Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμερικανική "φόρμουλα" στα σκαριά

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά σε φόρμουλα, η οποία θα ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Πρόεδρος Κληρίδης για μη εγκατάσταση των πυραύλων S - 300.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, ο Τόμας Μίλερ,ενημέρωσε σχετικά τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη,στη διάρκεια δείπνου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

Πάντως, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι ο κ. Μίλερ δεν του έχει υποβάλει φόρμουλα που θα επέτρεπε στην Κυπριακή Δημοκρατία να μην εγκαταστήσει τους πυραύλους.

Μιλώντας στον ανταποκριτή του ΡΙΚ, Αποστόλη Ζουπανιώτη, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι δε συζητεί δημόσια το θέμα των πυραύλων και πρόσθεσε ότι οι ξένοι εγείρουν το θέμα κατά τις συζητήσεις τους.

Κυπριανού: Τίποτε το θετικό

Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού,θεωρεί ότι τίποτε το θετικό δεν προέκυψε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και τις επαφές της πολιτικής ηγεσίας στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Ο Σπ. Κυπριανού επιφυλάχτηκε ωστόσο να εκφράσει ολοκληρωμένες απόψεις επί του θέματος ύστερα από την ενημέρωση που θα έχει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους ηγέτες των κομμάτων που τον συνόδευαν.

Ανέφερε επίσης ότι αναμένει πως θα συνέλθει σύντομα το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί σχετικά με τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τρεις όροι από τον Ντενκτάς

Τρεις όρους έθεσε ο Ραούφ Ντενκτάς για επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις" ο Ντενκτάς είπε ότι για την επανάληψη των συνομιλιών δεν είναι απαραίτητη η αναγνώριση του ψευδοκράτους και η ένταξή του στα Ηνωμένα Εθνη γιατί, όπως είπε, αυτά τα θέματα διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκυπρίους, ότι δεν πρέπει να απευθύνεται για ένταξη σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό και ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικό τους κράτος.

Σε συνέντευξή του ο Ντενκτάς είπε ότι στη διάρκεια της περιοδείας του θα έχει συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν και τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ,την ερχόμενη Τετάρτη.

Στις επαφές του, πρόσθεσε, θα εξηγήσει την αποφασιστικότητά του, όπως είπε, για την πρότασή του για συνομοσπονδία.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι στο τραπέζι των συνομιλιών υπάρχει μόνο η πρότασή του και υπαινίχτηκε ότι θα είναι δυνατό να υποβάλει και άλλες προτάσεις πέραν της συνομοσπονδίας.

Για το θέμα των πυραύλων S - 300 ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι η Τουρκία έχει πάρει τις αποφάσεις και τα μέτρα της και ότι εκείνοι που θα πρέπει να προβληματίζονται και να ανησυχούν κατά την έκφρασή του, είναι οι Ελληνοκύπριοι.

Σχετικά με τη δημιουργία αεροπορικής και ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα, ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ότι ίσως γίνουν και αυτά τα βήματα για διατήρηση της ισορροπίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ