Πέμπτη 16 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στασιμότητα...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Σποραδικές μάχες συνεχίζονταν χτες στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ μια αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) άρχιζε την επίσκεψή της - που θα διαρκέσει έως την Παρασκευή - για να συζητήσει "τακτικές αποστολές" παρατηρητών του Οργανισμού. Παράλληλα, οι διπλωματικές πρωτοβουλίες συνεχίζονταν, σε σαφώς υποτονικότερους τόνους. Μετά την πρώτη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ Γερμανό διπλωμάτη Χανς Γιοργκ Εϊφ, ο τελευταίος εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα αρχίσει αποστολή υπό τον εντεταλμένο του ΟΑΣΕ και της ΕΕ Φελίπε Γκονζάλες, καθώς και αποστολές μακράς διάρκειας παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο και στο Σαντζάκ.

Στο μεταξύ αλβανικές πηγές ισχυρίζονταν πως τέσσερις αυτονομιστές τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ανδρών των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και Κοσσοβάρων ανταρτών το περασμένο 24ωρο.

Οι συγκρούσεις επικεντρώθηκαν και πάλι στην περιοχή γύρω από την κωμόπολη Ντζακόβιτσα, στα νοτιοδυτικά του Κοσσυφοπεδίου, όπως ανακοίνωσε το αλβανικό "Κέντρο Πληροφόρησης" στην Πρίστινα.

"Ανησυχίες" του ΟΑΣΕ...

Από το Παρίσι, ο Μπρονισλάβ Γκερέμεκ, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, η οποία προεδρεύει του ΟΑΣΕ, εκτίμησε πως η εξουσία του "προέδρου" των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα μειώνεται κάθε μέρα, καθιστώντας δυσκολότερη την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην περιοχή.

Ο Γκερέμεκ συναντήθηκε χτες με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν και τον ομόλογό του Ιμπέρ Βεντρίν.

"Ο χρόνος κυλάει σε βάρος μιας ειρηνικής λύσης. Η αυτονομία είναι μία ιδέα απαράδεκτη για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και η ανεξαρτησία είναι απαράδεκτη για τους Σέρβους. Εχω προτείνει τη χορήγηση ενός ειδικού καθεστώτος, όμως αυτό που ήταν πιθανό το Μάρτη δεν είναι πλέον σήμερα, λόγω της επικίνδυνης ριζοσπαστικοποίησης της συμπεριφοράς των δύο πλευρών", είπε ο Γκερέμεκ.

"Ο Ρουγκόβα πρέπει να παραμείνει ο νόμιμος διαπραγματευτής. Είναι ο μόνος έτοιμος να διαπραγματευτεί, αλλά (...) έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα. Δεν έχει επιρροή ούτε επαφές με τον Απελευθερωτικό Στρατό του Βελιγραδίου", δήλωσε.

... και "προετοιμασίες" του ΝΑΤΟ

Για την αναζήτηση συμμαχιών στην περιοχή καταφτάνει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα την ερχόμενη βδομάδα - 22 και 23 Ιουλίου - στην ΠΓΔΜ, μόλις λίγες μέρες μετά τη δήλωση του Προέδρου της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ ότι αντιτίθεται στη χρησιμοποίηση του εδάφους της ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ, για μια επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο.

Διπλωματικές πηγές επιβεβαίωναν χτες πως το αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και η "διμερής συνεργασία" (στο πλαίσιο της οποίας το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί μεταξύ 12 και 18 του Σεπτέμβρη συμμαχικές ασκήσεις στην κεντρική ΠΓΔΜ).

"Το ΝΑΤΟ δεν έχει την πρόθεση να χρησιμοποιήσει το έδαφος της ΠΓΔΜ για μια επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία", έλεγε διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ στην περίπτωση που διεξαγάγει χερσαία επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο, "θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες, αν περιοριστεί μόνο στον οδικό ή σιδηροδρομικό άξονα της Αλβανίας, που είναι υποτυπώδεις" αντέτειναν εμπειρογνώμονες.

Ενας σιδηροδρομικός άξονας διασχίζει το Κοσσυφοπέδιο προερχόμενος από Ελλάδα και ΠΓΔΜ. Μια άλλη οδός για τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα αποτελεί ενδεχομένως ο συγκοινωνιακός άξονας της Βουλγαρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ