Πέμπτη 16 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ρωσο-ισραηλινή σύσκεψη ασφαλείας;

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Στο Ισραήλ βρίσκεται εδώ και αρκετές μέρες οκταμελής αντιπροσωπεία των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, με επικεφαλής τον διευθυντή της Υπηρεσίας Νικολάι Κοβαλιόφ. Την είδηση αυτή δημοσίευσε, χτες, η ισραηλινή εφημερίδα "Χααρέτζ", επικαλούμενη πηγή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, όμως καμία επίσημη ανακοίνωση ή σχολιασμός δεν έγινε ούτε από την ισραηλινή κυβέρνηση ούτε από τη Μόσχα.

Με αφορμή το ισραηλινό αίτημα για τερματισμό των πωλήσεων ρωσικής βαλλιστικής τεχνολογίας στο Ιράν πραγματοποιήθηκε η μυστική αυτή επίσκεψη, υποστηρίζει στο δημοσίευμά της η ισραηλινή εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι η ρωσική αντιπροσωπεία αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα για τη Μόσχα. Η "Χααρέτζ" υπογράμμιζε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένη από την απροθυμία που επιδεικνύει η Ρωσία να άρει τις συναλλαγές της με το Ιράν και ιδιαίτερα στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας.

Πλήρης υποσχέσεων επιστρέφει ο Αραφάτ

Αναχώρησε από το Πεκίνο, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην κινεζική πρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Τανγκ Ζιαξουάν, ο Αραφάτ χαρακτήρισε ως "ιδιαίτερα σημαντικές και εποικοδομητικές" τις συναντήσεις που είχε τόσο με την πολιτική ηγεσία της χώρας όσο και με Κινέζους επιχειρηματίες. Από την πλευρά του, ο Τ. Ζιαξουάν επαναβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη της χώρας του προς "το δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων" και επανέλαβε ότι το Πεκίνο θα σταθεί στο πλευρό της παλαιστινιακής αρχής "οικονομικά και ηθικά".

Λαστιχένιες σφαίρες και κατά βεδουίνων

Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και σε βεδουίνους σημειώθηκαν, χτες, στην περιοχή Ρασιντέχ της Δυτικής Οχθης. Τα επεισόδια άρχισαν όταν ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην περιοχή των βεδουίνων και κατέσχεσε τα ζώα τους, τονίζοντας ότι βρίσκονταν σε περιοχή που ανήκει στον ισραηλινό στρατό. Οι βεδουίνοι αντέδρασαν έντονα, ο ισραηλινός στρατός έστειλε ενισχύσεις και ακολούθησαν πολύωρες συγκρούσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων οι Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 30 Βεδουίνοι. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι βεδουίνοι, όντας νομάδες, έχουν, επανειλημμένως, βρεθεί στο μέσον των ισραηλινο-παλαιστινιακών συγκρούσεων ενώ συνήθως διώκονται από τον ισραηλινό στρατό, επειδή - όπως υποστηρίζεται - "καταλαμβάνουν παράνομα γη του Ισραήλ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ