Πέμπτη 16 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Απεργία σε κλίμα τρομοκρατίας

ΣΕΟΥΛ.-

Μία ακόμα απεργία έρχεται να ταράξει το ήμισυ της κορεατικής χερσονήσου.Δεκάδες χιλιάδες Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι στη βαριά βιομηχανία και στο δημόσιο τομέα απεργούν για δεύτερη μέρα, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων και τραπεζών. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν περίπου 150.000 εργαζόμενοι στον τομέα του μετάλλου, δημόσιοι υπάλληλοι και τραπεζοϋπάλληλοι, όπως ανακοίνωσε το Κορεατικό Συμβούλιο Εργατικών Συνδικάτων (KCTU).

Με συνθήματα "ΟΧΙ στις απολύσεις! Απαιτούμε εργασιακή ασφάλεια! ", χιλιάδες απεργοί, αλλά και φοιτητές, που πορεύτηκαν μαζί τους σε ένδειξη συμπαράστασης, πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα κοντά στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία Μιονγκντόν, που έχει παραδοσιακά χρησιμεύσει ως καταφύγιο για διωκόμενους από την αστυνομία απεργούς, αλλά και διαδηλωτές. Τα μέτρα αυτά κρίθηκαν από τους οργανωτές αναγκαία, αφού προχτές ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Κιμ Ντάε Γιουνγκ προειδοποίησε τους συνδικαλιστές ότι θα δεχτούν σκληρή απάντηση, εάν δε σταματήσουν οι"παράνομες" - όπως τις χαρακτήρισε - κινητοποιήσεις, που άρχισαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Μία απειλή που έγινε πραγματικότητα, όταν τα ξημερώματα της χτεσινής μέρας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί σε πολλά εργοστάσια και τόπους δουλιάς, ενώ ειδική μονάδα της αστυνομίας,"εξοπλισμένη" με δικαστικά εντάλματα κατά των ηγετών πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων, έκανε εφόδους για τη σύλληψή τους. Ανάμεσα σε αυτούς και τον ηγέτη της "Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου" Νταν Μπιονγκ - Χο.

Οι κινητοποιήσεις, παρά τις απειλές, τον εκφοβισμό και τα παρατράγουδα, έχουν στεφθεί με επιτυχία, που φάνηκε καθαρά από την προβληματική λειτουργία τριών τραπεζών και οκτώ κρατικών εταιριών, μεταξύ των οποίων η "Korea Telecom". Επίσης προβληματική ήταν και λειτουργία των αυτοκινητοβιομηχανιών"Hyundai" και "Daewoo", ενώ το συνδικάτο των εργαζομένων στη "Hyundai" έχει και ένα ακόμα αίτημα, την απαίτηση να αναθεωρηθεί η απόφαση για την απόλυση περίπου 4.800 εργατών και αναμένεται να συνεχίσουν την απεργία και μετά την 48ωρη γενική, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ