Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
Να περιοριστούν τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Ρωσικής Δούμα, Αλεξέι Αρπάτοφ επανέλαβε τη θέση ότι η Μόσχα θα θεωρήσει πράξη πολέμου οποιαδήποτε τουρκική επίθεση εναντίον ρωσικών πλοίων ή αεροσκαφών, τα οποία θα μεταφέρουν τους πυραύλους S-300 στην Κύπρο.

Εξέφρασε, ωστόσο, αμφιβολίες για το ενδεχόμενο σύναψης στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου.

Σε ομιλία του στο ετήσιο δείπνο του "Κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης" του Ιντερκόλεϊτζ στη Λευκωσία ο κ. Αρπάτοφ μίλησε για "ισχυρό φιλοτουρκικό λόμπι" στην εκτελεστική εξουσία, το οποίο θα παρεμπόδιζε μια κυπρο-ρωσική αμυντική συμμαχία, παρότι η Δούμα πιθανόν να προωθούσε μια τέτοια κίνηση. Σημείωσε, ωστόσο, την προθυμία της Ρωσίας να παράσχει στρατιωτική κάλυψη στα πλοία ή στα αεροσκάφη της, που θα μεταφέρουν τους πυραύλους στην Κύπρο, εάν υπάρξει ανάγκη.

Ο Ρώσος βουλευτής εξέφρασε, εξάλλου, την εκτίμηση ότι το μέλλον του συστήματος ευρωπαϊκής ασφάλειας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο, που θα επιλυθούν το Κυπριακό και τα προβλήματα στα Βαλκάνια.

Υπέδειξε, επίσης, ότι τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας πρέπει να περιοριστούν, για να αποφευχθούν προβλήματα και πρόσθεσε ότι η άσκηση έντονων πιέσεων προς τη χώρα αυτή εκ μέρους του ΝΑΤΟ θα συνεισέφερε στην επίλυση του Κυπριακού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ