ματέι. Υποστήριξαν δηλαδή ότι οι κακώσεις ήταν σοβαρές, σε αντίθεση με τη διάγνωση των γιατρών του νοσοκομείου που έγινε με βάση την αξονική τομογραφία και έκανε λόγο για επιπόλαιες κακώσεις που δεν προκαλούσαν ανησυχία.

Η εκτίμηση των ιατροδικαστών αποτέλεσε την αιτία να ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των γιατρών. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι γιατροί της Νίκαιας αρνήθηκαν οποιαδήποτε ευθύνη για το θάνατο του Ελληνορουμάνου και όπως χαρακτηριστικά είπαν "έγιναν περισσότερα από όσα χρειάζονταν". Μάλιστα, ισχυρίστηκαν ότι του έκαναν όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις που ήταν ενδελεχέστατες και δεν έδειξαν τίποτα σοβαρό. Από εκεί και πέρα, όπως δήλωσαν σε χτεσινή συνέντευξη οι γιατροί του Νοσοκομείου της Νίκαιας, ο Σορίν μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό και δε φέρουν καμιά ευθύνη για όσα έγιναν σ' αυτό το "κατ' επίφαση νοσοκομείο", όπως χαρακτηριστικά είπαν οι ίδιοι. Οταν οι γιατροί ρωτήθηκαν από τους δημοσιογράφους γιατί τον μετέφεραν "σ' ένα κατ' επίφαση νοσοκομείο", αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε εξήγηση.

Ειδικότερα, ο Γ. Αλεξίου είπε ότι οι πρώτες εξετάσεις στο Νοσοκομείο της Νίκαιας έδειξαν αυτά που είχαν βρεθεί και στο Νοσοκομείο του "Ερυθρού Σταυρού" και όταν τον μετέφεραν στον Κορυδαλλό η κατάστασή του ήταν η ίδια, όπως τότε που είχε μεταφερθεί από τον "Ερυθρό Σταυρό".

Σε άλλη ερώτηση αν υπήρχε άνωθεν πίεση για να μεταφερθεί εσπευσμένα ο Μ. Σορίν στο νοσοκομείο Κορυδαλλού, ο Γ. Αλεξίου αρνήθηκε οποιαδήποτε πίεση, αλλά παραδέχτηκε πως αν ήταν άλλος ασθενής στη θέση του Ελληνορουμάνου δε θα τον έδιωχναν από το νοσοκομείο. Ορισμένες πληροφορίες, βέβαια, αναφέρουν πως η Αστυνομία ισχυριζόταν πως δεν μπορούσε να διαθέσει τις απαραίτητες για τη φύλαξη δυνάμεις του Σορίν στο νοσοκομείο της Νίκαιας.

Τέλος, ο Γ. Αλεξίου είπε ότι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του Μ. Σορίν στη Νίκαια, τα κλειδιά του θαλάμου όπου νοσηλευόταν ο τραυματίας τα είχαν αστυνομικοί, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι και για τη φρούρησή του.

Αντίθετα, ο Γ. Γαλάνης, διευθυντής του Νοσοκομείου Κορυδαλλού ισχυρίστηκε χτες ότι η μεταφορά του Μ. Σορίν στον Κορυδαλλό ήταν πρώιμη και θα έπρεπε πρώτα να γίνει καλά και μετά να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό.

Η εκτίμηση των ιατροδικαστών

Να υπενθυμίσουμε ότι οι ιατροδικαστές του Πειραιά Β. Κανάκης, Δ. Μπούκης και Η. Μπογιόκας, μαζί με τον Μ. Μητσάκη,τεχνικό σύμβουλο της μητέρας του Μ. Σορίν, μετά τη νεκροψία δήλωσαν ότι ο συνδυασμός των κακώσεων στο κεφάλι και το λαιμό και της χορήγησης φαρμάκων καταστολής, προκάλεσε την πνιγμονή που ήταν η αιτία του θανάτου του 26χρονου Ελληνορουμάνου κακοποιού.

Συγκεκριμένα, στο κοινό ανακοινωθέν που διάβασε προχτές στους δημοσιογράφους ο Β. Κανάκης αναφέρεται ότι ο θάνατος οφείλεται σε "πνιγμονή από εισρόφηση γαστρικού περιεχομένου επί εδάφους κακώσεων της κεφαλής και του λαιμού, διά θλώντος οργάνου προκληθεισών και ιατρογενούς καταστολής".

Οι συνήγοροι της μητέρας του Ματέι Σορίν επικεντρώνουν την ευθύνη σε τρία σημεία: Δεν έπρεπε να μεταφερθεί ο κρατούμενος σε νοσοκομείο των κρατουμένων. Δεν έπρεπε να γίνει η καταστολή εξαιτίας των κακώσεων στο κεφάλι. Δεν έπρεπε να τον έχουν δεμένο ανάσκελα στο νοσοκομείο κρατουμένων του Κορυδαλλού.

Ο ιατροδικαστής Δ. Μπούκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σωζόταν ο Ελληνορουμάνος κακοποιός αν βρίσκονταν σε μεγάλο νοσοκομείο, όταν έκανε εμετό. Σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι οι κακώσεις ίσως να μην προέρχονται μοναχά από την πρώτη επίθεση των αστυνομικών στην οδό Νιόβης και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει χτυπηθεί κατά τη μεταφορά του από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Επίσης, ο τεχνικός σύμβουλος πραγματογνώμονας Μ. Μητσάκης επισκέφτηκε χτες το χώρο όπου κρατούνταν και πέθανε ο 26χρονος Ελληνορουμάνος και δήλωσε ότι η υποδομή ήταν υποτυπώδης και καθόλου κατάλληλη για την περαιτέρω νοσηλεία του.

Στο μεταξύ χτες το απόγευμα ο Μ. Σορίν κηδεύτηκε στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων. Η μητέρα του συντετριμμένη για το θάνατο του γιου της είπε ότι τον σκότωσαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τον χτύπησαν στο Μαλανδρίνο, πέθανε στη Νιγρίτα(2014-03-29 00:00:00.0)
Απολογήθηκε ο Θεόδ. Παπαφίλης(1998-12-30 00:00:00.0)
ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΙΕΣ(1998-09-29 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνεται η σήψη και η διαφθορά(1998-09-29 00:00:00.0)
Ξαφνικός και περίεργος θάνατος του Σορίν(1998-09-27 00:00:00.0)
Θα "καθαρίσουν" με μία ΕΔΕ;(1998-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ