Πέμπτη 16 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΤΩΧΟΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
"Αυξάνονται και πληθύνονται"

ΡΩΜΗ.-

Το ψωμί ψωμάκι λένε ολοένα και περισσότεροι Ιταλοί, αφού σε ετήσια βάση πληθαίνουν οι οικογένειες που αναγκάζονται να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το ειρωνικό της υπόθεσης... αυτά συμβαίνουν σε μία από τις οκτώ πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, με την περίφημη κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς!

Κάθε χρόνο και χειρότερα για τους φτωχούς είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την ετήσια έκθεση της αρμόδιας επιτροπής της Ιταλικής Προεδρίας, που είναι αρμόδια για την έρευνα για το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της γείτονος. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, σε 2.245.000 ανήλθαν το 1997 οι ιταλικές οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εκ των οποίων οι 166.000 προστέθηκαν μόνο τον τελευταίο χρόνο, αφού είχαν έσοδα κάτω του κατά κεφαλήν μέσου όρου δαπανών των Ιταλών, δηλαδή κάτω των 200.000 δρχ. περίπου. Οι αριθμοί μιλούν καθαρά, και για πρώτη φορά στα χρονικά της Ιταλίας στην κατηγορία των "φτωχών" εντάσσονται τώρα και οι υπάλληλοι. Πρόκειται για τετραμελείς ή πενταμελείς οικογένειες, που είναι αναγκασμένες να επιβιώνουν μ' έναν μισθό, συνήθως το βασικό, που δεν ξεπερνά τις 200.000 δρχ. το μήνα.

Αυτά τα συμπεράσματα έρχονται να απογοητεύσουν όλους αυτούς που περίμεναν ότι το απελθόν έτος '97 θα ήταν κάπως καλύτερο, ενώ οι προοπτικές και τα νέα σενάρια που προκύπτουν από την έρευνα της επιτροπής είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, αφού στις περιοχές που παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτές της Νότιας Ιταλίας, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί. Ωστόσο και ο πλούσιος Βορράς αρχίζει να επωμίζεται τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας. Σε κατάσταση "απόλυτης φτώχειας", όπως αποκαλείται στην ιταλική γραφειοκρατική γλώσσα η απορία, ζουν πάνω από 1,5 εκατ. οικογένειες, που τα μηνιαία έσοδά τους δεν ξεπερνούν τις 150.000 δρχ., ενώ και σ' αυτήν την κατηγορία των απόρων εισέρχονται για πρώτη φορά υπάλληλοι, σαφώς οι χαμηλόμισθοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ