Πέμπτη 16 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κούρσα μετ' εμποδίων (προς εκλογές;)

ΑΓΚΥΡΑ.- Η συνήθης πολιτική αβεβαιότητα επανήλθε στην Τουρκία. Πάνω που ο κομψός εκβιασμός του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ προς το μικρότερο κόμμα της κυβέρνησης για να μείνει ο τρικομματικός συνασπισμός ανέπαφος έδειξε να "πιάνει", υπερψηφίστηκε από την εθνοσυνέλευση μια συζήτηση επί της προτάσεως μομφής που κατέθεσε το Κόμμα της Αρετής, δηλαδή οι επίγονοι του Ερμπακάν. Η επόμενη βδομάδα προβλέπεται ιδιαιτέρως "καυτή".

Η κυβέρνηση έχασε, όπως μετέδωσε το "Ρόιτερ" προχθές αργά το βράδυ, τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε το Κόμμα της Αρετής. Η συζήτηση θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα.

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε εναντίον του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς.

Αν ο Γιλμάζ χάσει στον δεύτερο γύρο, θα πρέπει, τηρώντας την παράδοση, να παραιτηθεί. Μέχρι στιγμής και από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, μετά το "συνταγματικό πραξικόπημα" πέρυσι τον Ιούνη, ο Γιλμάζ έχει επιζήσει τεσσάρων τέτοιων προτάσεων μομφής.

Πάντως, επί της ουσίας, ο Γιλμάζ αποκλείεται να χάσει στο δεύτερο γύρο, αφού η πρόταση θα πρέπει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία των 550 βουλευτών (και στην ακραία περίπτωση που οι πάντες στρέφονταν εναντίον του, μάλλον είναι απίθανο, αν μη τι άλλο, ο ηγέτης του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας να... ψήφιζε κατά του εαυτού του...).

Η "ζημιά" για την κυβέρνηση δεν είναι ο κίνδυνος απώλειας του πρωθυπουργού (που δεν υφίσταται). Ούτε υπάρχει, από ό,τι φαίνεται, κίνδυνος να "πέσει η κυβέρνηση", όπως προειδοποιούσε ο Γιλμάζ, εκβιάζοντας τους συμμάχους του, λόγω του ζητήματος των αυξήσεων των δημοσίων υπαλλήλων. Χθες, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Χουσαμετίν Τσιντορούκ, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Μιλώντας στην εφημερίδα "Σαμπάχ", ο Τσιντορούκ άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για διαπραγματεύσεις στους κόλπους της κυβέρνησης. "Οπως το 20% είναι ένα όριο, έτσι είναι το 40%", είπε.

Η πραγματική ζημιά είναι καθαυτή η επαναφορά της αβεβαιότητας, την οποία μετά βδελυγμίας αντιμετωπίζουν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, και η επαπειλούμενη πρόωρη είσοδος της χώρας σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Εξάλλου, οι στρατηγοί μάλλον δεν καλοβλέπουν την ανάδειξη σε "απειλητικό" για την κυβέρνηση παράγοντα του Κόμματος της Αρετής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φουρτούνες...(2001-03-04 00:00:00.0)
Σε δίκη ο Ερμπακάν;(1998-02-24 00:00:00.0)
Χρονιά έντονων εσωτερικών αντιθέσεων(1998-01-11 00:00:00.0)
"Ρευστό" πολιτικό σκηνικό ενόψει εκλογών(1997-06-04 00:00:00.0)
Πρόσωπο(1996-06-09 00:00:00.0)
Την απέρριψε... ο Γιλμάζ(1996-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ